Когато говорим за пост трябва да наблегнем на духовния смисъл и властта на постенето, които са в основата на Християнската вяра.
На фона на това ни разбиране отностно поста, ще получим отговорите, които ни вълнуват, респективно ще имаме и разбиране за здравословния статус на организма по време на пост.
Не мога да не спомена, че постенето е духовен акт, който е свързан с лишаване от вода , храна и др. но се осмисля и има стойност, когато се отключи нашата вяра , 100 % ни упование в Бог , реалното ни общуване с Него - изявено в молитва и не на последно място нашето духовно смирение.
Личното ми мнение , че хора, които постят от "Религиозност" без да отдават духовното значение на поста не правят нищо повече от една диета, чрез гладуване.
Словото в Библията ни дава конкретни насоки как да постим, също и какво отношение да имаме по време на поста ни.
Матей 6:16
" 16 А когато постите, не бивайте унили, като лицемерите; защото те помрачават лицата си, за да ги виждат човеците, че постят; истина ви казвам: Те са получили вече своята награда.
17 А ти, когато постиш, помажи главата си и умий лицето си,
18 за да те не виждат човеците, че постиш, но Отец ти, Който е в тайно; и Отец ти, Който вижда в тайно, ще ти въздаде [на яве]"
(Тук ще отворя скоба, че не се споменава конкретен период от време или точна дата за постенето )
В Матей 17:21 се разкрива властта на постенето и молитвата относно духовното и физическо изцеление.
" 15 Господи, смили се за сина ми, защото е епилептик и зле страда; понеже пада в огъня, и често във водата.
16 И доведох го при Твоите ученици НО ТЕ НЕ МОЖАХА ДО ГО ИЗЦЕЛЯТ"
"18 И Исус смъмра беса и той излезе от него; и момчето оздравя в същия час.
19 Тогава учениците дойдоха при Исуса насаме и казаха: Защо ние не можахме да го изгоним?
20 Той им каза: Поради вашето маловерие. Защото истина ви казвам: Ако имате вяра колкото синапово зърно, ще речете на тая планина: Премести се оттука там, и тя ще се премести; и нищо няма да ви бъде невъзможно.
21 [А тоя род не излиза, освен с молитва и пост]. "
В Деянията на Апостолите виждаме,че те не постяха само на празници а постът беше реалност в ежедневието им.
Деяния 13:2
" 2 И като служеха на Господа и постеха, Светият Дух рече: Отделете ми Варнава и Савла за работата, на която съм ги призовал.
3 Тогава, като постиха и се помолиха, положиха ръце на тях и ги изпратиха. "
Накрая ще спомена,че за постенето се дава сила Свише.Спомнете си,че Исус пости 40 дни без хляб и вода и тогава беше изкушаван.
Без Божията сила това е невъзможно изпитание за нас хората.
Зная историята на жена родилка, която кърми .. Тя решава да започне едноседмичен пост.Още на втория ден се налага Спешна медицинска помощ за нея и бебето.
Да не забравяме,че Бог е Бог на разума и баланса, не бива да Го изпитваме в дребните си човешки стремежи още повече ако сме невежи по отношение на Вярата.
За край ще кажа,че Християнството е начин на живот.