0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Aubergine

Re: Тема на бременните № 35
« Отговор #80 -: Януари 18, 2009, 17:49:31 pm »
Тити, и трите пъти, когато са ми мерили шийката е било с коремен ехограф.
Браво на малките мишлета!

Жабче, много си преживяла и е логично да си на тръни, каквото и да ти кажем ще прозвучи банално, ти си знаеш, че бебките се нуждаят от спокойна мама, всичко ще е наред, ще видиш!

Аз съм с бяло течение и с нетърпение си чакам резултатите утре, за да разбера от какво е и да го лекувам :x
« Отговор #81 -: Януари 18, 2009, 18:11:44 pm »
Патладжанче, добре де след като при теб са мерили дължина на шийката през корема на мен защо не ми я измериха?
Възможно ли е че съм пълна и да е заради подкожните мазнини?
А и за токсоплазмозата...ако пък знам дали ми е изследвана......боже колко съм не ориентирана.........
*

Aubergine

« Отговор #82 -: Януари 18, 2009, 18:17:16 pm »
Тити, :dontknow:
Бе не се шашкай излишно сега, щом са ти казали, че всичко е наред - значи е! Няма смисъл от излишно натоварване и пренапрягане, не ми обръщай внимание на мене, аз съм си параноична по дефолт :)
« Отговор #83 -: Януари 18, 2009, 18:18:29 pm »
Тити, и на мен дължината на шийката я мерат с коремен ехограф. При д-р Сигридов ехографът е хубав и я мери без проблем, на ЖК не винаги успяват да я замерят вече, защото бебетата пораснаха и пречат. Само веднъж съм имала вагинален преглед за дължината на шийката - в 12 г.с. при д-р Стаменов, за да прецени имам ли нужда от серклаж.
И аз като Патладжанката съм параноик и хипохондрик.  :lol: :oops:
  09.11.2007
*
« Отговор #84 -: Януари 19, 2009, 07:20:58 am »
Добро утро! За ранния биохимичен скриниг трябва ли ми направление или той си е платен? Колко струва и за колко време става резултата?
*

mishanta

• *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
« Отговор #85 -: Януари 19, 2009, 07:50:53 am »
Когато аз правих беше 25лв и резултата беше готов за около седмица.
Сега си спомням за някаква промяна в последствие, нека се включи момиче правило по-скоро.
Много е важно друго - на това изследване се ходи непосредственно след преглед
или най-късно на следващия ден с показанията на плода към момента на взимането на кръв за БХС!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *

:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
« Отговор #86 -: Януари 19, 2009, 08:02:54 am »
mishanta, много ти благодаря! Днес съм при д-р Сигридов и утре ще тичам до Майчин Дом да го направя.
*
« Отговор #87 -: Януари 19, 2009, 08:07:29 am »
Мидж, ранния биохимичен се прави до 14 г.с. и струва 15 лв., плюс ако се не лъжа 2 лв. Пак в МД при Кременски се прави, не се чака, най-много 1,2 души да има. Той Сигридов ще ти даде един протокол с всички необходими размери на бебето и с него отиваш В МД. Ранния излиза за 1,2 дни :)
*

mishanta

• *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
« Отговор #88 -: Януари 19, 2009, 08:12:50 am »
:oops:спам....

Друго си е да си в час-  :balk_21: Стефи!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *

:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
« Отговор #89 -: Януари 19, 2009, 08:22:26 am »
Стефи, мерси  :D
*

ckarabei

• **
  • 73
  • "Не мразя, не прощавам, не съдя и не съжалявам."
« Отговор #90 -: Януари 19, 2009, 09:24:18 am »
Добро утро на всички!!!
Сега се върнах от док.изследванията ми са добри :balk_103:.Исках само да ви питам понеже съм срещала някои от вас да ги цитират във форума,за да получат съвет:Те дават ли ви ги /от къде ги знаете тези с-ти/?
Защото на мен не ми ги показаха /не че разбирам нещо/нито дадоха остават си в досието :balk_113:.
И последно да питам  :oops:...позволявате ли си да правите леки физ.упражнения и какви?

