0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Ендометриална биопсия
« -: Февруари 28, 2006, 02:43:22 am »
На някой правили ли са му такова изследване? На мен сега искат да ми правят за да се установи дали лигавицата (endometrium) показва нормално хормонално развитие. Обаче, аз се чудя не е ли достатъчно само да се измери дебелината на УЗ и да се видят хормоните в кръвта?  :roll:
Направо ми писна вече от тези изследвания.  :(
Life is good.
Do what you like,
like what you do.
*
Ендометриална биопсия
« Отговор #1 -: Февруари 28, 2006, 05:31:08 am »
Здравей, Лила. На мен са ми правили такова изследване. Нямаш основание за притеснение, стандартна процедура е. Дори се учудвам, че питаш. Влиза си в пакета изследвания, които се правят още при първия преглед. При мен бяха:
PAP SMEAR
ULTRASOUND
ENDOMETRIAL BIOPSY
HISTOLOGY
BLOOD TESTS
Е, от всички тях, ендометриалната биопсия е най-скъпа, аз платих еквивалента на $150. Но това са необходими изследвания. Направи си ги.  :D
*
Ендометриална биопсия
« Отговор #2 -: Февруари 28, 2006, 21:16:24 pm »
Панда, благодаря ти за отговора. Малко ме поуспокои! На теб обясниха ли ти защо точно трябва да ти правят биопсията?
Life is good.
Do what you like,
like what you do.
*
Ендометриална биопсия
« Отговор #3 -: Февруари 28, 2006, 21:52:38 pm »
Цитат на: Lila
Панда, благодаря ти за отговора. Малко ме поуспокои! На теб обясниха ли ти защо точно трябва да ти правят биопсията?

Ами нали ти казах, това са стандартни изследвания. Дадоха ми информационна брошура с обяснения и ценоразпис. Док ми връчи лично резултатите от изследванията и отговори на въпросите, които ме интересуваха. Това е. Повече за endometrial biopsy можеш да прочетеш  ТУК.
Не разбирам какво те притеснява... Изследването не е болезнено. Направи' го, изчакай си резултатите и говори с лекуващия лекар.
*
Ендометриална биопсия
« Отговор #4 -: Март 01, 2006, 00:17:00 am »
Притеснява ме това, че пак трябва да ме "стържат". Преди 2 месеца минах през абразио и не искам да ме подлагат на инвазивни процедури, които нямат доказана полза сравнени с други. В центъра, в който ходя това не е стандартна процедура (аз там съм от 2 г.). Биопсия са ми правили по друг повод и знам, че е доста неприятно преживяване.
Също ме притеснява, че трябва да пропусна още един цикъл опити...
Линкът, който си дала съм го чела и не дава отговор на въпроса с какво това изследване превъзхожда измерването на лигавицата + кръвен тест на хормони.
Явно ще трябва да говоря по-подробно с лекарката си какви точно са ползите. Питам тук, защото се надявах някой да може да ми отговори.
От това, което пишеш, разбирам, че не е толкова страшно и ти благодаря много за отделеното време. :thankyousign:
Life is good.
Do what you like,
like what you do.
*
Ендометриална биопсия
« Отговор #5 -: Март 01, 2006, 06:16:45 am »
За какво 'стържене' говориш? Усещането е точно като леко придърпване, все пак ти вземат няколко клетчици тъкан, която после гледат под микроскоп. А лигавицата пак ще ти я мерят, и кръвен тест за хормони ще ти правят. В този център, който посещаваш от 2 години, би трябвало да ти дадат най-точна информация за това, какво те очаква - прегледи, изследвания и лечение. Наложително е да разпитваш лекарите по-обстойно. Ако не се доверяваш на преценката им, смени' центъра.
Ендометриална биопсия
« Отговор #6 -: Март 01, 2006, 10:29:43 am »
Лила, и аз не виждам причина за притеснения. Няма да е стържене, наистина се взимат само няколко клетки. На въпроса ти за дебелината и хормоните, предполагам има какво допълнително да покаже биопсията. Дебелината на лигавицата и нейната рецептивност е сложен резултат от взаимодействието на естроген и прогестерон, доколкото знам, така че с математически изчисления между нивата на тези два хормона и дебелината на лигавицата едва ли съвсем точно може да се каже всъщност какво е състоянието й.
Аз не съм правила и не твърдя, че съм много компетентна :oops:  Но наистина, разпитай лекарите, те ще ти обяснят, а процедурата предполагам ще е лека.
Аз бих се радвала лекарите да ми предлагат още тестове, с които да изясним защо не става бебето :wink:

Желая ти успех :D
Благодаря ти, Бени!

*
Ендометриална биопсия
« Отговор #7 -: Март 02, 2006, 08:22:11 am »
Убедихте ме. Благодаря. Хубаво е да има кой да те побутва от време на време.  :)
Life is good.
Do what you like,
like what you do.
*

manhattan

• 1439
  • Друго нe трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."
Ендометриална биопсия
« Отговор #8 -: Март 02, 2006, 12:00:02 pm »
аз някъде четох, че ендометриалната биопсия евентуално може да се използва за диагностициране на ендометриоза. наистина, обаче не помня къде, беше много отдавна :cry:
*
Ендометриална биопсия
« Отговор #9 -: Март 03, 2006, 17:00:27 pm »
Цитат на: manhattan
аз някъде четох, че ендометриалната биопсия евентуално може да се използва за диагностициране на ендометриоза.

Да, така е. Изследването е изключително информативно и Лила може само да се радва, че и' го предлагат.  :)