0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Великденски пости
« Отговор #40 -: Март 06, 2006, 14:39:04 pm »
Аз пак да си кажа - съпружеското общение по време на Великденския  пост е разрешено само в събота и неделя, като дори и тогава не се поощрява.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Великденски пости
« Отговор #41 -: Март 06, 2006, 14:43:30 pm »
Цитат на: Meli
съпружеското общение

:lol:  :lol:  :lol:
Какви смешни думи за секс

Мели, ни мъ бий, мола, аз, такова, смешно ми е
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
Великденски пости
« Отговор #42 -: Март 06, 2006, 14:47:27 pm »
Цитат на: little_rabbit
Цитат на: Meli
съпружеското общение

Какви смешни думи за секс

Мели, ни мъ бий, мола, аз, такова, смешно ми е

Какво да ти кажа, Заек, те тез смешни движения, гарнирани с подпъшквания, по принцип не заслужават кой знае какви помпозни думи.  :lol:

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Великденски пости
« Отговор #43 -: Март 06, 2006, 14:50:56 pm »
Момичета, ако постите за здраве, това се нарича здравословно хранене :) или пречистващ период. Постите по своята същност са въздържание не само от храна, а и от много други работи (не само секс  :twisted: ) Но ако сте религиозни и не правите постите само за прочистване имайте предвид, че църквата освобождава от пост деца, болни и бременни. Това е от гледна точка на религиозните пости и то тази, установени от църквата, които така или иначе могат да се оспорват, но мястото разбира се не е тук :) А от здравословна гледна точка трябва да се изкаже чичо диктор :) Може би зависи от цялостното здравословно състояние на човек и от това дали ще се справя с набавянето на всички необходими вещества и разнообразното хранене. Успех.
Великденски пости
« Отговор #44 -: Март 06, 2006, 15:08:18 pm »
А що се отнася до постите, като религиозно пречистване - един мой познат Поп, дето един ден като го заклещих на въпроси и отвори, от рода: може ли да се яде мед, слънчогледово семе, халва в този род.... Та след като му писна да ми отговаря на тъпите въпроси  :lol: ми каза така: "Не е важно, какво влиза в устата, а какво излиза от нея" Та все едно не сте видяли поп да пие ракийка до разпяване или да яде мръвки по пости.
А относно съвпадането на постите или по-точно префасонирането им в диета, защото повечете точно това правят, използват момента със строго фиксирани дати за да "разтоварят" организма, аз се изказох. Въпрос на хранене е. Ако цяла година сте вегетарианец и се храните без месо, ограничавате яйца, сирене, млечни продукти - тогава постите не са стрес. Но ако редовно на трапезата ви присъства тези продукти, то тогава дори и мисълта за постене към 50 дни е просто налудничава.
Вярвам, че всеки един от тук ще сбъдне мечтата си!

*

Nina

• 2643
Великденски пости
« Отговор #45 -: Март 06, 2006, 15:17:38 pm »
Абсолютно съм съгласна с Wass :) Дори и църковните пости се основават на зрдавословното прочистване, дори и да не се признава от църквата. Не случайно най-дългите и "важни" са в началото на пролетта след мазничката зима и преди Коледа (преди началото на мазничката зима) :) Така че религиозните да не се шашкат ако чакат бебета да папат всичко.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
Великденски пости
« Отговор #46 -: Март 06, 2006, 15:20:53 pm »
Цитат на: wassilena
"Не е важно, какво влиза в устата, а какво излиза от нея"

Васи, това е клише, което в оригинал е "Не това, що влиза в устата, осквернява човека, а онова, що излиза от устата, то осквернява човека"

Мед не може. Нито ядки и халва в дните без олио. Изобщо доста сериозно е това изпитание за организма, особено ако трябва да се спазва строг пост - 3 дни без вода и храна.

Освен това, Нина, бременни се освобождават от пост, но не и опитващи да забременеят жени. А в тази тема това е важното.

Димитър Кудоглу
*

Nina

• 2643
Великденски пости
« Отговор #47 -: Март 06, 2006, 15:34:41 pm »
Освен това, Нина, бременни се освобождават от пост, но не и опитващи да забременеят жени. А в тази тема това е важното.[/quote]

Мели, ни най-малко няма да оспорвам догмите църковни  :evil:  а мога, но постите са действително голям стрес за организма, особено за тези които си хапват от всичко по повечко.  Така че моето скоромно мнение е (без да претендирам за достоверност), че не е нужно и опитващите да забременеят освен психически да се натоварват и физически :)
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
Великденски пости
« Отговор #48 -: Март 06, 2006, 15:38:36 pm »
Цитат на: Nina
... не е нужно и опитващите да забременеят освен психически да се натоварват и физически :)

Ахам, и аз така мисля.