Живей сега, Усмихвай се сега, Радвай се на това, което имаш днес и се бори за всичко онова, което искаш да имаш утре.
*

kassi

• *
  • 5258
  • Мама на трима
« Отговор #91 -: Януари 19, 2009, 09:37:03 am »
Ето повече инфо за БХС, това е мой материал от сп. Мама, писан с помоща и под редакцията на д-р Даскалова.

НАЙ-ЧЕСТО ЗАДАВАНИТЕ ВЪПРОСИ ЗА БИОХИМИЧНИЯ СКРИНИНГ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА

1. Какво е биохимичен скрининг?
Чрез биохимичния скриниг /БХС/ се прави оценка на риска да се роди дете с хромозомни аномалии. Чрез БХС се прави разделяне на всички бременни на две групи – с нисък риск да се роди дете с хромозомна аномалия, при които се проследява бременността по обичайния начин и втора група бременни жени с висок риск, на които се предлага диагностична процедура – хорионбиопсия или амниоцинтеза.
Същността на скрининга представлява комбинирана оценка на няколко ултразвукови и биохимични маркери, според които се изчислява съответния за бременността риск и се сравнява с възрастовия риск. Основното предимство на този тест е, че той дава информация информация за риска от някои вродени дефекти при плода, без да подлага жената на опасност от спонтанен аборт при амниоцентеза или хорионбиопсия.

2. До колко са достоверни резултатите от това изследване?

Положителните резултати не означават със сигурност, че има проблем. Факт е, че само около 10% от жените с патологични резултати раждат деца с вродени дефекти. Патологичните резултати са индикация, че трябва да се проведат допълнителни изследвания назначени от лекаря, който проследява бременността. Също така, негативните или нормални резултати не гарантират, че детето е здраво, а само, че рисковете на бебето да има вродени дефекти са минимални.

3. Какво трябва да направя, ако получа патологични резултати?

Ако бременната получи патологични резултати, трябва да и бъде предложено детайлно изследване чрез ултразвук. Също може да се наложи да се направи генетично изследване, за да дискутирате вашия риск и съответните възможности за поведение.
Решението дали да се прекъсне бременността, или да се задържи бебето е изцяло на бъдещите родители. Те обаче ще бъдат предварително подготвени за това, че бебето ще има нужда от специални грижи.

4. Колко чести са положителните резултати?

Само около 3 до 5% от жените ще получат положителни резултати при този скрининг и средно около 10% от тези жени имат на практика дете с проблем. Статистиката на една от компаниите, предлагащи тези тестове, показва дори по–висока честота на фалшиво положителни резултати. Ако се тестват 1 000 бременни жени, само около 25% от тях ще покажат повишен риск за раждане на бебе с дефект на невралната тръба, и от тях само едно или две деца наистина ще имат този дефект. Изследванията на около 70 от тези 1 000 жени ще покажат повишен риск от синдром на Даун за тяхното бебе, като от тях само едно или две бебета ще са със синдрома на Даун. От друга страна, част от жените с отрицателен резултат ще родят дете с един от тези проблеми. Така че, при БХС не може да се говори за 100% достоверност на резултатите.

5. Възможни ли са фалшиви резултати?

С напредването на медицината, фалшиво положителните резултатите значително намаляват. От друга страна, те могат ненужно да обезпокоят бременната, и може да я накарат да се подложи на амниоцинтеза без нужда. Фалшиво отрицателните резултати също така могат да откажат жената от правенето на по–нататъшни изследвания, при което от своя страна тя няма да знае и да е подготвена за вродените дефекти.

6. В кой период от бременността се извършва биохимичен скрининг?

От скоро в Националната генетичната лаборатория в София под ръководството на проф. Кременски се прави и ранен биохимичен скриининг  от  11-а до 13-а седмица. Резултатите от него са с достоверност 90 %.  Единствено тази лаборатория в София дава надеждни и коректни резултати за БХС в този срок от бременността. За сравнение, скрининг правен в сроковете от 15 до 19 г.с. е с достоверност 60 %. Също така той открива до 70% от случаите на синдрома на Даун.

