0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

alimania

• 212
  • Златно детенце си имам
17-OH-Progesterone
« -: Ноември 26, 2008, 10:07:18 am »
Момичета, моля за помощ!
Днес излезе и резултатът ми от този хормон!
Резултатът е 2.0 ng/ml при референтни граници от 0.1-0.8! :(
Завишени са всичките ми мъжки хормони.
Всичко останало е в референтни граници- инсулина и кр. захар, и репродуктивни хормони, и щитовидните също....
Най-рано след 2 седмици ще мога да се добера до ендокриноложката, а до тогава!? Споделете опит...Имам  овулация /следена с фоликулометрии/, редовни цикли! Толкова ли пречат тези проклети хормони на забременяването!?!  :cry:
БЛАГОДАРЯ ВИ, ПРИЯТЕЛИ ОТ "ЗАЧАТИЕ"
Re: 17-OH-Progesterone
« Отговор #1 -: Декември 01, 2008, 10:03:52 am »
Здравей  :)
Не се шашкай много, положението при теб не изглежда да е толкова тревожно, щом имаш редовен цикъл и овулация! Да не би проблемът да е при мъжа ти? Спермограма правихте ли?
Не си уточнила колко е завишението при другите ти мъжки хормони, не си посочила стойности на половите, съотношение ЛХ/ФСХ, което е много важно, но ако е само това добър специалист ще се справи с проблема. Сигурно си прочела из форумите, че има и момичета със 7-8 пъти над нормата тестостерон, който впоследствие е нормализиран и са забременели :D
Моят личен пример: тестостерон - от 1.5 до 2 пъти над нормата при различните изследвания; други полови хормони - със "странни" стойности; недобро съотношение между ЛХ и ФСХ; нормални щитовидни хормони, кр. захар и инсулин; леко завишен 17-ОН-Прогестерон - беше над 1 при същите референтни граници, каквито и ти си посочила. Картинката се допълва с изключително нередовен цикъл и множество кисти по яйчниците, така че нито един лекар, при който съм ходила, не се поколеба да постави диагноза СПКЯ.
Резултатът: от 8-9 г. ходене по лекари, като през последните 3 г. сме правили опити за забременяване по естествен път. Бавенето на така желания резултат доведе до решение за лапароскопия. И точно в месеца, за който се бях настроила да се подложа на тази процедура, ми се случи чудото! Сега съм бременна и само се моля всичко да е наред, за да мога да гушна след няколко месеца моето съкровище!
Изчакай си спокойно часа за ендокринолога и пиши как е минало  :wink:
Желая ти успех!
« Последна редакция: Декември 01, 2008, 10:06:15 am от Saliina »
*

alimania

• 212
  • Златно детенце си имам
« Отговор #2 -: Декември 01, 2008, 13:27:35 pm »
От сърце благодаря за включването! :)
Това е всичко, което съм правила....
LH  3,8 (реф.2,12-10,90)
FSH 8,5 (реф.3,85-8,8)
Prolaktin 493 (реф. 70-565)
Естадиол 245 (88-420)
SHBG 29.3 (15-120)
Тестостерон -0,88 ng/ml  граници за жени 0,1-0,75
DHEA-S -11.2 umol/l   за жени под 50г. 0.60-8.00
Андростендион-5,2 ng/ml граници за жени 0,35-3,15
Progesteron 76.1 (16.4-59.0)

TSH 3.40 (0.34-5.5)
FT4 10.53 (7.85-14.40)
Anti- Tg 0.0 (0-4)
Anti -TPO 1.10 (0-9)
кр, захар, инсулин-нормални....
А при половинката ми как са нещата не ми се коментира.... :? Просто не си е правил спермограма...Но това е тема на друг разговор! Знам, че е съвсем излишно да се лекувам сама... :(
Още нямам час за ендокринолог, стискайте палци скоро да се сдобия- ужасно е заета тази специалистка! :(
*

alimania

• 212
  • Златно детенце си имам
« Отговор #3 -: Декември 27, 2008, 23:00:03 pm »
Да побутна темата!
Кратък отчет: при половинката ми всичко е наред!
На мен ендокриноложката ми изписа Преднизолон Ф! Пия го от 2, 3 седмици....
Ох, дано това да ми е бил проблемът и да успеем да го решим с Преднизолон-а!
*
« Отговор #4 -: Декември 29, 2008, 13:53:25 pm »
alimania аз имам същите завишени хормони и съм в процес на трсене на проблема  :?
Този прогестерон който си изследвала 17-ОН-Прогестерон ли е ?
Преднизола кой хормони смъква и докато се пие може ли да се бебеправи ?  :oops:
« Отговор #5 -: Декември 30, 2008, 11:51:59 am »
Здравейте на всички и Честита КОЛЕДА.Искам да споделя и моите проблеми с вас.Относно 17-ОН прогестерон,ми е 2 пьти над нормата.КР. захар,инсулин -в норма.Три пьти над нормата-Андростендион.Протест. е правен на 3 ден от МЦ.Ендрокриноложката ми подхвьрли,че трябва да пия Диане,но още не сьм ходила да ми види резултатите.Мислите ли,че с него ще се нормализират нещата.За андрост. пия Сиофор-2 месеца.Знам ,че с подходящо лечение тези хормони са поправими,но изискват време.Споделете опита си.Приятно изкарване на НОва ГОдина.
*

