0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

*слонче*

• 1764
  • вече сме трима и съм най-щастливата жена на света!
Re: Петиция в подкрепа на майчинството
« Отговор #40 -: Декември 05, 2008, 22:42:35 pm »
Вече е взето решение и ще се гласува да е в сила от следващата година при условие майката да е осигурявана година преди това. а майчинството ще си се изчислява на база 6 месеца, както е и досега. идеята е не да забременееш и да се регистрираш във фирма на работа, а да си работила поне година и това вече променя правилата. много майки, които са без осигуровки ще са ощетени, но всички искат повече, но за да получиш явно трябва да дадеш за майките в заварено положение ще се разбере след публикуването в ДВ.
никога не отстъпвай на принципите си!
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
« Отговор #41 -: Декември 05, 2008, 22:48:25 pm »
Някой знае ли повече подробности? Имам предвид "завареното положение". Ако на майката декември и изтичат 315 дни, дали за нея ще важи годината платено майчинство?
*

eganeva

• 4584
  • И утре е ден, но друг....
*
« Отговор #43 -: Декември 05, 2008, 23:04:31 pm »
хм, добре, кое е вярното? защото ето какво пише в цитираното от еганева:

Условието обаче жените да получават 90 на сто от заплатата си е през този период, е да са били осигурявани на този доход година преди раждането на детето, а не 6 месеца, както е в момента.
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #44 -: Декември 05, 2008, 23:15:01 pm »
нека не гадаем, първо да го приемат, а тогава да го тълкуваме
за мен едва ли е възможно, ако е започнало да тече обезщетението за бременност и раждане да преизчислят наново базата за 12 месеца назад
въпроса по-скоро е дали тези, които вече са в 315-те дни ще успеят да "намажат" от увеличението, искренно се надявам да стане като с предното увеличение- а именно да удължат срока
аз лично не съм заинтерисована от увеличението с три месеца за сметка на преизчисление на базата, но нищо не мога да направя, ако го приемат така
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
« Отговор #45 -: Декември 05, 2008, 23:28:04 pm »
Аз съм от тези които ще имат максимум 6 месеца осигурителен стаж до момента на раждането. Плащам си осигуровките сама. И сега излиза, че нямам право на обезщетение, така ли 8O? Дали поне условието за 315 дни-старите 9 месеца при 6 месеца осиг.стаж ще се запази :? ? Ако не - мерси за увеличението с 3 месеца за сметка на 6 предходни!
« Последна редакция: Декември 05, 2008, 23:31:32 pm от hope »

Косето е на небето.
*

smile76

• *
  • 201
  • Ако искаш да светиш на другите,трябва сам да гориш
« Отговор #46 -: Декември 06, 2008, 14:28:58 pm »
За мен е от изключително значение да знам на каква база ще се изчислява майчинството - на 1 година или 6 месеца. Работила съм без прекъсване и имам много повече от година осигурителен стаж, но от август съм на нова работа и да се скъсам да работя до последно, не мога да направя 1 година на новата ми заплата. А разликата между старата и новата е съществена и ако базата е една година, аз ще съм от ощетените. Смятах, че общата сума, която бих получила преди за 9 месеца на база 6 месеца осигурителен стаж е доста по-голяма от тази, която бих получила за 1 година на база 1 година осигурителен стаж.  :balk_150:
Истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите.

*
« Отговор #47 -: Декември 06, 2008, 15:54:49 pm »
подписах, дано да успее каузата

« Отговор #48 -: Декември 06, 2008, 18:21:25 pm »
Аз съм се осигурявала 1 година преди да родя но последните 6 месеца се осигурявах на по висока заплата
*
« Отговор #49 -: Декември 06, 2008, 20:42:40 pm »
То кой ли се осигурявал на по-висока заплата една година назад. Дори и да решиш да си внасяш сам осигуровките, след нова година няма как да направиш 12 месеца, най-много 7 на по-висока сума ( докато разбереш че си бременна си във втория месец, а и то влиза последния цял месец от бременността преди първия 45 дневен болничен).
Питам се кога в тази държава ще почнат да ни осигуряват на заплатите които взимаме реално. Аз лично взимам 4 цифрено число заплата, но ме осигуряват на 365лв, и ми позволиха да си довнасям от моя джоб до 625лв. Неможело повече  :(
Щото шефа се осигурявал на 2000лв например и аз да се осигурявам например на сума близо до тази, че каква съм аз обикновен служител.

