0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Резултати от спермограма - помощ!
« -: Януари 12, 2009, 23:43:19 pm »
Здравейте момичета. Ужасена съм от резултатите от спермограмата на съпруга ми. Много съм притеснена - моля ви за коментари и препоръки. Имаме ли шанс за зачеване по нормален път?
Спермограмата е правена в КИРМ- Плевен.
Разширена спермограма резултати:
Време на сексуално въздържание:   4   (норма 3-5 дни)   pH:   7.8   (норма 7.2-8.0)

Обем на еякулата:   5.0   (норма 2-6 ml)   Цвят:   0 бял    1 сл.кост   0 жълтеникав    0 кафеникаво-червен           

Втечняване:   20 min.   (норма до 60 мин.)   Агрегация:  1 ДА (+)  0 НЕ

Вискозитет:   N   (норма 0-2 cm)   Аглутинати:  1 ДА (++) 0 НЕ

Левкоцити:   N   (норма<1.106/ml)   Епителни клетки:     N   (норма 0-1/поле)

Незрели кл. на сперматогенезата:    1 ДА   0 НЕ
Желатинови телца:   1 ДА   0 НЕ

Окултна кръв:   1 ДА хем.(+),нехем.(+)  0 НЕ
Детрит:   0 ДА   1 НЕ

Брой сперматозоиди:   30 500 000   /ml (норма>20.106/ml)

Брой сперматозоиди:   152 500 000   /еякулат (норма>40.106)

Подвижност (групи по СЗО):

0   Нормокинетични сперматозоиди – гр. [ a+b ]
21.31   % (норма>50%)

брой:   6 499 550   /ml   брой:   32 497 750   /еякулат

0   Хипокинетични сперматозоиди – гр. c
14.75   %

0   Акинетични сперматозоиди – гр. d
63.94   %

Виталност:

eosin/negrosin test:   58   % живи,   42   % мъртви    HOS test:      (N>60%)

Оценка на морфологията по Kruger’s strict criteria (норма>14%)

С нормална морфология:   5   бр.   5%   (норма над 14%)

С патологична морфология:   95   бр., от които:

С главични дефекти:   88   бр.   С дефекти на шийката и средния сегмент   6   бр.

0  с елонгирани главички:
4   бр.   0  с неправилно прикрепяне:
3   бр.

0  с пириформени главички:
22   бр.   0  със задебелен среден сегмент
3   бр.

0  с кръгли главички:  - без акрозома
9   бр.   0   с тънък среден сегмент:
-   бр.

- с малка акрозома   4   бр.   0   с дефекти на средния сегмент:
-   бр.

0   с аморфни главички:
28   бр.

0   с вакуолизирани главички
10   бр.   0   С опашни дефекти:
-   бр.

0   с малка акрозомна област:
11   бр.   0   С цитоплазматичен остатък:
1   бр.

Антиспермални антитела:

Анти-спермални антитела в серум:      ( N<60 U/ml)

Анти-спермални антитела в семенна плазма:      ( N<60 U/ml)

Заключение:   Астенотератозооспермия.

МИКРОБИОЛОГИЧНО ИЗСЛЕДВАНЕ

-   Candida и други гъби: (-) отр.
-   Културелна диагностика на Trichomonas vaginalis: (-) отр.
-   Урогенитални микоплазми – отрицателни.
-   Директна микроскопия: Не се наблюдават PMN. Единични Грам ( - ) пръчици.
-   Изолиран микроорганизъм от културелно изследване: Proteus vulgaris.
-   Микробно число на Изолиран микроорганизъм от културелно изследване:
105 cfu/spec.

