maggi4ka, репликата който има деца да си ги гледа и аз я чувам редовно от майка ми, но докато стигнем до там наистина да се случи така, доста зор видях. тя беше решила, че ще е неотлъчно до мен когато се роди дребосъчката ми,даже последния месец от бременността ми го прекара с мен по разходки, да не съм била сама. че аз и да исках да съм сама, нямаше как. на втория ден след изписването ни от болницата се скарахме, защото тя не ме чуваше че искам сама да си гледам детето. кротна се, че с бебето само аз ще се занимавам, реши да ми помага в домакинската работа, в резултат на което похабихме доста дрешки на малката, защото трябвало да се перат ПОНЕ на 60 %, да се убиели микробите. споровете за памперсите ги имахме в по- лек вариант, все пак имам племенник на 9г, който беше повиван "само" 2 седмици след раждането.
както ти казват момичетата, ще си доста изнервена като ви изпишат от болницата. при мен имаше яростен рев, докато не изгоних всички помагачи (майка ми, сестра ми, че и свекито). къде хормони, къде стреса от новото състояние, в което вече нямаш голям корем, а мяукащо вързопче, ще ми тръгне ли проклетата кърма, няма ли, цеденето безспир, дано стимулираме нещо, все неща, през които ще минеш (с малки модификации). и хич няма да ти е до помощници, като се налага да се цедиш през час, грубо казано. та, отрезвих майка ми и за домакинската помощ, отначало се опитах деликатно, не ме разбра. стигнахме до караници, няма как, поне се кротна. бяхме започнали да се караме с мъжа ми заради "помощта" й, не го допускай. с риск да се скарате, проведи тези разговори сега, с някои майки благата дума не върши работа, уви. свекърва ми се опита да си пробута съветите, абсурдни, разбира се, чак не ми се споделя, и заради това се поскарахмйе с мъжа ми, който беше свикнал да слуша майка си и да приема мнението й ако не за меродавно, то поне за доста тежащо. и двамата направихме усилия, но се поскарахме неведнъж
. ако искаш да си спестиш неприятностите и истинските проблеми след като родиш, опитай се да си по- твърда сега. майка ти ще се разсърди, ще се противопостави на мнението ти (чух думи - аз все едно 2 деца не съм отгледала, нали, нищо не мога да правя), няма начин да се съгласи истински с теб. просто бъди твърда и се опитай да аргументираш решенията си, както те е посъветвала mishanta. потърси инфо за всеки техен съвет, с който не си съгласна (говоря за добронамерени майки и свекърви) и се бори за решенията си.
има нещо вярно в отколешните думи - много баби, хилаво бебе. един от аргументите ми да ме оставят да си гледам сама детето беше, че като има хора наоколо, които помагат, аз се демотивирам, отпускам се и не мога нищо да свърша
подейства
късмет, maggi4ka, гледай да си спокойна и твърда и не допускай да се карате с мъжа ти заради родата
мек начин да дистанцираш майка ти от решенията за бебоците няма. обясни й, че ако иска да ти помага, то трябва да го прави по твоя начин, и, ако може, да не натрапва помощта си