0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Резултат цветна снимка-кое е вярно?
« -: Февруари 25, 2006, 11:03:37 am »
Здравейте!
Пиша тези резултати, защото заключението е запушена дясна тръба, а вчера една докторка от майчин дом ми погледна снимката и каза, че според нея и двете тръби пропускат, просто дясната по малко.
Кое е вярно?

Резултат:
Матката е с размери в границите на нормата, умерено елонгирана шийка /проверено скопично/. Нехомогенно контрастиране на прехода шийка/тяло със суспектни данни за овален дефект в изпълването. Свободно преминаване на к.м. в двете тръби. Дясната е тясна, ''опъната'', ампуларната й част не се визуализира. Лявата е с неравномерно разширен лумен в дисталната си половина и к.м. бързо преминава в коремната кухина; около чревни бримки, но по-късно се разлива в дъгласовото пространство, като преминава и вдясно.
ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Рентгенови данни за хроничен аднексит двустранно. Непроходима дясна тръба.Проходима лява тръба с белези за перивисцеритни промени вляво. Суспектни данни за хиперпластични промени в лигавицата на матката.

Извинете за дългото писание, но разликите в мненията на докторите е доста смущаваща.
« Отговор #1 -: Февруари 25, 2006, 11:10:14 am »
ми без снимката ще е малко трудно да се каже каквото и да е май.... :roll:  :roll:  :P
*
« Отговор #2 -: Февруари 25, 2006, 11:15:52 am »
Кой и къде ти правиха снимката?
*
« Отговор #3 -: Февруари 25, 2006, 11:17:57 am »
В София, втора градска поликлиника.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #4 -: Февруари 25, 2006, 11:28:57 am »
Вярно е това, което вижда, разбира и описва лекарят в момента на манипулацията.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #5 -: Февруари 25, 2006, 11:44:38 am »
Благодаря Мели! И аз съм склонна да вярвам повече на 1-вото мнение, просто 2-рото ми даде надежда и исках да чуя мнения във форума.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #6 -: Февруари 25, 2006, 11:52:49 am »
Разбирам те, но нали не си загубила надежда и след първото мнение?

В момента на процедурата лекарят съвсем ясно е описал, че контрастната материя се излива от лявата тръба в перитонеалната кухина, като преминава в Дъгласовото пространство и отдясно.

На снимката би трябвало да се виждат двете тръби, изпълнени с контраст, както и контрастна материя от двете страни. Това може да заблуди лекар, който не е присъствал на манипулацията и дава оценка само по снимката, че и двете тръби пропускат.

Затова който гледа, прави не само една - две снимки, но също и описва какво е видял - а той го гледа в реално време, вижда много повече от това, което снима и е логично неговото мнение да е адекватното.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #7 -: Февруари 25, 2006, 12:24:16 pm »
Благодаря за изчерпателният отговор! Не съм загубила надежда. Просто докторът и мойто слънце искат веднага да пристъпим към инсеминация, а аз изках поне два месеца да правим опити, за да се получи по естествен път.
*
Re: Резултат цветна снимка-кое е вярно?
« Отговор #8 -: Февруари 26, 2006, 16:25:44 pm »
Цитат на: jasmin
Здравейте!
..Проходима лява тръба с белези за перивисцеритни промени вляво. Суспектни данни за хиперпластични промени в лигавицата на матката.

А за това поясниха ли ти нещо в  повече? Какви са тези промени?