Димитър Кудоглу
*

deep

• *
  • 2887
  • believe in YOU
Великденски пости
« Отговор #49 -: Март 09, 2006, 15:56:28 pm »
Когато говорим за пост трябва да наблегнем на духовния смисъл и властта  на постенето, които  са в основата на Християнската вяра.

На фона на това ни разбиране  отностно поста,  ще получим отговорите, които ни вълнуват, респективно ще имаме и разбиране за здравословния статус на организма по време на пост.

Не мога да не спомена, че постенето е духовен акт, който е свързан с лишаване от вода , храна и др. но се осмисля и има стойност, когато се отключи нашата вяра , 100 % ни упование в Бог ,  реалното ни общуване с Него - изявено в молитва и не на последно място нашето духовно смирение.

Личното ми мнение , че хора, които постят от "Религиозност" без да отдават  духовното значение на поста не правят нищо повече от една  диета, чрез гладуване.

Словото в Библията ни дава конкретни  насоки как да постим, също и какво отношение да имаме по време на поста ни. :idea:
Матей 6:16
" 16 А когато постите, не бивайте унили, като лицемерите; защото те помрачават лицата си, за да ги виждат човеците, че постят; истина ви казвам: Те са получили вече своята награда.
17 А ти, когато постиш, помажи главата си и умий лицето си,
18 за да те не виждат човеците, че постиш, но Отец ти, Който е в тайно; и Отец ти, Който вижда в тайно, ще ти въздаде [на яве]"

(Тук ще отворя скоба, че не се споменава конкретен период от време или точна дата за постенето )

В Матей 17:21 се разкрива властта на постенето и молитвата относно духовното и физическо изцеление.

" 15 Господи, смили се за сина ми, защото е епилептик и зле страда; понеже пада в огъня, и често във водата.
16 И доведох го при Твоите ученици НО ТЕ НЕ МОЖАХА ДО ГО ИЗЦЕЛЯТ"

"18 И Исус смъмра беса и той излезе от него; и момчето оздравя в същия час.
19 Тогава учениците дойдоха при Исуса насаме и казаха: Защо ние не можахме да го изгоним?
20 Той им каза: Поради вашето маловерие. Защото истина ви казвам: Ако имате вяра колкото синапово зърно, ще речете на тая планина: Премести се оттука там, и тя ще се премести; и нищо няма да ви бъде невъзможно.
21 [А тоя род не излиза, освен с молитва и пост].  "

В Деянията на Апостолите виждаме,че те не постяха само на празници а постът беше реалност в ежедневието  им.

Деяния 13:2

" 2 И като служеха на Господа и постеха, Светият Дух рече: Отделете ми Варнава и Савла за работата, на която съм ги призовал.
3 Тогава, като постиха и се помолиха, положиха ръце на тях и ги изпратиха. "

Накрая ще спомена,че за постенето се дава сила Свише.Спомнете си,че Исус пости 40 дни без хляб и вода и тогава беше изкушаван.
Без Божията сила това е невъзможно изпитание за нас хората.
:!:
:crazy: Зная историята на жена родилка, която кърми .. Тя решава да започне едноседмичен пост.Още на втория ден се налага Спешна медицинска помощ за нея и бебето.

Да не забравяме,че Бог е Бог на разума и баланса, не бива да Го изпитваме в дребните си човешки стремежи още повече ако сме невежи по отношение на Вярата.  :balk_77:
За край ще кажа,че Християнството е начин на живот.

Хиляди гори са скрити в един малък жълъд. Р.У. Емерсън
*

Nina

• 2643
Великденски пости
« Отговор #50 -: Март 09, 2006, 16:44:10 pm »
Lita, похвален е трудът ти да се запознаеш с Библията и да запознаеш участниците във форум, но искам да ти кажа, че Библията е догма, утвърдена от църквата и император Константин. Само по себе си догма, това означава задължителен характер. А Исус никога не е проповядвал непременно подчиняване на дадена норма. В голямата си част Библията е алегория и не се чете буквално, а също така е превеждана и често пъти некоректно. Има и много хубави принципи разбира се и то хуманни, но отношението на Бибилията към жената не е много такова :) Затова и за не бременните и за бременните, който както му е на душата и да следва завета на Исус, Магдалина и назаряните - не е лошо. Поздрави :)
*

deep

• *
  • 2887
  • believe in YOU
Великденски пости
« Отговор #51 -: Март 09, 2006, 17:56:24 pm »
Lita, похвален е трудът ти да се запознаеш с Библията и да запознаеш участниците във форум, но искам да ти кажа, че Библията е догма, утвърдена от църквата и император Константин. Само по себе си догма, това означава задължителен характер. А Исус никога не е проповядвал непременно подчиняване на дадена норма. В голямата си част Библията е алегория и не се чете буквално, а също така е превеждана и често пъти некоректно.

