До д-р Бърди! Всъщност искам Вие да ме консултирате за проблема. Разстройството се появи на морето, но след прекарана хрема. Опитахме лечение със стандартните ЕНТЕРОЛ, ХИДРАСЕК И СМЕКТА, но след две седмици, защото се успокоявахме, че това е от жегата и плодовете. Изпражненията са меки, кашави, от 2 до 4 на ден, с редки изключения когато няма изхождане. В хода на лечението е пила Нелидикс за три дни, после Суметролим 8 дни. От изследванията в МА не се откриха изменения. Изследваха кампилобактер- отрицателен, микробиология- няма изолирани дезинтерийни, салмонелни и патогенни коли, направен потен тест- в норма, бърз тест за целиакия -отрицателен и ехография на коремни органи - в норма. Също направихме и кръвни изследвания - също в норма. Е, остава въпроса къде е проблема??? Между другото нямаме още зъбки ако това има отношение към проблема. Детето е жизнено и няма изоставане в теглото. Очаквам Вашия коментар и съвет -КАКВО ДА ПРАВИМ?
Аз не съм доктор Бърди, не искам да се впускам в предписване на лечение по интернет, обаче:
1. Къде сте лежали в МА - ако става въпрос за Детската Педиатрия, там не е най-доброто място за изследвания, ОСОБЕНО ЗА МИКРОБИОЛОГИЯ.
2. Потен тест за какво е правен - доколкото знам, той се прави за диагнозата "Муковисцидоза", пък отделно на това е кой и как го прави...
3. По книжките пише, че липса на зъби след годинка са патология, но не съвсем - зависи от струкура на челюстните кости, на зъбните зародиши и прочие неизвестни. По този въпрос според мен при достатъчна параноичност /като моята
/ е редно да се консултираш с детски стоматолог като начало.
4. Ако диарията е започнала след прекарана хрема - накой сети ли се да направи МБ на носен/гърлен секрет на детето?
5. Говориш за меки, кашави изпражнения - за мен лично това не е разстройство. Въведи в храненето повече ориз, морков без да се прекалява /заради каротина/, сухар, лечебна каша на Хумана или Милупа. Ако храниш с АМ все още - смени марката. Горещо препоръчвам Хумана 3, ако пък даваш вече краве мляко - премини на АМ, после друга марка мляко.
Диарията по дефаут е вода , а не меко и кашаво.
Дано да съм била полезна. Ще се радвам ако д-р Бърди коментира грешките ми в тоя пост, просто за да знам дали логиката ми е правилна.