0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

по-голяма глава на плода
« -: Февруари 26, 2009, 15:18:25 pm »
Здравейте, бременна съм в 18 седмица. днес бях на видеозон и докторът ми каза, че размерът на главата на бебето отговаря на 19 +. питах го - опасно ли?, не ми отговори нищо смислено.
Има ли бременни и родили с такъв случай? ще съм много благодарна, ако споделите.
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Re: по-голяма глава на плода
« Отговор #1 -: Февруари 26, 2009, 15:24:13 pm »
Много са зле понякога. Изтресат нещо и после си блъскай главата. Питай го по-настоятелно. Според мен може да е и статистическо отклонение, но не съм лекар.
Случва се и целят плод според ехографа да изостава или избързва в развитието си, но това си има обясниение, въпросът е да има кой да ти го обясни.
Не се тревожи, ако докторът ти не отговаря адекватно на въпросите ти, потърси и друг.
*
« Отговор #2 -: Февруари 26, 2009, 15:27:06 pm »
 И на мен преди години така ми каза един лекар /колко е било вярно, не знам/. Дъщеря ми се роди съвсем нормално бебе, вече е на 14 г. жива и здрава.
*
« Отговор #3 -: Февруари 26, 2009, 15:29:28 pm »
Моят син през цялата бременност вървеше +1 седмица на главичка и -1 седмица на дължина на бедро. Роди се напълно здрав и много съразмерен. :D

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
« Отговор #4 -: Февруари 26, 2009, 15:37:23 pm »
ох, много ви благодаря.
реших да се запиша на ЖК в Майчин дом и там се разигра случката. Иначе ме следи доктор Димитрова в клиниката на Владимиров и тя също ми го спомена на последния преглед, но изобщо не беше притеснена. А лекарят днес многозначително мълча и ме посъветва да ходя на фетална морфология и затова се притесних много.
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
« Отговор #5 -: Февруари 26, 2009, 15:41:16 pm »
Ти така или иначе е добре да идеш на фетална. За профилактика и по-детайлен преглед. Всики или повечето бременни ходят.
Не се притеснявай.
« Отговор #6 -: Февруари 26, 2009, 15:41:44 pm »
Здравей! :lol:
Първо от видеозон до видеозон има разлика. Мен ме бяха побъркали с тази главичка. Наистина от самото начало вървеше с 2 седмици напред, но няколко седмици преди да родя, в провинцията му изкараха главичката с 4 седмици по-голяма 8O, и да съм  се насочела да раждам в София, едва ли не около месец по-рано. Естествено отидох пак в София( а там ходех всеки месец) и главичката се оказа пак както отначало с 1-2 седмици по-голяма, бебето се роди наистина големичко -3870кг, планирано секцио и само седмица преди термин. Слава богу досега всичко е наред с него. Дано съм те успокоила, не им вярвай на тези видеозони,  макар, че докато не се роди да го видиш, все ще си притеснена, каквото и да ти казват.
*
« Отговор #7 -: Февруари 26, 2009, 15:43:33 pm »
Задължително е да ходиш на фетална морфология. Това е отговорно отношение към самата теб и бебето. Не е нужно да има проблеми, за да го правиш.
Всичко е наред. Най-вероятно са се опитвали да те насочат към платен праглед в МД. :x

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
« Отговор #8 -: Февруари 26, 2009, 16:01:51 pm »
О, да. аз имам час за фетална, ама е на 20 март. Успокоихте ме наистина. а за апарата в Майчин дом (медицинския център, където водят ЖК) - мисля, че никога не съм виждала по-допотопен. Направо тъжна картинка.  :(
*
« Отговор #9 -: Февруари 26, 2009, 17:54:46 pm »
При мен и двете ми деца от самото начало вървят с бедро + 10 дни, а глава на термин или - няколко дни назад, ами едното е съвсем нормално и повече от добре развито за възрастта си дете, другото ще го видим скоро :wink:
това с ехографските мерки, както и момичетата са ти казали е много относително, не се притеснявай изобщо.
« Последна редакция: Февруари 27, 2009, 08:45:45 am от StefiZ »
*
« Отговор #10 -: Февруари 26, 2009, 21:23:06 pm »
ох, много ви благодаря.
реших да се запиша на ЖК в Майчин дом и там се разигра случката. Иначе ме следи доктор Димитрова в клиниката на Владимиров и тя също ми го спомена на последния преглед, но изобщо не беше притеснена. А лекарят днес многозначително мълча и ме посъветва да ходя на фетална морфология и затова се притесних много.
Преди години и на мен в ЖК, заместващ отговорника на кабина лекар ми каза, голяма глава... И толкоз, нищо повече. Нали съм си бавен реотан включих много късно, че това може и да е притеснително. Но от друга страна лекарката, която ме следеше, не ми спомена за това... Детето се роди с големичка глава и с големичка си расте :) по-принцип.:)
И моят съвет е като на другите - свестен специалист по фетална морфология може да ти даде най-точната информация. Кои лекари да търсиш за такъв преглед - доц. Виолета Димитрова или д-р Марков.
А в ЖК на Майчин дом, много зависи и кой те е прегледал, не всички там са качествени специалисти.
Особеност на огъня е, че гори независимо от посоката на вятъра!
*

elma

• 1289
  • Само преживяното е истински разбрано
« Отговор #11 -: Февруари 26, 2009, 22:32:08 pm »
sivoto, моята девойка до девети месец все вървеше с главичка +1/+2 седмици. Накрая вече /тъкмо влизах в 9-и месец/ главата беше с диаметър почти 10см, т.е. отговаряше на 40г.с. Въпреки това си родих точно 7 дни преди термина, а детето си е напълно здраво, оформено и т.н. Изобщо не се притеснявай. Отклоненията и неточностите с напредването на бременността ще стават все по-големи.
« Отговор #12 -: Февруари 27, 2009, 11:33:41 am »
Много благодаря за отговорите. Дано и на феталната да се окаже, че няма проблем.
*
« Отговор #13 -: Февруари 27, 2009, 14:35:14 pm »
И при нас всичко вървеше в различни седмици. Много зависи ъгъла под който е застанало детето, дали е шавало в момента, зависи и кой го гледа ... изобщо не се притеснявай. А за феталната морфология - повече от задължително е да се отиде. Там поне ще ти кажат реалното състояние.

*

julia_m

• 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
« Отговор #14 -: Март 04, 2009, 11:17:15 am »
Даа, и на мен така ми изкараха няколко пъти ангелите. Бебка през цялото време вървеше седмца назад. На ЖК я изкарваха с около 600гр. по-тежка, отколкото в Торакс, където родих, и където всъщност се оказа че са били по-т-очни в измерването. Там до последно казваха, че няма да е над 3кг - роди се 2800гр, така че от ехограф до ехограф-балкан разлика. Да не те притеснява това. Успех и леко раждане на края с едно хубаво и здраво бебе!!