Нина, няма да коментирам постинга ти...излишно е...

Ще отворя скоба и ще вметна, че запознаването ми с Библията както ти го наричаш датира от близо 10 год. и е системно изучаване.Този факт го споделям не, от показност а, за да  придобиеш ясна представа за сериозното ми отношени към Християнската вяра.

Отностно какво е проповядвал Исус ... ще ти нахвърля няколко цитата от Библията ако имаш в къщи  отвори и чети задълбочено и с разбиране! Но моля те не прави такива изявления,защото са несериозни, че както е тръгнало  ще изградиш нова Библейска доктрина!   :balk_160:

Матей 5:17
Да не мислите, че съм дошъл да разруша закона или пророците; не съм дошъл да разруша но да изпълня

Матей 7:24
И тъй, всеки, който чуе тия Мои думи и ги изпълнява, ще се оприличи на разумен човек, който е построил къщата си на канара;

Лука 6:49
А който слуша и не изпълнява, прилича на човек, който е построил къща на земята, без основа; върху която се устреми реката, и на часа рухна; и срутването на оная къща беше голямо.

Йоан 7:19
Не даде ли ви Моисей закона? но пак никой от вас не изпълнява закона.

Йоан 13:17
Като знаете това, блажени сте, ако го изпълнявате.

1 Йоаново 5:2
По това познаваме, че любим Божиите чада, когато любим Бога и изпълняваме Неговите заповеди

Римляни 10:4
Понеже Христос изпълнява целта на закона, да се оправдае всеки, който вярва.

Римляни 8:4
за да се изпълнят изискванията на закона в нас, които ходим, не по плът, но по Дух.

Не случайно Исус е казал :

14  "С уши ще чуете, а никак няма да разберете; И с очи ще гледате, а никак няма да видите.
15 Защото сърцето на тия люде е задебеляло И с ушите си тежко чуват, И очите си склопиха; Да не би да видят с очите си, И да чуят с ушите си, И да разберат със сърцето си, И да се обърнат, И Аз да ги изцеля".

Далеч съм от идеята да променям възгледите, на който и да било или да изпадам в излишни спорове отностно моите лични разбирания.

Всеки има право на своя свободен  ОСЪЗНАТ избор!

:rainbow:

Хиляди гори са скрити в един малък жълъд. Р.У. Емерсън
*

Nina

• 2643
Великденски пости
« Отговор #52 -: Март 10, 2006, 08:30:40 am »
Lita, не се засягай де :) Тъй като не съм съвременничка на събитията от тогава, ползавам разнообразни източници и се занимавам с изучаване на историята на преди и следхристиянски времена.  И тъй като както казах не съм съвременничка - длъжна съм да се доверя на някой източници и се доверявам на тези, които ми се струват най-логични. Християнската вяра е уникална по своята същност, тя е най-миролюбивата, но Библията е друго нещо. Изучавала съм я подробно :) не от религиозна гелдна точка, а от историческа и необичам да я цитирам. Незнам дали си чувала за "Константиновия дар" - абсолютен фалшификат, посредством който се утвърждава Ватикана и на базата на този "дар" се преработва Библията :) Lita Исус не я е писал :) Но този форум е посветен на друго - жената и наследството, а Библията в голямата си част подценява и умаложавава жената като такава :) Да не говорим, че се опитва да изкара една известна жена блудница :) Но ще спра, аз водя дискусии по тези теми на друго място, но ако искаш да дискутираме ми пиши на лична, с удоволствие ще ти кажа моята гледна точка и ще то напиша някои много сериозни исторически източници, които да прочетеш ако искаш и знай, че с писанията си не те упреквам.
П.С.  Шифърт на Леонардо не е сериозен източник :)  :twisted:  :twisted:
*
Великденски пости
« Отговор #53 -: Март 10, 2006, 09:36:18 am »
Nina аз искам по достоверен източник  :)  :D  :)

Вече прочетох Шифъра, но съм на ясно че повечето е художествена измислица, а доколкото разбрах и крадено. Давай следващата книга.

