Елфита, 150 грама си е едно прилично количество твърда храна за шестмесечно бебе. Но ако мислиш, че проблема е в жълтъка и е мъчение и за двама ви, спокойно можеш да го спреш. В кърмата ти има всичко нужно, в много по-добро количество и подходящо за усвояване от организма, отколкото в жълтъка. Отделно, че напълно подкрепям мнението на Мими, че при купешките яйца контрола е много по-голям. И наистина първо се въвежда месо, после жълтък. Както и да го триеш или пасираш, жълтъка все ще си остава на малко бучки.
Спокойно можеш да даваш сурови плодове, настъргани или намачкани. Дори са много по-полезни от соковете. А и това е първата стъпка към непасираната храна. Все пак, съобразявай ги със сезона, нека да са плодове, които в момента зреят в нашите географски ширини. Ябълката е подходяща, пък и й е сезона. Любимото занимание и на двете ми деца беше настъргана ябълка в чиния, един стар чаршаф на пода и половин час спокойствие за мама
С кашата може би щеше да е по-добре да поизчакаш още малко, но щом вече си започнала. Все пак ти прецени.
Не разбирам това за кърменията. Как 4 са му малко, пък да станат три? Колкото по-малко кърмения имате, толкова по-малко кърма ще се образува. Ако исакш да запазиш по-дълго кърменето, просто предлагай първо гърда, а след 30-40 мин твърдата храна.
А защо толкова рано си почнала с жълтъка? И такова количество? Според мен първо месото трябва да се въведе, после жълтъка. А до домашните яйца... не вярвам кокошките да са проверени за болести. Според мен купешките в това отношение са по-контролирани.
Ами честно да си кажа, защото се обърках от стари и нови методи, и от нежеланието на детето да прояде, все пак около 20 дни бяха нужни за заместване на хранене.Тези дни ще го заведа на изследвания и ако хемоглобина е добре, ще изчакам.Ние сме почти само на кърма и се притеснявам от анемия.
А сега като почнах да давам каша след колко време да му дам месо?
Доказано е, че кърмените бебета развиват много по-рядко анемия. Единственият проблем е, че в България за долна граница на хемоглобина се взема 120, а при децата е в зависимост от възрастта. При 6-месечни е около 103-104 долната граница.
Месото - както си го решила, на 7 месеца е ок.
Не се вглеждай толкова много в схеми, стари и нови методи. Води се по детенцето и не се притеснявай излишно.