*
« Отговор #9 -: Февруари 26, 2006, 19:37:18 pm »
За матката няма проблеми. Нямам си на идея какво са писали, но матката ми е наред. Затова пък лявата тръба е нагъната. И левият ми яйчник е много близо до матката, макар че аз не разбрах това добре ли е или е зле.
*

peti_pati

• 746
  • Обещах на Марианче-догодина на днешния празник
« Отговор #10 -: Февруари 27, 2006, 09:27:55 am »
Jasmin, не мога да кажа нищо по повод на твоята снимка и двете заключения - това само лекар-професионалист може да направи, но искам да ти споделя нещо от личния си опит.
Заключението от моята цветна снимка също беше, че дясната тръба ми е запушена.
Лекуващия ме гинеколог обаче не беше съгласен със заключението (той не беше правил снимката) и смяташе, че тръбата пропуска.
При направената ми в последствие от него лапароскопия се оказа, че тръбата наистина пропуска нормално.
Обърни си обаче внимание на заключението за аднексит, защото това е възпаление, което трябва да се лекува (и аз лекувах хроничен).
Ако греша Мели да ме поправи.
Намерихме нашето синче.
*
« Отговор #11 -: Февруари 27, 2006, 20:36:29 pm »
Благодаря за информацията Pati! Но аз няма да се подложа на операция за да проверя резултата от снимката. Нямам време. Трябва да действаме. А ако тръбата не е запушена, добре дошло.
А за възпалението казват, че нищо не може да се направи. Това е мнението на последните 3-ма доктори при, които съм била.
*

peti_pati

• 746
  • Обещах на Марианче-догодина на днешния празник
« Отговор #12 -: Февруари 28, 2006, 09:11:19 am »
Jasmin, решението си е ваше. Но ако тръбата ти е запушена не би трябвало да пристъпвате към инсеминация :roll: - поне лекарите при които аз съм ходила не го препоръчват.
А операцията заедно с възстановяването отнема един месец, но поне ще си сигурна какво е положението.
Каквото и да решите ти пожелавам успех :D .
Намерихме нашето синче.
*
« Отговор #13 -: Февруари 28, 2006, 15:07:15 pm »
Здравей.Резултата от моята цветна снимка беше-една запушена и една слабо пропусклива тръба.Преминах към лапароскопия-за евентуална пластика.Оказа се че тръбите си пропускат нормално,след отстраняване на леки сраствания.Пожелавам ти-грешни резултати от цвтната снимка.Успех
*

Starlet

• 1937
  • Добротата ще спаси света!!!
Re: Резултат цветна снимка-кое е вярно?
« Отговор #14 -: Февруари 28, 2006, 16:41:41 pm »
Но, Мели ето къде има противоречие според мен

Цитат
Свободно преминаване на к.м. в двете тръби.

И това го е писал лекарят който е правил снимката, а след това заключението е че дясната тръба е непроходима?
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #15 -: Февруари 28, 2006, 17:16:52 pm »
Значи контрастната материя е преминала от матката в тръбите, но от едната се е изляла в кухината (т.е. нейният перитонеален или ампуларен край е проходим), а от другата - контрастната материя не е изпълнила ампуларната част и не се е изляла в перитонеалната кухина (т.е. тази тръба е непроходима).

Димитър Кудоглу
*
« Отговор #16 -: Февруари 28, 2006, 20:38:07 pm »
Здравейте пак на всички! Голяма дискусия се развихри.
Благодаря за което. ОСОБЕНО на Мели. Сега много неща ми се изясниха.
Pati и аз се чудя за инсеминацията. Всъщност, след около седмица ще се консултираме с доктора какво да правим следващият месец и ще  се постарая да го разпитам подробно, преди да предприемем нещо. Аз предпочитам всичко да е по нормалния начин, т.е. кекс, ама каквото кажат докторите, това ще правим.
« Отговор #17 -: Март 01, 2006, 10:34:46 am »
Jasmin, имай предвид, че ако проблемът с бебето е в запушени тръби, то дали ще правите опити по старомодния начин или чрез инсеминации, няма разлика :(
Нали от кухината на матката сперматозоидите трябва да преминат през тръбите, за да слещнат яйцеклетката!

Успех!! :D
Благодаря ти, Бени!

*
« Отговор #18 -: Март 01, 2006, 21:28:50 pm »
Да де, нали едната тръба си ми е наред.
А честно казано мисълта за инвитро страшно ме плаши. Не искам да стигаме дотам.   :cry: