0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Великденски пости
« Отговор #20 -: Март 05, 2006, 09:08:06 am »
"...категорично не смятам, че дългите по 40 дни и много стриктни Великденски пости са подходящи за жена, която се опитва да забременее. също така бих оспорила мнението, че това е здравословен начин на хранене! в сезона на постите, които почват от другиден, няма плодове и зеленчуци, не си мислете, че като давате луди пари за несезонни форсирани растителности, си правите нещо добро на здравето!..."

Придържам се към мнението на Джами и искам да добавя още...
  от глад или огранчение в яденето лигавицата на матката изтънява , което от своя страна , доколкото знам затруднява инплантирането на яйцеклетката...

не коментирам изобщо промяната в хормоналния баланс...

Преди 10 години реших че искам да съм много слаба  - постижението ми беше 6 месеца загуба на цикъл...
След лечебния глад , който проведох, лигавицата на матката  обикновено 13мм - беше 8мм / при едни и съще др условия./

За да не осуетиш шансовете за забременяване, трябва да си много внимателна да не лишиш организма от нещо.Мисля да направиш постите в т.н. лек вариант - ограничи само месото.Нали се сещаш че сега ни напада и пролетната умора, което всъщност е плод и на липсата от витамини....
Великденски пости
« Отговор #21 -: Март 05, 2006, 11:02:59 am »
Do, чела съм за макробиотичната диета, но това което ми направи впечатление бе, че е много странна и свързана с някакви духовни интерпретации, които не ми допаднаха. Беше ми много скучна и не дочетох книгата. (Тя беше оригиналната книга от 60-те години от основателя на макробиотиката). Сигурно има резон, но тя е основана и на много далекоизточни храни, които не се намират в нашия регион.
Ще ти пусна на лични един уебсайт в който има много вкусни вегератиански рецепти- слагаш продукта и търсиш.
Ще видя и други.
*

rally_g

• 959
  • Искам да бъда добра!
Великденски пости
« Отговор #22 -: Март 05, 2006, 12:02:17 pm »
White_Raven, моля те, пусни ми тези веджи рецепти и на мен, ако няма да те затрудни:)
ЗА КООРДИНАТИТЕ НА ИЗПИТАНИ СПЕЦИАЛИСТИ ПО РЕПРОДУКЦИЯ ВИЖТЕ http://www.zachatie.org/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=6
Великденски пости
« Отговор #23 -: Март 06, 2006, 10:12:38 am »
Цитат на: jam

още повече - да попитам, от чий зор спазвате стриктно някакъв религиозен пост само половинчато? ако сте вярващи християни, редно би било да спазвате и останалата част от поста и тогава за какви бебета говорим? :) а ако не е от религиозни подбуди - от какви? щом сте се заели да правите дете, редно е да осигурите на организма си достатъчно и балансирана храна, а постът няма да ви даде такава възможност!

Jam - тук не съм съгласна с теб:-) По време на пости секса е разрешен за семейни двойки, изключае дните на стриктните пости + сряда и петък :-)))

Така че за бебеправене има мегдан, стига да не съвпадат тези дни с ДНИТЕ!

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*
Великденски пости
« Отговор #24 -: Март 06, 2006, 10:33:34 am »
Даааааааааа, постите са много сериозна работа..... ;)

Според нашият свещенник, идеята на постите е да се лишиш от нещо което много обичаш и без което трудно ще издържиш 40 дена. Така ставаме съпричастни към Христовите мъки (донякъде разбира се).

Според баща ми (който по принцип не е религиозен) постите са измислени в миналото поради необходимост. В началото на година, зимния период, когато зимнината е на привърпване, и няма много тежка физическа работа по полето, когато хората не са се нуждаеели от много енергия е било подходящото време за пости.

Това малко за разтоварване беше.
А иначе - аз миналата година спазвах постите, но тези по-леките - лиших се от нещата които обичам, а именно сладки нещица (всякакви) и газарино, разбира се и от месо. Резултата беше разстройване на цикъла и то с доста дни - удължи се доста, по простата причина че овулацията закъсняа многооооо (не е присъщото за мен)

"С моя приятел споделяме всички проблеми. Често не успяваме да ги решим, но това, че сме един до друг, готови да се изслушаме, е единствената помощ която ни е нужна!"Линда Макфарлън
*
Великденски пости
« Отговор #25 -: Март 06, 2006, 10:51:33 am »
White_Raven благодаря линка! На мен на диетата ми хареса духовната част, но наистина има много екзотични продукти.

Цитат
Репликата ми се отнася за White_Raven.

Грешката е в мен. Докато разбера за какво става въпрос ....  :wink:
Великденски пости
« Отговор #26 -: Март 06, 2006, 10:57:11 am »
Моето мнение и това, което правя съответно е - че трябва да се храня като бременна  :D  При условие, че не е препоръчително една бременна да пости, това важи и за моя организъм. Щом целенасочено се стремя към забременяване се старая да набавя на организма си всички необходими, белтъчини, въглехидрати, витамини, минерали... Ако бих постила, то ще е само тази седмица или последната, както правят някои.
Вярвам, че всеки един от тук ще сбъдне мечтата си!

Великденски пости
« Отговор #27 -: Март 06, 2006, 11:18:46 am »
И аз съм против постите. Религиозния аспект не го коментирам, но съм против такава драстична хранителна диета. Говоря за себе си, де, иначе който както прецени за себе си. От 6-7 ми клас съм 48-50 кг. Имам си голям апетит и голямо ядене пада, но килограмите са ми винаги 48-50. Поддържането на постоянно (здравословно) тегло според мен е много важно. Аз не издържам на глад и въобще на хранителни ограничения. Опитвала съм няколко пъти един ден да изкарам на течности и плодове, резултатът е, че към обяд вече ми е много лошо. Боли ме силно глава, гади ми се, вие ми се свят. Пада ми кръвната захар, предполагам. Не излизам от вкъщи без да закусвам, ако не съм закусила, към 10ч вече ми е много лошо. Това е при мен. Знам, че някои хора казват, че се чувстват добре след постене. Проявявам интерес към темата, но аз лично съм твърде скептична. Според мен правилното хранене през цялата година е много по-важно от такива "пречистващи" процедури. Аз например ям много редовно - гладна, не гладна, закуска, обяд и вечеря по едно и също време. Не си падам много по сладкото (особено торти, вафли), газирано не пия, концентрати също. Месо ядем пилешко и риба предимно, понякога телешко. Колбаси от рода на кренвирши и луканки не ям. Готвя без пържене (не обичам никак пържени картофи, панировки). Бял хляб ядем рядко. Закусваме различни миксове овесени ядки. Този ми начин на ядене е продиктуван от вкусовите ми предпочитания, и донякъде от формирана концепция кое е полезно и кое не.

В заключение, имам колежка, дето пости. Иначе е слабичка, но с постите става към 45 кг 8O  Въпреки, че тя твърди че се чувства добре, аз не мисля така - има доста хормонални проблеми. А към края на постите няма енергия даже да ходи. Не мисля, че си прави голяма услуга.
Благодаря ти, Бени!

*
Великденски пости
« Отговор #28 -: Март 06, 2006, 11:40:54 am »
Аз пък бих се побъркала от стреса: денем-нощем ще мисля само за това дали днес изядох достатъчно боб, дали изпих достатъчно зехтин, та да не взема нещо да си навредя, пък още по-лошото да навредя на бебето си...Просто от стрес не бих се справила, ще съм тотално фиксирана да мисля за храната и дали е разнообразна и само проблеми ще си докарам.

Искам да призова да се изразяваме правилно и да четем правилно. Великденски пости и диета не са едно и също нещо. Това, че съвпадат по време заради вашето желание, изобщо не ги оеднаквява. На всички пости според мен основата е религията и молитвите. Ако си провеждаш диетка, ако си вегетарианка или подобно без да си религиозен, хич недей да се слагаш при постещите хора. Пък иначе за себе си смятам, че е малко лицемерно да не ядеш шоколад 50 дни и по този начин да си съпричастен на Христовите мъчения, за тези, които са религиозни де. По-скоро виждам педагогически момент във въздържанието от нещо лЮбимо и постите (както таткото на едно от момичетата тук много добре го е обяснил) отколкото съпричастност с нечии невероятни страдания както ги описват.
Alexandra
*

rally_g

• 959
  • Искам да бъда добра!
Великденски пости
« Отговор #29 -: Март 06, 2006, 12:11:26 pm »
Искам да призова да се изразяваме правилно и да четем правилно. Великденски пости и диета не са едно и също нещо. Това, че съвпадат по време заради вашето желание, изобщо не ги оеднаквява. На всички пости според мен основата е религията и молитвите. Ако си провеждаш диетка, ако си вегетарианка или подобно без да си религиозен, хич недей да се слагаш при постещите хора. Пък иначе за себе си смятам, че е малко лицемерно да не ядеш шоколад 50 дни и по този начин да си съпричастен на Христовите мъчения, за тези, които са религиозни де. По-скоро виждам педагогически момент във въздържанието от нещо лЮбимо и постите (както таткото на едно от момичетата тук много добре го е обяснил) отколкото съпричастност с нечии невероятни страдания както ги описват.[/quote]

Мари, мисля, че съм се изразила достатъчно ясно, но явно ти не си разбрала; за мен постът не се изразява в лишаване от храна, а в това да се лишиш от нещо любимо, което междудругото не е мнение на нечий татко, а е католическата концепция за поста.
ЗА КООРДИНАТИТЕ НА ИЗПИТАНИ СПЕЦИАЛИСТИ ПО РЕПРОДУКЦИЯ ВИЖТЕ http://www.zachatie.org/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=6
*
Великденски пости
« Отговор #30 -: Март 06, 2006, 12:34:44 pm »
Цитат на: rally_g
за мен постът не се изразява в лишаване от храна, а в това да се лишиш от нещо любимо, което междудругото не е мнение на нечий татко, а е католическата концепция за поста.

ей, стига с моя татко ;) той човека не е вярващ, но се опитва да размисшлява върху религиозните обичаи. Все пак има нещо вярно в мислите му.

rally_g - аз съм на твое мнение. И както съм писала в предишния си постинг - именно свещенника каза, че постите имат смисъл когато се лишаваш от нещо любимо (католически свещенник).

И пак за справка и вече по темата. Миналата година цикъла ми се удължи на 56 дена (от нормалните 28-33), като овулацията се беше изместила на 42 ден. Това благодарение на лишаване от месо и сладкиши.

"С моя приятел споделяме всички проблеми. Често не успяваме да ги решим, но това, че сме един до друг, готови да се изслушаме, е единствената помощ която ни е нужна!"Линда Макфарлън
*
Великденски пости
« Отговор #31 -: Март 06, 2006, 12:49:57 pm »
Рали Г, аз четох подред всички постинги и не запомних кой какво смята да прави и защо, но ми направи впчеталение, че няколко човека си мислят, че постят, пък те просто си правят диета. Затова се обърнах към всички, а не към теб лично. А сега специално се върнах да намеря мнението на Таня 79, чийто баща, който не е по принцип религиозен, е обяснил, че постите са произлезли от необходимост и там момичето много добре описало: беден народ, зимнина на привършване, няма работа по полето и т.н...Ти защо не четеш подред като мен? За лишаването от нещо лЮбимо-нямам ли право да кажа мнението си, че ми се струва лицемерно да не ям шоколад и така да съм съпричастна към физическите и духовни мъки на един религиозен идол? Пък вече ти как го разбираш за себе си си е твоя работа. Аз по принцип говорех. С католическите концепции на поста не съм наясно и ! внимание! не задавам въпрос с това и не искам отговор под формата на цитат. Мисля, че съм наясно с природната и педагогическа нравоучителна концепция на поста, със здравословното хранене и диетологията като дял от медицината, което за мойта глава с нейния капацитет е предостатъчно като инфо. Ето, виждаш ли колко е важно да се изразяваме правилно: тръгнахме от разликата между постене и провеждане на диета и стигнахме до разликата в началото на един постинг да е написано име, след него запетая и после някакво послание, и постинг, който е за всеобщо четене, не представлява реплика към конкретен форумец, а просто изразено мнение.
Alexandra
*
Великденски пости
« Отговор #32 -: Март 06, 2006, 13:05:21 pm »
Цитат на: Tania79

ей, стига с моя татко ;) той човека не е вярващ, но се опитва да размисшлява върху религиозните обичаи. Все пак има нещо вярно в мислите му.

И пак за справка и вече по темата. Миналата година цикъла ми се удължи на 56 дена (от нормалните 28-33), като овулацията се беше изместила на 42 ден. Това благодарение на лишаване от месо и сладкиши.

Таня, аз с уважение цитирах думите на баща ти. Намирам ги за много мъдри!

И сега пак да се хвана за точността на изразяването: не ми стана ясно-ти радваш ли се, че ти е станал цикълът 56 дена (защото " това благодарение на лишаване от месо и сладкиши" значи, че си радостна и си благодарна, или не се радваш и си искала да напишеш "това "благодарение" на лишаване на месо и сладкиши"... Между другото цикълът може да се удължи и скъси и по други причини, например стрес при пътуване, на работа, заседяване (ако си активен физически човек) и куп други медицински причини, разбира се и + смяната на диетата...