Благодарим ви от сърце др. Владимиров!
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Резултати от спермограма - помощ!
« Отговор #1 -: Януари 13, 2009, 22:45:10 pm »
какво точно те ужасява в резултатите    :ask:
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
« Отговор #2 -: Януари 14, 2009, 00:09:12 am »
какво точно те ужасява в резултатите    :ask:
Не съм специалист , а срещата ни с лекар е в четвъртък, но гледайки референтните стойности ме притесняват тези неща:
 Нормокинетични сперматозоиди – гр. [ a+b ]
21.31   % (норма>50%)
Оценка на морфологията по Kruger’s strict
С нормална морфология:   5   бр.   5%   (норма над 14%)
Както и заключението: Астенотератозооспермия.
Д-р. Рилчева ни е написала следното обяснение в мейла с резултатите: Ококло 50% от сперматозоидите са мъртви при направения тест за виталност. Има данни за инфекция в семенната течност - Proteus Vulgaris, което предполага функцията на отделителната система и бъбреците.
Лечение на инфекцията със следните препарати: Ciprobay 0,250 по 2 таблетки на 12 часа за 15 дни, Gentamycin amp.80mg по 2 мускулно за 10 дни веднъж дневно.
След като приключи лечението с Гентамицин и Ципробай започнете Бисептол 3 пъти по една таблетка за 10 дни.
Антиоксиданти:
Л-карнитин табл.0,500 2 пъти дневно за 3 месеца
Оксибор форте по 1 таблетка сутрин и вечер за 3 месеца.
Уростим по 1 таблетка сутрин на гладно за 3 месеца.

« Отговор #3 -: Януари 14, 2009, 09:53:15 am »
 Предишните му спермограми колко по - добри са били от тази?
 Ние също сме с лоша морфология - 4,8% по Крюгер, намален обем и т.н.

*
« Отговор #4 -: Януари 14, 2009, 10:01:56 am »
Предишните му спермограми колко по - добри са били от тази?
 Ние също сме с лоша морфология - 4,8% по Крюгер, намален обем и т.н.

Това ни е първата спермограма. Утре имаме час при д-р. Бързашки, за да обсъдим моите изследвания и спермограмата.
 Въпросът ми е с тези показатели, с вероятността аз да имам поликистоза и това че мъжа ми е на 40 има ли смисъл да се надяваме на естествено забременяване?

« Отговор #5 -: Януари 14, 2009, 10:13:59 am »
Аз имам забременяване по естествен път при 9 % по Крюгер и Астенотератозооспермия.Всичко е Божа работа!
 Аз също съм пациентка на д-р Бързашки! към този момент съм много доволна от работата му и отношението му. Дано скоро  и да успеем !
*
« Отговор #6 -: Януари 14, 2009, 10:45:49 am »
Желая ти от сърце скоро да успеете. И моите първи впечатления от доктора са добри.

*
« Отговор #7 -: Януари 14, 2009, 14:49:54 pm »
Моят съвет е да повторите спермограмата на поне още едно място (разбирай клиника по стерилитет). Нашите резултати в Плевен бяха доста по-добри от всички в София, което ме навежда на мисълта, че са били грешни (плевенските имам предвид).
Иначе нещата не са толкова зле.

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
« Отговор #8 -: Януари 14, 2009, 15:05:14 pm »
Ние сме със същата диагноза, като морфологията се движи между 10-12%, намалена подвижност, SDI - в норма, но за 5 години не съм имала спонтанно забременяване, при мен няма открит проблем, правили сме почти всички изследвания, така че всичко е божа работа, както е казала fatalwoman. И аз съм в Плевен и вече имаме едно неуспешно икси преди два месеца и другия месец живот и здраве почваме наново изследванията за втори опит. Така че не се отказвайте от опитите за естествено забременяване, има такива случаи и с много по-тежки диагнози. Говорете с д-р Бързашки и набележете следващите стъпки. Успех и стискам палци всичко да е наред.

*
« Отговор #9 -: Януари 14, 2009, 15:48:19 pm »
Благодаря за отговорите момичета. В никакъв случай няма да се отказваме. Желая късмет на всички ви.

*
« Отговор #10 -: Януари 27, 2009, 13:51:59 pm »
Момичета, имам нужда от съвет.Не живеем в България и трудно можем да вземаме отпуска.
Мъжа ми трябва да направи контролна микробиология. На 10 февруари свършва антибиотиците и продължава само на антиоксиданти. Въпроса ми е може ли да изтеглим микробиологията за 13-14 февруари вместо за април месец както беше по план. Имам и друг въпрос можем ли да направим отново разширена спермограма веднага след антибиотиците или трябва да изчакаме определен период от време? Благодаря предварително за всеки съвет.