Това е положението момичета бъдещите майки в тази държава са прецакани отвсякъде и не само от работодателите, но и от самата държава.

Аз вече получих парите за първия болничен преди раждане и ако след нова година ми променят средно дневното обещетение, ще съм доста прецакана......, защото си правех едни сметки...... че ще мога поне до 1 годинка да си гледам детето без да ми се налага да работя. Оставам без коментар.

п.п. Най-прецакани ще са майките които ще излезнат болничен след нова година и са си правели сметките за 6м назад.  :(

*
« Отговор #50 -: Декември 06, 2008, 21:33:11 pm »
Много ми е интересно наистина какво става със завареното положение. Така искам да си гледам дечицата 3 месеца повече, а не да почвам работа, защото близнаци с 240лв. посмъртно не мога да гледам. Някой има ли информация и за предложението в петицията да се дават допълнителни суми и за близнаци?
А това за базата за изчисление, ами съгласна съм донякъде, защото по този начин ще бъдат принудени работодателите да осигуряват на реалните заплати.
*
« Отговор #51 -: Декември 06, 2008, 21:49:27 pm »
Аз не съм убедена, че това ще накара работодателя да плаща осигуровките върху реалните заплати.

Не го споменах в по горния пост. Моя работодател е решил да ми дава 1/2 от заплатата 6м след като родя, отколкото да ме осигурява на цялата ми заплата. Но докато не ги получа тези пари още невярвам, това ми го казаха преди няколко седмици, като си взех последната заплата. Така пак му е изгодно няма да даде кой знае колко много. Правят го с цел за да си задържат ценните кадри според мен.

mimi26 За петицията за близнаците нищо не съм прочела из интернет последните дни. Гледах Часът на Мама, където Масларова обясняваше че се дават пари за раждане, а не за бройка на децата, което според мен е тъпо.  :?

*
« Отговор #52 -: Декември 06, 2008, 21:56:33 pm »
И аз го гледах и бях страшно възмутена, защото в крайна сметка се ползва 1 майчинство за двете деца, не са две отделни майчинтва, както е при децата едно след друго. А и после тези деца като данъкоплатци ще плащат поотделно данъци, а не като един човек.
*
« Отговор #53 -: Декември 08, 2008, 10:49:26 am »
Некоректното в цялата кампания на коалицията е, че предварително нищо не казаха за увеличаването на осигурителния стаж от 6 на 12 месеца, иначе всички с проблеми относно разликата изобщо нямаше да подписват петиции, пък и нямаше да звучи предизборно де   :bonk:. Направеното удължаване на майчинството при тези условия на практика пак събира пари в касичката на държавата, а не на родителите. защото за 1г осигуровки ти връщат 1г. осигуяване, докато преди беше за 6м-9м. Знае се че работодателите спестяват от осигуровки, но това не е начина да го променят или поне на мен ми изглежда, че става на гърба на родителите. Изобщо от Масларова нищо добро не можеше да се очаква :x.
Да изчакаме обнародването, наистина, но сякаш е ясно на къде вървят нещата. Много разчитах на тези парички, а и вложих доста собствени за по-високи осигуровки :(   

Косето е на небето.
« Отговор #54 -: Декември 08, 2008, 18:29:35 pm »
Питам се кога в тази държава ще почнат да ни осигуряват на заплатите които взимаме реално. ...
 Това е положението момичета бъдещите майки в тази държава са прецакани отвсякъде и не само от работодателите, но и от самата държава.