Ох, модератори, извинявам се, че пак съм непослушна. От онзи ден съм в ден за размисли. :wink:
Alexandra
Великденски пости
« Отговор #33 -: Март 06, 2006, 13:11:04 pm »
За непослушната Мари:
 :balk_21:
която задава отговори (а не въпроси)  :wink:
*
Великденски пости
« Отговор #34 -: Март 06, 2006, 13:14:03 pm »
Цитат на: Marie

Таня, аз с уважение цитирах думите на баща ти. Намирам ги за много мъдри!

И сега пак да се хвана за точността на изразяването: не ми стана ясно-ти радваш ли се, че ти е станал цикълът 56 дена

"благодарение"-то трябваше да е в кавички, моя грешка  :oops:
Но закъснението на овулацията се дължеше именно на това, тогава нямаше нищо по различно - нито стрес, нито пътуване, нито натоварване. Та по мое мнение се дължеше на промяната в начина ми на хранене

*

rally_g

• 959
  • Искам да бъда добра!
Великденски пости
« Отговор #35 -: Март 06, 2006, 14:01:47 pm »
Мари, отговори под каква форма искаш или не искаш, си е лично твоя работа, позволи ми да формулирам отговорите си, както намеря за добре. Що се отнася до мнението на таткото на Таня (когото ни най-малко не съм искала да засегна), цитирах не нея, а теб и пак ще го направя:"По-скоро виждам педагогически момент във въздържанието от нещо лЮбимо и постите (както таткото на едно от момичетата тук много добре го е обяснил) отколкото съпричастност с нечии невероятни страдания както ги описват." Мнението ми се отнася до забележката ти в скобите. Мисля, че в предходоното ми изказване не съм коментирала кой има или няма право да даде своето мнение по определено становище, нито пък имам подобни правомощия или пък намерения. Ще те помоля да не си позволяваш да ми отправяш препоръки и съвети относно какво да чета или не, за твое сведение само, изчела съм всички мнения по настоящата тема, вероятно ти по-скоро не си разбрала някои от тях
*

rally_g

• 959
  • Искам да бъда добра!
Великденски пости
« Отговор #36 -: Март 06, 2006, 14:03:48 pm »
Забравих да добавя, че склонността ти към педагогически наставления съвсем ясно личи от стила и начина на изразяване, само че ние тук (ок, нека говоря само за себе си), аз не съм твоя ученичка!!!!!!!!!!!!!!!
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Великденски пости
« Отговор #37 -: Март 06, 2006, 14:05:31 pm »
Цитат на: rally_pat
По време на пости секса е разрешен за семейни двойки, изключае дните на стриктните пости + сряда и петък :-)))

хехе, Рали, то по принцип според православието секс е разрешен САМО за семейни двойки :)
не знам, аз имам такав информация за секса по време на пост от моя приятел - постещия христиенин, който знам, че чете книги и се консултира с разни свещеници по въпроса. но е възможно и да не съм разбрала добре.
както и да е, идеята на поста е той да бъде духовен и телесен. не може да лишаваме тялото от угаждане с храна, а да му угаждаме със секс, нали?

винаги съм била на мнение, че ако човек не предприема очистителния пост по религиозни подбуди, то тогава е излишно да се вманиачава в неговото стриктно спазване - нито като продължителност, нито като ограничения.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Великденски пости
« Отговор #38 -: Март 06, 2006, 14:12:39 pm »
Цитат на: rally_g
Забравих да добавя, че склонността ти към педагогически наставления съвсем ясно личи от стила и начина на изразяване, само че ние тук (ок, нека говоря само за себе си), аз не съм твоя ученичка!!!!!!!!!!!!!!!

Рали, споко, мила  :balk_21:
*
Великденски пости
« Отговор #39 -: Март 06, 2006, 14:26:28 pm »
Рали Г, бива ли сега такава работа: 30-ия ти постинг в този клуб да е така истеричен? Какво ли ни чака занапред...  :roll: От сърце ти пожелавам да забременяваш бързо и да си намериш друго по-уютно клубче, в което всички да се разбирате идеално и да разменяте в щастливо блаженство рецепти за диети.

Другарката Мари,
класен ръководител на кръжока по природно дело и медицина :lol:
Alexandra