7. Кой извършва биохимичния скрининг, кой интерпретира резултатите и определя какъв е рискът – наблюдаващият акушер-гинеколог или друг специалист?

Бременната жена се насочва за скрининг от нейния акушер-гинеколог, който прави оценка на развитието на плода в съответния срок на бременността, измерва определените за целта на скрининга ултразвукови маркери, определя срока на бременността с точност до дни и попълва поръчката за изследването. БХС се прави в Националната генетична лаборатория към СБАЛАГ Майчин дом гр. София и в УМБАЛ " Св Марина" в гр. Варна. Взема се венозна кръв, която се изследва и след това специалистите от лабораторията интерпретират резултатите и определят статистическия риск. Провежда се в комбинация с нухалната транслуценция. Лабораторията изследва кръвните нива на хормоните и определя дали те попадат в границите на нормата за съответния срок на бременността. По–високо или по–ниско ниво на тези хормони в кръвта се означава като положителен или патологичен резултат. Резултатите обикновено са готови в рамките на една или две седмици. След това наблюдаващия бременността гинеколог също с оглед на развитието на фетуса, би могъл да коментира резултатите и да назначи по-специални допълнителни изследвания, като фетална морфология, хорионбиопсия или амниоцинтеза.

8. Могат ли резултатите да бъдат индикация и за други евентуални проблеми? Понякога резултатите могат да са индикация, че бременната жена е  с повишен риск, като прееклампсия, преждевременно раждане или спонтанен аборт. Като знае това бременната жена ще бъде подготвена по отношение на тези рискове.

9. Каква е цената на биохимичния скрининг?
Засега НЗОК не поема това изследване. До скоро БХС струваше 37лв., а от 22 юли 2008г. Цената на изследването в гр. София е 15лв.

София е нашето чудо! Благодаря ти, Наде!
*
« Отговор #92 -: Януари 19, 2009, 10:12:27 am »
По темата за БХС и 15 лева-аз също платих 37 8O

*
« Отговор #93 -: Януари 19, 2009, 10:15:33 am »
ами незнам защо си платила 37 лв., този който е по-късния е по-скъп, незнам колко е. Ти кой прави, ранния до 14 г.с. или след 15 ???
*
« Отговор #94 -: Януари 19, 2009, 10:28:01 am »
Аз също като правих ранния БХС октомври месец платих 15 лв.+ 2 лв. за вземане на кръв, даже се зачудих дали съм платила всичко, тъй като на самото изследване пишеше 37 лв. или нещо от сорта...ама нищо друго не ме накараха да плащам, даже на касата ми издадоха ф-ра за 17 лв.
*
« Отговор #95 -: Януари 19, 2009, 10:36:13 am »
ами незнам защо си платила 37 лв., този който е по-късния е по-скъп, незнам колко е. Ти кой прави, ранния до 14 г.с. или след 15 ???
Ами може би наистина по късния е по скъп-аз го правих в 16г.с

*
« Отговор #96 -: Януари 19, 2009, 10:57:05 am »
не може би, а е по-скъп, пише го на ценорасписа в кабинета :wink: 35+2 май беше :)
*

Zlatulka

• *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
« Отговор #97 -: Януари 19, 2009, 11:25:08 am »
Каси, мерси за материала. А защо не го сложите и в библиотеката?

*
« Отговор #98 -: Януари 19, 2009, 11:41:59 am »
А има ли нещо вярно в твърдението, че след инвитро/икси няма много резон в това да се прави БХС заради хормоналната терапия преди това?

« Отговор #99 -: Януари 19, 2009, 12:54:26 pm »
Виа, и аз така съм чувала. Трябвали някакви специални маркери, с които не работели в България. А на близнаци пък БХС въобще не правят, нямало смисъл.
  09.11.2007