0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Здравейте момичета,

аз съм със СПЯ и липса на овулация. Разбрах, че липсата на овулация може да се дължи на висока кръвна захар и инсулинова резистентност. Теглото ми е нормално, изглежда затова досега не са ми назначавани подобни изследвания. Моля ви, ако някоя от вас има подобен проблем, да ми даде малко повече инфо по въпроса. Честно казано, не ми е съвсем ясно каква е разликата между двете, каква е процедурата за изследване и дали има някакви по-специфични изисквания (например определен ден на цикъла, време на деня, възможно ли е да се прави изследване при прием на хормонални лекарства и др.).
Предварително благодаря!
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
Re: Кръвна захар и инсулин при СПЯ - въпрос
« Отговор #1 -: Март 19, 2006, 08:42:44 am »
Цитат на: elly
Здравейте момичета,

аз съм със СПЯ и липса на овулация. Разбрах, че липсата на овулация може да се дължи на висока кръвна захар и инсулинова резистентност. Теглото ми е нормално, изглежда затова досега не са ми назначавани подобни изследвания. Моля ви, ако някоя от вас има подобен проблем, да ми даде малко повече инфо по въпроса. Честно казано, не ми е съвсем ясно каква е разликата между двете, каква е процедурата за изследване и дали има някакви по-специфични изисквания (например определен ден на цикъла, време на деня, възможно ли е да се прави изследване при прием на хормонални лекарства и др.).
Предварително благодаря!

ето виж това

http://www.protos.bg/diabet/dd/web_dd_br13/sindrom_i13.html

За изследването- сутрин на гладно се изследва кръвната захар.
Май нетрябваше да си пил вит.С?
Прочети в една листовка за вит.С,имаше нещо, но не си спомням точно какво.

А какви изследвания си правила,за да се установи СПКЯ ?

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*
Кръвна захар и инсулин при СПЯ - въпрос
« Отговор #2 -: Март 19, 2006, 11:23:06 am »
Denis,
благодаря за линка!
Относно това как са ми установили СПЯ - многократни хормонални изследвания, ехограф, две операции, едната лапароскопска, преди около  половин година. Освен това липсваща овулация и нередовен цикъл (чести и продължителни менструации), който се регулира само с медикаменти. След повече от 3 години ходене по мъките, от лекар на лекар, които все ме препращат някъде или ми казват "Защо ли не става? Ами ще чакаме" вече започнах сама да си назначавам изследвания. Правила съм изследвания по други поводи и кръвната ми захар никога не е била повишена. Виж за инсулина не се бях сещала, нали не съм лекар, все пак. Дори си мислех, че е едно и също нещо (не ми се смей  :? ). Сега реших да го изследвам, пък да видим какво ще излезе.
*

Starlet

• 1937
  • Добротата ще спаси света!!!
« Отговор #3 -: Март 19, 2006, 11:27:11 am »
Успех Ели дано това изследване да е с хубави резултати!!!!
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!
*

z22

• *
  • 3293
  • мама на слънцa
« Отговор #4 -: Март 19, 2006, 11:49:59 am »
Ели ,аз също съм с ПКЯ и ми правиха лапароскопия,цикълът ми също е ужасно нередовен.На теб след лапарото не ти ли се подобри?Моята лапароскопия беше оперативна-фенестрираха яйчниците и започна да ми идва на 36 дни,а преди и по 6 месеца го нямаше.На мен ми бяха казали да пия и Сиофор заради захарта.
 Ти правила ли си стимулации с Клостилбегит или с друго?Аз също нямах овулация,дори след лапарото,но със стимулация успях да забременея още на втория месец(загубих бебето,но пък видях,че все пак става).
 Направи си обременяването  с глюкоза ,а после може да опитате стимулация,но само под лекарски контрол.
 Успех!
<br />
*
« Отговор #5 -: Март 19, 2006, 16:39:46 pm »
Здравеи Z22,
До момента имам 4 стимулации, първите 3 от които отличен пример за лекарска некомпетентност - без проверка на проходимост на тръбите и без спермограма!!! Резултат - никакъв (не ми беше назначена фоликулометрия, само мерене на температура, което изобщо не е показателно в случая, покачване към 20-ти ден). В последствие правихме спермограма и резултатите бяха много добри. От лапарото пък се потвърди проходимост на тръбите, само че били удебелени и нагънати, което според лекаря не било проблем. Моята лапароскопия също беше с фенестрация, след което имах нов курс на стимулация с Клостилбегит 3 месеца. Правих ову тестове - положителни, също и фоликулометрия. Едната лекарка ми каза, че имало спукан фуликул, на следващия ден другия лекар ми каза, че фоликулът не бил спукан (нормално, при стимулация обикновено е повече от един). Докато взимах Клостилбегит цикълът ми беше редовен - 30 дни. Без резултат. Месец след това, обаче, старата песен на нов глас. Винаги съм имала нередовен цикъл, обратното на обичайното за СПЯ прескачане или липса, при мен е доста често, по много дни и без каквато и да е системност, само с лекарства се регулира. Изобщо, вече се чувствам като опитно зайче -правят каквото правят и като не стане ме препращат при някой друг. Писна ми!!!
Относно изследванет на инсулина, исках да питам дали това изследване се прави там, където правят изследване за кръвна захар. Мога ли да ида и да кажа, че искам да ме изследват за инсулин с обременяване или трябва да мина през ендокринолог, въобще каква е процедурата?
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #6 -: Март 19, 2006, 16:54:18 pm »

Правила съм изследвания по други поводи и кръвната ми захар никога не е била повишена. Виж за инсулина не се бях сещала, нали не съм лекар, все пак. Дори си мислех, че е едно и също нещо (не ми се смей  :? ). Сега реших да го изследвам, пък да видим какво ще излезе.

Когато се изследва кръвната захар, се установява какво е количеството на инсулина-условно казано.
Инсулинът е хормон.  Произвежда се  от панкреаса (задстомашна жлеза). Той е с хипогликемично(намалява захарта) действие.Инсулинът  способства за усвояване на глюкозата от клетките на тъканите, по-специално в черния дроб и мускулите, и превръщането й в гликоген. Ако няма инсулин-глюкозата се изхвърля, отделя се, не може да се усвои от тялото.

Инсулинът   -  единственият хормон  в организма, който понижава нивото на кръвната захар. Когато инсулина е в недостиг, неможе да се образува от тялото (панкреаса) -настъпва болест-това е заболяването   захарен диабет.При него болните си инжектират инсулин т.е набавят си го от вън.

А изследване на надбъбречните жлези правено ли тие?
Четох ,че проблемите при тях,може да доведат до СПКЯ.

http://www.cibalab.com/tests/glucosae.htm

В лабораториите Цибалаб , Кандиларов се изследва инсулин (при хормоните)-за други незная.

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*
« Отговор #7 -: Март 19, 2006, 17:36:13 pm »
Денис, много ти благодаря за отговора!
Статията, към която си дала линк, е много ясна, сега процедурата напълно ми се изясни. :)
*
« Отговор #8 -: Март 20, 2006, 09:49:42 am »
Аз правих теста за обременяване с глюкоза, който показва наличието на инсулинова резистентност,  в тази лаборатория:

"МЕД-ДИА"ЛАБОРАТОРИЯ - ул. Солунска  № 36, ет. 2 тел.9801519.

Там ме изпрати ендокринолог - др. Здравко Каменов.
Ако искаш направи първо консултация с него, ето координати:

МЦ ЛОРА, "Позитано" 10, тел. - 9808065, мобилен 0887 72 66 83.

Успех!  :)
*

manhattan

• 1439
  • Друго нe трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."
« Отговор #9 -: Март 20, 2006, 14:38:11 pm »
Ели, при хормоналните изследвания, които си правила, кои хормони излизат извън нормата? от дълговременното ми четене и събиране на инфо по темата, установих, че в повечето случаи на СПКЯ се намира причината и след овладяването, овулацията се възстановява. при едни са мъжките хормони, при други инсулинова резистентност, при мен щитовидни и т.н. в редки случаи, няколко от изброените :cry: СПКЯ е ендокринен проблем, така че намери причината.
*
« Отговор #10 -: Март 20, 2006, 19:28:46 pm »
Здравейте момичета,

благодаря на всички, които изпратиха отговор на въпроса ми!
Относно въпроса ти за хормоните, Манхатън, досега много пъти са ми изследвани хормони, като почти винаги положението е коренно различно. Понякога всичко е ОК, друг път завишен  (леко) тестостерон или лошо съотношение на ЛХ и ФСХ, висок пролактин... Тъй като без лекарства цикълът ми е абсолютно хаотичен (обратно на повечето случаи - при мен е често и продължително). Отдавам колебанието на хормоните на влиянието на различните лекарства, които съм вземала. От лапароскопията се оказа, че тръбите са проходими, правиха ми изследване с някакъв газ, за да се провери мускулатурата на тръбите - и там ОК. Много добри резултати от спермограмата, посткоитален тест за съвместимост - без проблем. Да, проблемът е в хормоните, но за съжаление до сега така и не можах да попадна на на лекар, който да се задълбочи да търси причината - лекарства, хормони, стимулация и като няма разултат, хайде пак отново - не ми бил кой знае какъв проблема, трябвало да стане. Дори и от някои някои прехвалени лекари, занимаващи се със стерилитет, бях разочароване по обективни причини. След всички изследвания и стимулации, да сме пробвали пак. Сега ми предписаха Диане за 3 месеца, после евентуално пак стимулация. Реших, обаче, междувременно сама да си назнача някои изследвания, защото вече не ми се пробва на сляпо. Та така и с инсулина. Проблемът ми, обаче, е че не съм от София, а от В. Търново, и ми е трудно пътуването през работните дни. Така че моля, ако някой знае къде във В.Търново правят изследване на инсулин с обременяване с глюкоза, да ми пише.
Надявам се да не съм ви отегчила много и благодаря предварително!
*

manhattan

• 1439
« Отговор #11 -: Март 21, 2006, 12:09:06 pm »
Да, проблемът е в хормоните, но за съжаление до сега така и не можах да попадна на на лекар, който да се задълбочи да търси причината - лекарства, хормони, стимулация и като няма разултат, хайде пак отново - не ми бил кой знае какъв проблема, трябвало да стане.

мда, не обичат да търсят :x и мен да ме бяха натъпкали ако не бях отказала. значи при вас е ясен проблема, остава да го решите :) по това, което съм изчела, при подобен дисбаланс, стимулациите няма да помогнат. не разбрах кога последно си изследвала хормоните, но ти предлагам да се разходиш до тук :D и да направиш всички отново плюс тест за инсулинова резистентност, щитовидни хормони ТСХ, FT3, FT4 и антитела на щитовидната, известни като ТАТ и МАТ. изчакай нормален цикъл и действай, заека ще изскочи.
*
« Отговор #12 -: Март 21, 2006, 23:04:41 pm »
Благодаря ти за препоръките,  Manhattan!
Утре ще ходя да си правя изследване за инсулина, така че ги почвам.
А за другите се чудя дали да не ги направя в Плевен. Много добри отзвуци открих тук за тях, а и ми е по-близо. А лапарото и двете стимулации в София ми ги правиха. Бях при някои "светила" там и сега като видя титла Доц. или Проф. пред името бягам като дявол от тамян. Може би аз все не случвам на лекар, не знам, но от тези, при които бях в София полза нямах, само вреда. :(
Ще съм ти благодарна ако ми препоръчаш някой който хем да си разбира от работата, хем да е човек, а не машина за пари.
*

manhattan

• 1439
« Отговор #13 -: Март 22, 2006, 12:35:02 pm »
и в Плевен може да ги изследваш. а за лекар, който и да препоръчам все са в София - д-р Стаменов и д-р Владимиров като последния, доколкото знам е и ендокринолог.
*
« Отговор #14 -: Март 22, 2006, 14:54:54 pm »
И аз към един от тях мислех да се насоча, ако се наложи.
Вече са готови резултатите ми от глюкозотолерантния тест. Странно, че не са посочени референтни стойности за да се ориентирам, може ли някой да ми ги разтълкува?

Първа проба - 4.2 mmol/L
Втора проба - 6.3 mmol/L
Трета проба - 5.4 mmol/L

Благодаря предварително!
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #15 -: Март 22, 2006, 16:17:27 pm »
Никой не ти е отговорил,затова се включвам но по памет- от 3,8 до 6,0 май беше. По късно ще проверя и ако има грешка ще се поправя.
И за жени и мъже май беше различно (изобщо не съм сигурна)

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*
« Отговор #16 -: Март 22, 2006, 17:51:30 pm »
Elly, това стойности на кръвната захар ли са?
Би трябвало паралелно с тях да имаш и резултати за инсулина, има ли друго на изследването?

При мен беше инсулин и кръвна захар, 3 проби.
Това, което би показа при мен този тест е:
При 1та и 2та проба има растеж на стойностите на кр. захар и покачване и стойностите на  инсулина. Но при 3та, въпреки повишаването на инсулина, кр. захар не спада, което  това означава, че организмът не усвоява добре инсулина и не успява да компенсира растежа на кр. захар, т.е. има инсулинова резистентност.
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #17 -: Март 22, 2006, 18:12:07 pm »
Ето тук пише за това:
в първата точка

http://www.tchaikapharma.com/mambo/index.php?option=com_content&task=view&id=81#8

и тук , но е по сложно:
http://www.protos.bg/diabet/dd/web_dd_br2/nauka02_i2.html

Изследванията са ти супер.

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*
« Отговор #18 -: Март 23, 2006, 18:52:42 pm »
Да, кръвна захар е, но няма друго.
Или аз не съм обяснила правилно, или те не са ме разбрали.
Значи само по това нищо не може да се каже?
Вероятно ще трябва да го повторя.
*
« Отговор #19 -: Март 23, 2006, 18:54:59 pm »
Забравих да ви благодаря момичета!