Извини ме, Малина, но с това няма да се съглася.
Хайде стига сме хвърляли вина върху РАБОТОДАТЕЛИТЕ и върху ДЪРЖАВАТА. Държавата сме си всички ние и затова е безсмислено да плюем по нас самите.
Нека не пропускаме факта, че много често самите РАБОТНИЦИ не желаят да бъдат осигурявани върху реалния си доход, тъй като им заминава една част от парите във вид на осигуровки и на данъци, които самите работнци не желаят да плащат.
Ето ви пример. Работя в малка шивашка фирма като ЧР, също правя и заплатите. Нашите момичета получават от 300 до 500лв. - всяка по колкото си е заработила за месеца, тъй като са на разценки. Осигурявахме ги през 2007 върху 220лв. Тогава нямаше плосък данък и съответно техните заплати попадаха под облагаемия минимум и те не са плащали данъци. Не щеш ли, от началото на 2008 бе въведен плоският данък, освен това вдигнаха и минималния осигурителен праг за дейността на 236лв. и взехме решение да осигуряваме всички работници на 240лв. Ами няма да ви казвам колко се разбунтуваха, когато разбраха, че ще трябва да им се удържа по 21лв и нещо данък, както и това, че им се вдигат осигуровките. Настанаха брожения и чудеса. Всичкибяха бесни и  възмутени, че ще им се налага да имат по-големи удръжки. Предпочитаха да си останат да се водят на заплати от 200 и 220лв, но не и на 240. Веднага казаха, "че за мен тия 20лв. са много беее".
В крайна сметка, съдружниците решиха, че ще поемат за тяхна сметка данъка на 30-те работници и няма да се удържа от хората.

Затова, Малина, не съм съгласна с теб. Самите работници нямят интерес от това да се осигуряват на реалния си доход. Предпочитат да си видят парАта кеш, а не да я дават на бюджета.
« Последна редакция: Декември 08, 2008, 18:32:22 pm от Милена Б »

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*

smile76

• *
  • 201
  • Ако искаш да светиш на другите,трябва сам да гориш
« Отговор #55 -: Декември 08, 2008, 19:49:03 pm »
Съгласна съм и с теб, Милена. Само че например в моя случай - откакто работя вече 8 години, винаги съм била осигурявана на пълната си заплата. Но ето, че се преместих на нова работа. Старата ми заплата беше в пъти по-ниска от настоящата. В момента се опитвам да докарам да работя до януари, за да направя 6 месеца трудов стаж на новата заплата, но ако променят базата на 1 година, аз по никакъв начин няма да мога да я достигна на новата си работа. А разликата в парите, които ще получавам в единия и другия случай е съществена. Практически за мен като си направих сметка, ако променят базата на 1 година, общата сума майчинство, което ще получа за 1 година, е по-малка от тази, която бих получила за 9 месеца при 6 месеца осигурителен стаж.  :?
Истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите.

*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
« Отговор #56 -: Декември 09, 2008, 00:18:54 am »
И аз го гледах и бях страшно възмутена, защото в крайна сметка се ползва 1 майчинство за двете деца, не са две отделни майчинтва, както е при децата едно след друго. А и после тези деца като данъкоплатци ще плащат поотделно данъци, а не като един човек.
Съгласна съм, че за близнаци трябват повече пари, но това обазщетение го дават на майката, а не на децата. То замества дохода на майката. Затова ми се струва трудно постижимо да се издейства двойно за близнаците по този начин.
Това се определя в бюджета на НОИ, не в държавния и данъците нямат значение, а осигуровките не са данъци... А може би е грешка и на СНБМ, че се опитват да прокарат това с държавния бюджет, а не на НОИ... кой знае.
« Последна редакция: Декември 09, 2008, 00:23:16 am от Tamara »
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*
« Отговор #57 -: Декември 09, 2008, 13:30:01 pm »
това обазщетение го дават на майката, а не на децата
еми с това обезщетение живеят и децата,на вас като имате деца едно след друго защо ви плащат за всяко може да си го спестят като платят само един път както е при нас
*
« Отговор #58 -: Декември 09, 2008, 14:10:06 pm »
Да обезщетението е за майката,а децата какво?Като замества дохода на майката,защо след това господата от НОИ удържат процент и от чистата сума,след като преди това са ти удържали всички данъци?И без това въобще не е лесно да гледаш две деца едновременно.И после като порастнат защо ще ги третират като двама отделни хора,ми да ги третират като един,та да плащат един данък. :x
*
« Отговор #59 -: Декември 09, 2008, 14:28:53 pm »
Оле, и аз това имах предвид. Да уточня тогава, че и за осигуровките същата работа, защото Тамара каза че осигуровките не са данъци. Нямах намерение да съм толкова подробна, ама айде...