Питам се кога в тази държава ще почнат да ни осигуряват на заплатите които взимаме реално. ...
Това е положението момичета бъдещите майки в тази държава са прецакани отвсякъде и не само от работодателите, но и от самата държава.
Извини ме, Малина, но с това няма да се съглася.
Хайде стига сме хвърляли вина върху РАБОТОДАТЕЛИТЕ и върху ДЪРЖАВАТА. Държавата сме си всички ние и затова е безсмислено да плюем по нас самите.
Нека не пропускаме факта, че много често самите РАБОТНИЦИ не желаят да бъдат осигурявани върху реалния си доход, тъй като им заминава една част от парите във вид на осигуровки и на данъци, които самите работнци не желаят да плащат.
Ето ви пример. Работя в малка шивашка фирма като ЧР, също правя и заплатите. Нашите момичета получават от 300 до 500лв. - всяка по колкото си е заработила за месеца, тъй като са на разценки. Осигурявахме ги през 2007 върху 220лв. Тогава нямаше плосък данък и съответно техните заплати попадаха под облагаемия минимум и те не са плащали данъци. Не щеш ли, от началото на 2008 бе въведен плоският данък, освен това вдигнаха и минималния осигурителен праг за дейността на 236лв. и взехме решение да осигуряваме всички работници на 240лв. Ами няма да ви казвам колко се разбунтуваха, когато разбраха, че ще трябва да им се удържа по 21лв и нещо данък, както и това, че им се вдигат осигуровките. Настанаха брожения и чудеса. Всичкибяха бесни и възмутени, че ще им се налага да имат по-големи удръжки. Предпочитаха да си останат да се водят на заплати от 200 и 220лв, но не и на 240. Веднага казаха, "че за мен тия 20лв. са много беее".
В крайна сметка, съдружниците решиха, че ще поемат за тяхна сметка данъка на 30-те работници и няма да се удържа от хората.
Затова, Малина, не съм съгласна с теб. Самите работници нямят интерес от това да се осигуряват на реалния си доход. Предпочитат да си видят парАта кеш, а не да я дават на бюджета.