0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Причини за неспукан фоликул
« -: Февруари 27, 2009, 19:40:06 pm »
Бях на фоликулометрия на 12 ден се видя 21мм.фоликул,теста са овулация беше положителен,след 7 дни дни фоликула си стоеше,не се беше спукал,а прогестерона беше 19 при реф.стойност/0,3-18,6/.Днес на 4 ден от цикъла фоликула се беше спукъл.
Някой от вас може ли да ми даде логично обяснение или причината този фоликул да не се спука,защото доктора каза,че "се случва,но може да е инцидентно-само с този цикъл"
*

daninaa

• 700
  • Все някога ще успеем
Re: Причини за неспукан фоликул
« Отговор #1 -: Февруари 27, 2009, 20:21:51 pm »
И мен ме вълнува този проблем тъй като отложихме втората инсеминация преди време заради задържани фоликули даже бяха три на брой .
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #2 -: Февруари 28, 2009, 08:55:16 am »
Бях ...............
А няма ли вероятност лекаря да се е объркал нещо - фоликула да се е спукал, а той да е видял ЖТ.?!
Иначе няма от къде да дойде този прогестерон?!

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #3 -: Февруари 28, 2009, 08:59:02 am »
И мен ме вълнува този проблем тъй като отложихме втората инсеминация преди време заради задържани фоликули даже бяха три на брой .
Причините са много и най-различни /мозък, яйчници и т.н./ Едни са видими /напр. НБЖ и хормони/ други са трудно доказуеми /напр. някои ензими в Граафововия фоликул/

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

Starlet

• 1937
  • Добротата ще спаси света!!!
« Отговор #4 -: Февруари 28, 2009, 12:54:56 pm »
Бях на фоликулометрия на 12 ден се видя 21мм.фоликул,теста са овулация беше положителен,след 7 дни дни фоликула си стоеше,не се беше спукал,а прогестерона беше 19 при реф.стойност/0,3-18,6/.Днес на 4 ден от цикъла фоликула се беше спукъл.
Някой от вас може ли да ми даде логично обяснение или причината този фоликул да не се спука,защото доктора каза,че "се случва,но може да е инцидентно-само с този цикъл"

Не се шашкай предварително, почти при всяка жена около веднъж или два пъти годишно се получава. Мисълта ми е изчакай да видиш следващите фоликулометрии за да се потвърди това като диагноза. Така, че доктора може да е прав.  :) Успех!!!
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!
« Отговор #5 -: Март 03, 2009, 15:48:59 pm »
Доктора ми назначи пълен хормонален анализ в това число и инхибин б и антимюлеров и дхеа и каза,че като направя тест за проходимост другия месец ще направи окончателния извод за моето състояние,но не ми каза отново да ходя на фоликуметрия този месец:(
« Отговор #6 -: Март 03, 2009, 15:59:10 pm »
Denis, и аз попитах доктора след като съм имала положителен тест за овулация и прогестерона е висок не означава ли,че е имало овулация...той каза,че тестове отчитат само пика на LH,но това не означава,че ще настъпи овулация/в такъв случай защо да правя тестове?/а за прогестерона каза,че това,че се е покачил означава,че лигавицата се подготвя за имплантиране на опл.яйцеклетка,и нищо повече.
« Отговор #7 -: Март 06, 2009, 13:34:00 pm »
И аз имам подобен проблем. Меря БТ и според резултатите (никакъв скок в градусите, а само плаааавно покачване до 37.2 и после снижаване преди цикъл) и мнението на лекарката ми нямам пик на LH хормона и не може да се определи кога и дали изобщо има овулация. Този месец ходя на фоликулометрия. Преди 2 дни лигавицата на матката беше набъбнала, но фоликулчето (18 мм) изобщо нямало намерение да се пука. Трябваше веднага да взема Прегнил,за да се предизвика пукването, но не намерих никъде по аптеките :(. Според доки яйцеклетката си "умира" без да се спука фоликула и я изхвърлям при цикъл. Така на практика има зряла яйцеклетка в един етап, но няма същинска овулация, което показват и ову-тестовете, които правих. Обяснението на лекарката беше- "Хормони. Кой може да каже на мозъка как да действа?" osi_10. Следващата стъпка при мен ще е да намеря задължително прегнил и другият месец ще го взимам заедно с клостил.