alimania

• 212
  • Златно детенце си имам
« Отговор #6 -: Декември 30, 2008, 20:47:01 pm »
alimania аз имам същите завишени хормони и съм в процес на трсене на проблема  :?
Този прогестерон който си изследвала 17-ОН-Прогестерон ли е ?
Преднизола кой хормони смъква и докато се пие може ли да се бебеправи ?  :oops:
Кайли, не! Това, което съм писала в червено си е обикновения прогестерон!
Но и 17-ОН-Прогестерона, също както и другите андрогени ми е завишен! Според ендокриноложката няма проблеми да се пие докато се прави бебе /Преднизолон-Ф/ Даже вероятно и в първите месеци на бременността се пие....Преднизолон-Ф намалява секретирането на андрогени от надбъбречната жлеза. Всички, онези завишени хормони, за които говорим! Като си направя контролни изследвания ще пиша дали ле4ението при мен е адекватно!
Доника, да- вероятно Диане-то е удачен вериянт, защото и на мен ендокриноложката се канеше да ми предпише Диане, но аз имах друг проблем- съвсем скорошна операция на фиброаденом /доброкачествено новообразование на гърдата/ , и тя каза, че контрацептивът може да ми повлияе не добре на тези бу4ки, които образувам.....
« Отговор #7 -: Януари 02, 2009, 00:43:16 am »
alimania направи ми впечатление, че TSH ти е малко завишено. По принцип е най добре да е около 1. Ето една статия, в която има информация за него http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=471&Itemid=20 Преди време бях намерила една доста подробна статия относно стойностите на TSH. Ако успея пак да я открия, ще ти я пратя.
*

alimania

• 212
  • Златно детенце си имам
« Отговор #8 -: Януари 03, 2009, 19:37:30 pm »
alimania направи ми впечатление, че TSH ти е малко завишено. По принцип е най добре да е около 1. Ето една статия, в която има информация за него http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=471&Itemid=20 Преди време бях намерила една доста подробна статия относно стойностите на TSH. Ако успея пак да я открия, ще ти я пратя.
Мерси мила, до сега никой лекар не ми е обърнал внимяние върху този проблем! 8O Ох, просто вече направо ми се объркаха представите....
« Отговор #9 -: Януари 04, 2009, 11:17:13 am »
Да и аз мисля ,че TSH е завишено.Доколкото зная трябва да е до 1,5 за бебеправене.Моето също беше 3,00 и ми го свалиха с Л ТИРОКСИН,вече съм на 1,48.Обърни внимание на това-понякога се оказва ключа :wink:Пожелавам ти успех :goodluck:
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #10 -: Януари 04, 2009, 22:17:18 pm »
Без да искам допълнително да те тревожа, все пак трябва да вметна, че и съотношението на тези два хормона не е добро:
LH  3,8 (реф.2,12-10,90)
FSH 8,5 (реф.3,85-8,8)
Съотношението би трябвало да е 1,най-много 1,5.
Предполагам, че като се нормализират андрогените, ще се оправи и това съотношение, но все пак го проследи в другите си изследвания.

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #11 -: Януари 04, 2009, 23:06:40 pm »
... до сега никой лекар не ми е обърнал внимяние върху този проблем! 8O Ох, просто вече направо ми се объркаха представите....

Нормално е да си объркана, ендокринологията е доста трудна наука. Организмът работи по един много сложен начин, с множество връзки между отделните органи и системи. Затова и разглеждането на един изолиран хормон в неговата абсолютна стойност почти винаги е лишено от смисъл. И затова са ти назначени изследвания на много хормони, защото е важно тяхното съотношение, вкл. и съотнесено към факта, че си имала фиброаденом (има връзка с щитовидната жлеза).

Преднизолонът подтиска отделянето на ТСХ. След време, като направиш контролните изследвания, е много възможно стойностите му да са по-ниски (все пак не е нужно да спада безумно). Освен това помни, че целта не е определени хормони просто да влязат в дадени граници - целта ни е да се получи здрава бременност.

Желая ти успех през Новата година! :)

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

alimania

• 212
  • Златно детенце си имам
« Отговор #12 -: Януари 25, 2009, 20:41:11 pm »
Благодаря на всички за мненията!  :bighug:
Д-р Мели, да, надявам се да стане така! Да сваля андрогените, а пък покрай тях дай Боже и другите хормони да влязат в нужните норми! :)
Дано годинат е успешна за всички ни! :goodluck:
Предстои ми контрола на хормоните /ендокриноложката каза да пусна само 17-OH-Progesterone и Тестостерон/. Чудя се за собствено успокоение дали да не пусна и едно ТСХ...Пък като отида с готови резултати при нея ще питам...