"С моя приятел споделяме всички проблеми. Често не успяваме да ги решим, но това, че сме един до друг, готови да се изслушаме, е единствената помощ която ни е нужна!"Линда Макфарлън
*
Великденски пости
« Отговор #54 -: Март 10, 2006, 10:13:36 am »
Lita, не се засягай де :) Тъй като не съм съвременничка на събитията от тогава, ползавам разнообразни източници и се занимавам с изучаване на историята на преди и следхристиянски времена.  И тъй като както казах не съм съвременничка - длъжна съм да се доверя на някой източници и се доверявам на тези, които ми се струват най-логични. Християнската вяра е уникална по своята същност, тя е най-миролюбивата, но Библията е друго нещо. Изучавала съм я подробно :) не от религиозна гелдна точка, а от историческа и необичам да я цитирам. Незнам дали си чувала за "Константиновия дар" - абсолютен фалшификат, посредством който се утвърждава Ватикана и на базата на този "дар" се преработва Библията :) Lita Исус не я е писал :) Но този форум е посветен на друго - жената и наследството, а Библията в голямата си част подценява и умаложавава жената като такава :) Да не говорим, че се опитва да изкара една известна жена блудница :) Но ще спра, аз водя дискусии по тези теми на друго място, но ако искаш да дискутираме ми пиши на лична, с удоволствие ще ти кажа моята гледна точка и ще то напиша някои много сериозни исторически източници, които да прочетеш ако искаш и знай, че с писанията си не те упреквам.
П.С.  Шифърт на Леонардо не е сериозен източник :)  :twisted:  :twisted:

А така! Да живее историята, фактологията и логиката! Кажи къде е дискусията, за да дойда и да те почета малко, че много ми харесват нещата ти. а Библията в голямата си част подценява и умаложавава жената като такава И в Корана е така, нали?
Alexandra
*

Nina

• 2643
Великденски пости
« Отговор #55 -: Март 10, 2006, 10:24:14 am »
Корана е изграден и създаден на базата на Стария Завет, направи си изводи :) Тъй ще е докато не вземем нещата в свои (женски) ръце. Но аз не отричам изцяло Библията, лошото е че се чете буквално. Там има двусмислени неща, които са останали скрити и за тези, които са я превеждали и допълвали и преиначавали. Разрови се има литература по въпроса. Но Lita  е права- християнските добродетели са хубаво нещо.
*
Великденски пости
« Отговор #56 -: Март 10, 2006, 10:24:24 am »
Цитат на: Marie

Кажи къде е дискусията, за да дойда и да те почета малко, че много ми харесват нещата ти. а Библията в голямата си част подценява и умаложавава жената като такава И в Корана е така, нали?

Май няма още такава дискусия, но отивам да отварям в "На кафе"

"С моя приятел споделяме всички проблеми. Често не успяваме да ги решим, но това, че сме един до друг, готови да се изслушаме, е единствената помощ която ни е нужна!"Линда Макфарлън
Великденски пости
« Отговор #57 -: Март 10, 2006, 10:24:26 am »
Marie - за корана изобщо няма какво да говорим - там жената е добитък наравно с овцете и кравите ... Е, пак добре, че не са я принизили до "мръсно" животно като прасето и кучето....

Не знам дали знаете, но в някои държави, където все още Шариата (религиозния закон) е основното законодателство, пребиват жени с камъни заради прелюбодейство...

Даже имаше един случай в Етиопия, където жената родила след като мъжът й умрял при злополука (детето е негово), и въпреки всичко са я линчували....

Отделно, според Корана, жената няма право да изпитва удоволствие от сексуалния акт, и затова на жените в ранна възраст им се ексцизира (хъмх, не знам дали на БГ така се казва), иначе казано "обрязва" клитора, отделно им се зашиват срамните устни, за да нямат полов контакт преди сватбата...

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*

Nina

• 2643
Великденски пости
« Отговор #58 -: Март 10, 2006, 10:31:43 am »
Точно така е rally, но и Корана се тълкува неправилно и както е изгодно. Моя любим е мюсюлманин :) от Судан е и бебето ни май ще е шарено, черно бяло :) Това с харемите например е чиста измислица - един праведен мюс. може да има не повече от четири и то ако може да ги дари с любов еднакво :) а това ми се струва невъзможно.
Marie, моята гледна точка все пак е субективна :) аз си имам едни разбирания, но има доста литература и човек спокойно може да си изгради сам мнение. Иначе една такава теме в "На Кафе" ще е интересна :) може би.
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Великденски пости
« Отговор #59 -: Март 10, 2006, 12:44:58 pm »
Иначе една такава теме в "На Кафе" ще е интересна :) може би.

Нина, ако още не е пусната темата в "На кафе" - пускай! Дискусията ще е интересна за доста хора, вкл. и за мен, защото виждам, че участниците са много информирани и пишат увлекателно.
Но нека наистина да я преместим във форума за теми, различни от репродуктивно здраве...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!