« Отговор #8 -: Март 06, 2009, 13:43:42 pm »
dudence има няколко неща, които ако не сте правили досега, трабва да ги направите преди да стигнете до клостил и прегнил.
Фоликуметрия - два, три цикъла - да се установи имали наистина проблем с Овуто.
Хормонални изследвания - ако все пак има проблем с Овуто, там може да е причината.
Спермограма - задължително. Много важна стъпка.
А клостил се пие само след като е установено, че тръбите са проходими.
Ако твоя лекар ти казва да го пиеш без да сте проверявали проходимостта на тръбите, не говори добре за него.
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

« Отговор #9 -: Март 06, 2009, 14:07:10 pm »
radosttinka, да, знам, че клостил не се пие без тези изследвания и точно затова се притеснявам. За лекарката ми май беше достатъчно да и кажа, че през 11-те години след раждането на дъщеря ми, не съм имала възпаления и сериозни гинекологични оплаквания, за да отхвърли "непроходими тръби" и че съм със същия партнъор, за да отхвърли мъжкия фактор като проблемен :balk_159:. Или поне с такова впечатление оставам. Всичко това ми е изключително странно като подход, но в понеделник отново съм на фоликуметрия и ще разпитам подробно, ако се окаже, че наистина ще пристъпваме към клостил :ask:.

Извинявам се, че малко поизместих темата, но понеже нещата са до известна степен свързани, реших да пиша тук :flower:.

« Отговор #10 -: Март 06, 2009, 14:33:04 pm »
dudence наистина попитай я по-подробно. Питай дали не е нужно да направите хормолани изследвания, наистина проблема може да е от там.
Странно е точно лекар да мисли, че човешкото тяло е една постоянно стабилна и непроменлива система и нищо с времето не се променя.
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

*
« Отговор #11 -: Март 06, 2009, 14:44:23 pm »
Момичета, наистина измествате темата. Има достатъчно теми, където може да водите тази дискусия и да зададете въпросите си.
« Последна редакция: Май 25, 2009, 19:08:03 pm от Елфи »
*
« Отговор #12 -: Май 25, 2009, 17:51:52 pm »
Момичета има ли приина, който да доведе до Неспукване на фоликула  :??
на 21.05 бпх на преглед.Док виодя фоликул 16.5!До тук добре.Каза, че най вероятно ще се спука на 18.05!
Но по БТ изобщо няма покачване, което ме довежда до мисълтта, че не се е спукал  :?!
По принцип овулацията ми е 15, 16...17-ия ден от МЦ! :?
« Отговор #13 -: Май 25, 2009, 19:02:37 pm »
Заяна ти не беше ли с ПКЯ? Доколкото знам при ПКЯ се случва доста често да не се пукат фуликулите и тестовете за Ову за грешно положителни.

*
« Отговор #14 -: Май 25, 2009, 19:05:32 pm »
ще ти пиша на лс, че иначе ще сменим темата  :lol:
*

crow

• 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
« Отговор #15 -: Май 25, 2009, 19:19:57 pm »
И моят доктор ми каза, че това, че хормоните ми са наред ( включително и прогестерона в лутеалната фаза) не е гаранция, че е имало овулация. А за тестовете за овулация - също, че не са гаранция, че ще настъпи такава.
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
« Отговор #16 -: Май 25, 2009, 19:32:49 pm »
на 21.05 бпх на преглед.Док виодя фоликул 16.5!До тук добре.Каза, че най вероятно ще се спука на 18.05!

искаш да кажеш 28, а не 18 най-вероятно, защото иначе нещо не ми се връзва....

*
« Отговор #17 -: Май 25, 2009, 19:38:00 pm »

искаш да кажеш 28, а не 18 най-вероятно, защото иначе нещо не ми се връзва....

:D имах предвид 18-тия ден от МЦ
извинявам се
*
« Отговор #18 -: Юни 21, 2009, 20:10:25 pm »
А ако има голяма разлика с измерването на б.т'(в 2-те фази-0.02-0.04;5;6;)-означава ли това че фоликула се е спукал,и че е настъпила овулация?

*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #19 -: Юни 22, 2009, 09:45:20 am »
А ако има голяма разлика с измерването на б.т'(в 2-те фази-0.02-0.04;5;6;)-означава ли това че фоликула се е спукал,и че е настъпила овулация?
Нищо не ти дава 100% гаранция, че е имало О. дори хормоните, дори УЗ./
Най-близко до 'истината' са те, но не и на 100%.
В домашни условия, сигурният начин да разберем имало ли е О. са Тестове за за О. + Измерване на БТ.
За БТ - ако има разлика в БТ 0,4-0,6 това означава че е имало О. Графиката трябва да има точно определен вид.
Това обаче не означава че ако има разлика напр. 0,3 не  е имало О. - просто ние не сме сигурни. Затова ако има и най-малко съмнение, че нещо не е наред с Графиката е добре да се види на УЗ.
Проблема с Метода на БТ е, че трябва да си сигурен, че всичко е наред с МЦ и че имаш О. всеки МЦ за да може да го прилагаш.
Напр. при СПКЯ този метод не трябва да се прилага - не е достоверен.

Виж тук...
МЦ - Ендометриум