*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #11 -: Януари 27, 2009, 14:37:18 pm »
по принцип се иска период от около 10-14 дни поне след прием на лекарства, иначе се смята, че биха могли да повлияят резултата
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
« Отговор #12 -: Януари 27, 2009, 19:45:36 pm »
Ама разбора се микробиологията се прави веднага след лечението с антибиотика за да се види дали е имало ефект от лечението, как така април месец, по добре смени докторите. "Това го знае всяко хлапе", а пък и много дълго ми се струва ще вземате този антибиотик, възможно е да избият гъбички. Какъв е антибиотика? А относно спермограмата трябва да се изчака известно време след приема на антибиотик, продполагам около месец.
Успех.
*
« Отговор #13 -: Януари 28, 2009, 00:22:57 am »
Ама разбора се микробиологията се прави веднага след лечението с антибиотика за да се види дали е имало ефект от лечението, как така април месец, по добре смени докторите. "Това го знае всяко хлапе", а пък и много дълго ми се струва ще вземате този антибиотик, възможно е да избият гъбички. Какъв е антибиотика? А относно спермограмата трябва да се изчака известно време след приема на антибиотик, продполагам около месец.
Успех.
Благодаря за мнението. Много ценя всяко едно, защото тепърва започваме да търсим проблемите и разрешението им. Относно антибиотиците, които приема мъжа ми:
- Ципрофлоксацин 0.500 - 2x1 - за 15 дни.
- взема още: Оксибор форте 2x1 - за три месеца, Л-карнитин 0.500 - 2x1 за три месеца, Уростим - по 1 талетка за три месеца.
-след като приключи Ципрофлоксацина /на 31.01/ трябва да взема Бисептол 3x1 за 10 дни. /до 10 февруари/
Все още не съм се обадила на лекарите , за да попитам кога е най-подходящо да се направи нова микробиология. Изчаквам да приключа и с моите хапчета, за да може да пътуваме заедно за България.

*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #14 -: Януари 28, 2009, 00:31:47 am »
направете две седмици след спиране на антибиотика и МБ и спермограма
поне тук след изписване на АБ се прави контролна МБ след две седмици
*
« Отговор #15 -: Януари 30, 2009, 20:51:09 pm »
направете две седмици след спиране на антибиотика и МБ и спермограма
поне тук след изписване на АБ се прави контролна МБ след две седмици

Спермограма даже, ако може и по-късно. Мноооого са влияе от антибиотиците. Намаля стойностите.

« Отговор #16 -: Февруари 11, 2009, 14:00:38 pm »
Д-р. Рилчева ни е написала следното обяснение в мейла с резултатите ...

А защо ви лекува д-р Рилчева, която е специалист по вътрешни болести, а не ви лекува специалист по мъжките проблеми - андролог? Или поне уролог?

Не го разбирам това - от КИРМ продължават да си играят с пациентите. Лечението на мъжете не е шега работа, та всякакви лекари да се занимават с тях, ама без значение кой за какво е учил!
« Отговор #17 -: Февруари 11, 2009, 20:22:07 pm »

А защо ви лекува д-р Рилчева, която е специалист по вътрешни болести, а не ви лекува специалист по мъжките проблеми - андролог? Или поне уролог?

Не го разбирам това - от КИРМ продължават да си играят с пациентите. Лечението на мъжете не е шега работа, та всякакви лекари да се занимават с тях, ама без значение кой за какво е учил!
Сериозно ли е  специалист по вътрешни болести ? osi_12
Като отидем непременно ще проверя това , намясто!
*
« Отговор #18 -: Февруари 12, 2009, 09:31:13 am »
Ами, да това, че е специалист вътрешни болести КИРМ Плевен са го оповестили и в сайта си. Те не го крият. Решението дали да ползваме услугите и си е абсолютно наше самостоятелно решени. Поне нас никой не ме е задължил да правим, каквото и да е било нито мен нито мъжа ми. Когато имам изследвания за мен питала съм може ли да ги направя някъде другаде.Отговора им винаги е бил - За нас няма проблем, където вие си решите и предцените.
Но наистина няма да е зле да има в клиниката андролог, за да не се разкарваме насам натам. А уролог има д-р Коцев - преглежда всяка сряда в клиниката.
Много целувки от мен и късмет.