0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Въпроси и отговори по храненето - 3
« Отговор #340 -: Януари 24, 2009, 11:44:07 am »
Има на Хип - Елда с плодове (ябълки и банан). Пише че също е подходяща при алергия към белтъка на млякото. И аз като търсих само Елда нямаше на Хип и взех тази.
Иначе Овеса съдържа глутен, в по-малки количества, но има.
Доколкото съм чела градацията на зърната по съдържанието на глутен е:
овес - ръж - ечемик - пшеница,
може и да е грешно, но на това съм попадала.

ПС: http://papa-bebe.com/ka6i/hipp.html
Мултизърнеста безмлечна каша, също пише че е подходяща при АБКМ, но вътре има и пшеница освен овеса....

« Последна редакция: Януари 24, 2009, 11:48:35 am от Black_rose »
*
« Отговор #341 -: Януари 24, 2009, 15:21:15 pm »
Овеса съдържа глутен. Моето мнение, че едно дете ако има  например АБКМ, то е възможно да има и алергични реакции към друг вид храни, но не е задължитебно. Фамилно обременените деца също се захранват по бавно и по късно от обикновено препоръчваното от педиатрите. Тоест това е моята логика и аз си я следвах. Тони все още няма доказана такава, но на вашата възраст МиленаМ, имаше съмнения за временен лактозен дифицит и аз внимавах много с въвеждането на нови храни. Елдата според някои педиатри е алерген, според други не, аз лично дадох каша Елда на Хип късно. Жълтък също, даже и сега рядко яде яйца и то само под формата на застройка в супата или в тестено изделие. Глутен въвдох след 10 навършени месеца.
« Последна редакция: Януари 24, 2009, 15:22:56 pm от Perdeto »
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #342 -: Януари 24, 2009, 15:25:19 pm »
да, овесът съдържа глутен. овесена каша съм давала след въвеждането на глутена.
преди глутена, изборът ти от каши е оризова или елдена. не е фатално да се повтаря, моят син що оризова каша с пюре от круши е измухал...

иначе, от зърнените храни глутен няма и в просото, но бебешка каша от просо тук не съм виждала. можеш да си играеш да купуваш просо и да вариш, също и елда има.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #343 -: Януари 25, 2009, 20:53:27 pm »
Аз малко със закъснение да се включа.  :oops:
Марби, аз преди няколко дни дадох риба - сьомга със зеленчуци на Гербер. Много се хареса.
Филийки и ние не ядем, понеже си мислех, че още и е рано, но сега като прочетох какво сте писали ще опитам, че имам голям проблем със закуската. Уж ядеше попарата, а сега не иска особено, а за кус-кус и дума да не става. Каши със сирене също не и харесаха,. Явно свикна да ги яде с плодове.
Касси, изварата повече съм я срещала смесена с плодове за следобедна закуска, но може да се комбинира и със зеленчуци и в супи да се слага. Лично аз смятам да изчакам доста преди да я дам, защото е нетраен продукт и няма как да съм сигурна че не е застояла. Сега се сещам, че може и на сандвичи с яйца да я даваш. Изобщо вместо сирене.
Фоксче, как сте с количествата на храната? И ние не сме любители на едрите парчета, но посвиква вече хлапето. Имам един ручен пасатор, и всичко прекарвам през него. Все още гълта всичко като пате.

Наборите пият ли от чаша, че ние още сме на биберони само?
« Отговор #344 -: Януари 25, 2009, 22:06:25 pm »
Роксана, ние по принцип друго освен Гербер не ядем на обяд, та в момента се опитвам да пробутвам по малко и от друга манджа - няколко лъжички преди любимия Гербер. Тази, нормалната храна, гледам да не я пасирам - дъвче детето, ама след 4-5-тата лъжичка затваря устата. Но се надявам с времето да свикне. Иначе Гербера само гладко пасирано го хапваме. Не съм се отказала, обаче, да пробутвам първо не пасирано, после пасирам. А иначе още не яде много - хапва по малко на 5 часа, ама вече се примирих - какво да направя, като не иска.
За чашата - никакъв успех - само биберон признаваме, а и още не го държи сама - лигла  :D
Баткото - 11.12.2004 г., по-малката сестра - 07.01.2008 г.
« Отговор #345 -: Януари 25, 2009, 22:37:24 pm »
...
За чашата - никакъв успех - само биберон признаваме, а и още не го държи сама - лигла  :D

:lol: и ние сме така, само като се заиграе сама го държи иначе-не. В последно време и ние почнахме да отказваме храната. След четвъртата лъжица става права в столчето и се почват едни циркове... :? сега като те чета ще взема да пробвам да я храня на 5 часа защото почнах да се съмнявам, че не огладнява достатъчно. Днес например освен млякото сутринта, яде на обед 50 мл. следобед още толкова (в 16.00) и чак в 19.30 усети, че стомаха и е празен и изяде 200мл. пюре без да става права на стола :lol:, после в 21.00 пак пи мляко и заспа доволна. Разтоварителни дни ли прави това дете? От кога се изучи на диети? :lol:
« Отговор #346 -: Януари 26, 2009, 12:46:05 pm »
Като се заговори за глутен, яйца и др., ще споделя и аз.

Въведох глутен на 10м. и 5 дни с каша овес на Хип. А 6 дни по-късно и дадох бисквити на Хип.
От безглутеновите каши са също и царевицата. Бях купила на Фризо каша ориз и царевица, както и само царевица. Лошото им е, че съдържат захар, докато хипските и милупските нямат добавена захар. А и тази на Фризо не се разтваря добре - остават гранулки.

Друга безглутенова е Милупа Био безмлечна каша - грис. Тя съдържа ориз, царевица и бионишесте от тапиока.
Уайт, благодаря ти за препоръката. :)

На 10,16 мес. въведох пилешко бяло месо (домашно пиле).
На 10,22 мес. въведох 1/4 жълтък.

Така че, Миленка М, на практика, моето дете до този момент също беше само на плодове и зеленчуци и каши. не виждам нищо страшно в това. Надявам се, наистина, да не съм навредила на детето си.

наскоро чух за 7-месечно бебе, което набива кюфтета от масата.8O

тук ще споделя един разговор, който наскоро проведох с една приятелка, която ме упрекна, че не съм въвела "жълтъче"
приятелката: Даваш ли жълтъче?
аз:          Не още. Назад сме със захранването.
приятелката: ТРЯБВА ДА СЕ ДАВА ЖЪЛТЪЧЕ ЗА МОЗЪЧЕТО!
аз:          Добре де, ще дам, но засега яде само плодове и зеленчуци. Тези дни ще и дам за пръв път пилешко, а една седмица по-късно ще и дам и въпросния жълтък. Все пак следвам някаква последователност.
приятелката: Ти щом и даваш зеленчуци, можеш да и добавяш вътре жълтъче. Не е нужно да си въвела пилешко. От 4 месеца се дава жълтъче за мозъчето. То се нуждае от холестерол.
аз:          Да, бе, да! :x На 4 месеца жълтъци! И на 2 месеца - сок, нали! не съм съгласна с това. Смятам, че първите 6 месеца трябва да бъде само на мляко.
приятелката: това са го измислили за мързеливите американки, защото ги мързи.
аз:         Аз пък не смятам, че ме мързи, а смятам, че това е по-добро за детето ми. Михаела съм я захранила на почти 7 месеца. А сок до сега не е пила. :wink: Тя имаше колики 5 месеца и затова не съм бързала. не смятам, че е по-тъпа сега. :wink:

Като слушаше това, дори мъжът ми се стресна, че ще навредя на "девойката" му (Михаела). той ми се доверява изцяло по отношение на грижите и храненето на Мишка, но за пръв път се усъмни.

Хайде, момичета, споделете и ме успокойте, че "не съм си затъпила" мозъка на детето, само защото до преди два дни не е яло жълтък.
« Последна редакция: Януари 26, 2009, 12:49:33 pm от Милена Б »

Бъдете добри и не губете кураж! :)
« Отговор #347 -: Януари 26, 2009, 13:54:28 pm »
Амчи, аз се чудех що моята затъпява, а то било не защото е блондинка, а щото майка й не й дава желтък има-няма от 4 месеца /първо ядеше само мляко, после само месни пюрета, та време за желтък не остана/. Ама пък в събота правихме кръвна картина и хемоглобинът й беше 118. Така че, споко.
Баткото - 11.12.2004 г., по-малката сестра - 07.01.2008 г.
« Отговор #348 -: Януари 26, 2009, 16:21:58 pm »
Първо захраних с пилешко и пуешко, чак след това дадох жълтък на 10 месеца, обаче от тогава съм давала само два пъти. Но всеки ден манджата е с месо, редувам 4 вида, и също е нямал проблеми с хемоглобина.

Но щастието трябва да се търси - то никога не идвало само.
« Отговор #349 -: Януари 26, 2009, 16:37:38 pm »
Миленка   тя тази твоя приятелка още малко и суджук да почне да дава  :lol: всеки преценява какво да дава на своето дете и аз все още не съм давала жълтък а след няколко дни ще правим 6 месеца  :wink: и мои приятелки казват че дават "жълтъче" и ме питат защо аз не давам ама изобщо не им обръщам внимание те даваха и "сокче от морковки и ябълки" на 2 месеца  8O ама то до човека!
*
« Отговор #350 -: Януари 26, 2009, 16:53:50 pm »
Ох, те и моите май ще са глупави, аз още месо не съм им дала, пък за жълтъка да не говоря. Както ми се наложи и 10 дни да не захранвам с нищо... ще позакъснеем доста с жълтъчето.
« Отговор #351 -: Януари 26, 2009, 17:47:00 pm »
Фокси,  :lol:
ти ме развесели. :lol: Благодаря ти за успокоението. :D

Благодаря ви, момичета за коментарите. :)
То вие хубаво ми пишете кво сте дали, ама бебетата на Вики и Мими са къде по-малки. :wink: А моята е почти на 11мес. и вече опита прословутия жълтък, за който ме нападнаха.
Исках да си "сверя часовника" с вас.

Вики,
въпросната приятелка, която цитирах има момченце(ИКСИ) на 3 годинки вече. Самата тя е медицинско лице и ме ошашка, :? като взе да ми говори, че е много лошо, че съм закъсняла с "жълтъчето". тя си е хранила детето по старата школа и е фенка на проф. Лиляна Трифонова и не пропуска случай да ми я препоръча. Разбира се, и тя е убедена, че прави най-доброто за детето си. :)

Мими,
и аз почти месец не бях въвеждала нова храна, защото Мишка беше с хрема и кашлица. :(

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*
« Отговор #352 -: Януари 26, 2009, 18:34:54 pm »
ФоксЧе ние сме с 2 месеца по-големи от вас и оЩе не су държим шишето с мялкото сами инъЧе знае как се държе де играе прави се ,Че пие наужким ,но да пие сама НЕ  :lol: :lol: :lol:,направо принцеси си отглеждаме и това е положението  :lol:

Entre ce que je pense, ce que je veux dire, ce que je dis, ce que tu veux entendre , ce que tu crois entendre et ce que tu entends, il y a au moins 6 bonnes raisons de ne pas se comprendre....

Je suis  sous le choc et endeuillé des faits dramatiques qui se sont déroulés dans la crèche "Fabeltjesland" à Termonde.SINCERES CONDOLEANCES AUX FAMILLES DES VICTIMES ....
« Отговор #353 -: Януари 26, 2009, 20:41:34 pm »
МиленаБ и останалите момичета, да ви кажа честно много ме успокоихте. Реших, че няма да бързаме с глутена, жълтъка и месото. Преди два дни дадох бяло пилешко месо и децата пак се изринаха. Въпреки, че изхврълих 2 води докато се вараше месото. Явно ще изчакам още малко и тогава ще пробваме пак. За жълтък не си и помислям за сега. Намерих каша от елда и ще пробвам с нея. Кашите на Фризокрем с царевица ги давам от време на време за разнообразие, но не много често точно заради захарта. Намерих една царевица и брашно от касава на Плазмон, тя е само ароматизирана не е подсладена. Не знам още какво означава касава, но ще се поинтересувам и мисля да я дам и нея като нещо по-различно от ориза. За сега си продължаваме на мляко за закуска и вечеря, зеленчуци на обяд и каша с плодове за следобяд. Много мерси за съветите още веднъж.

*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #354 -: Януари 27, 2009, 02:11:27 am »
А и тази на Фризо не се разтваря добре - остават гранулки.
Нямаш ли си пасатор? Решава проблемът с гранулките :)
Хайде, момичета, споделете и ме успокойте, че "не съм си затъпила" мозъка на детето, само защото до преди два дни не е яло жълтък.

То детето си подсказва кое е по-добро за него. Както кога да захраниш така и с какво. А който има етажерка вместо глава нека се съобразява с писаното по книжки  списания. Ако от жълтъка се поумняваше по селата да е пълно с професори и академии на науките.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
« Отговор #355 -: Януари 27, 2009, 14:16:34 pm »
Ние от понеделник сме на детска кухня и не знам дали е задължително да захранвам със жълтък и месо. Нека тези който вземат храна да споделят, все пак предполагам, че има стандарт в България, а не е различно в различните градове.
*
« Отговор #356 -: Януари 27, 2009, 14:52:49 pm »
Струва ми се, че сте малки за детска кухня. А и ако още не си захранила с месо, едва ли храната от детската кухня е подходяща за това. По-добре първо предложи месо от пюре и ако се приема добре тогава дай да опита и от кухнята
« Отговор #357 -: Януари 27, 2009, 14:58:50 pm »
И от каква възраст се взема храна от кухнята? Аз мислех, че съм закъсняла.
*
« Отговор #358 -: Януари 27, 2009, 15:14:36 pm »
Аз не съм специалист, действително има майки, които записват на кухня и от 7 месеца, но те са и захранили много рано. Тук в Пловдив май долната граница е 8 месеца, ако не се лъжа. Но все пак трябва да си захранила с месо и глутен предварително. Освен ако вашата кухня е за по-малки дечица.
*

Nadyn

• *
  • 2703
  • Всяко зло за добро!
« Отговор #359 -: Януари 27, 2009, 16:25:21 pm »
Кухнята при нас в София е от 10 месеца.
Аз лично давам след като навърши годинка.