Eterna, ние също ходихме при доц. Кременски и то съвсем скоро, преди няма и месец. Причината за посещението ни беше, че братът на съпруга ми е починал от Мета хроматична левкодистрофия и доц. Кременски го е наблюдавал, та даже си пазеше някакви изследвания в компютъра. Въпреки, че преди години са казали на сем. на мъжа ми, че заболяването не се предава наследствено, аз исках със собствените си уши да го чуя, все пак става въпрос за нещо наистина сериозно. Та тогава го питахме и за заболяването на съпруга ми /МС/ и той каза да не се притесняваме. Човекът ни изнесе едночасова лекция по биология на страшно достъпен език, за което съм му много благодарна. С две думи - обясни ни, че за да се предаде заболяване на детето, трябва да се съчетаят дефектни хромозоми на една и съща болест от двата организма на родителите, т. е. аз трябва да имам същите дефектни хромозоми да кажем на МС и тогава би могло да има някакъв минимален процент вероятност за предаване по наследство на детето. Това била и причината при кръвосмешателство децата са толкова болестно обременени, тъй като хората от един род носят едни и същи дефектни хромозоми, които при съчетаването си водят до това. Доц. Кременски ни успокои като изчисли риска в проценти, който се оказа съвсем малко по-голям, отколкото при останалите двойки.
П.С. Моля да ме извините за дългия пост и затова, ако съм разводнила темата, но ми се стори, че ще е полезно да споделя.