0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

lidi

• 153
  • За умния стига и намек
TSH-висок
« -: Март 24, 2006, 16:06:00 pm »
Първо благодаря,че ви има . :)
  Не пиша често, но ви чета редовно.
Реших да си изслевам TSH и се оказа висок 5,4 при норма до 5,01.Има ли връзка тази висока стойност с високите стойности на fsh 10.02 при норма до 10,2 и висок естрадиол 263 при норма до 253/изследвани на 4-я ден от цикъла/. Дали всички тези неща вкупом правят така че аз лошо реагирам на инжекциите за стимулация при инвитро - една или две яйцеклетки. Е аз знаех,че fsh винаги ми е бил в горната норма, но естрадиола беше в норма преди известно време, пък тези на щитовидната желаза преди 10 години съм ги изследвала/ в норма бяха/ и сега никой не споменава за тях, а е било редно по рано да съм се изследвала.
Ако някой има подобен проблем моля да ми пише.Чак в понеделник съм на ендокринолог и съм много притиснена.
БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО!

*

manhattan

• 1439
  • Друго нe трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."
TSH-висок
« Отговор #1 -: Март 24, 2006, 16:17:20 pm »
естествено, че ТСХ влияе на всичко в цикъла. на ФСХ и Естрадиол пряко не зная. изследвай задължително ТАТ и МАТ - антителата на щитовидната. хормона ти е много висок. горната граница е 3, независимо, че ти е дадено 5. в никакъв случай не почвай процедури преди да изясниш положението и да го свалиш :!:
TSH-висок
« Отговор #2 -: Март 24, 2006, 16:20:36 pm »
Idi, не знам дали TSH влияе точно на FSH, но по принцип знам, че може да пречи на овулацията. Доста е високо това 5.4, при положение, че се смята в последно време, че горната граница трябва да бъде 3, а не 5. Изследвай задължително и ТАТ и МАТ. Това са антитела, които могат да попречат на ин-витрото да е успешно.
TSH-висок
« Отговор #3 -: Март 27, 2006, 14:52:19 pm »
Мацки, а каква е по-точно връзката между ТСХ и ТАТ и МАТ (правопропорционална, обратнопропорционална, друго?).
Щото при мен ТСХ е на долна граница, а Т4 е в норма :roll:
Благодаря ти, Бени!

TSH-висок
« Отговор #4 -: Март 27, 2006, 16:04:45 pm »
Няма пропорционална връзка между ТАТ, МАТ и TSH. ТАТ и МАТ са антитела насочени срещу щитовидната жлеза и не е добре да ги имаш. Сами по себе си те са показател за автоимунно заболяване.
Мисля, че би трябвало да има обратнопропорционална връзка между TSH и FT4 обаче. TSH стимулира щитовидната жлеза да произвежда тироксин, а FT4 е свободен тироксин (част от тироксина е в свързана форма).
*

manhattan

• 1439
TSH-висок
« Отговор #5 -: Март 27, 2006, 16:34:19 pm »
Цитат на: pkoprinkova
Няма пропорционална връзка между ТАТ, МАТ и TSH. ТАТ и МАТ са антитела насочени срещу щитовидната жлеза и не е добре да ги имаш. Сами по себе си те са показател за автоимунно заболяване.
Мисля, че би трябвало да има обратнопропорционална връзка между TSH и FT4 обаче. TSH стимулира щитовидната жлеза да произвежда тироксин, а FT4 е свободен тироксин (част от тироксина е в свързана форма).

има връзка и още как :cry: антителата, както сама пишеш, атакуват щитовидната и тя не функционира нормално, което се отразява на произвежданите от нея хормони.
не е ли хипофизата, която кара щитовидната да произвежда ТСХ :?:
TSH-висок
« Отговор #6 -: Март 27, 2006, 16:46:03 pm »
Цитат на: manhattan

има връзка и още как :cry: антителата, както сама пишеш, атакуват щитовидната и тя не функционира нормално, което се отразява на произвежданите от нея хормони.
не е ли хипофизата, която кара щитовидната да произвежда ТСХ :?:

Ман, а каква по-точно - кое нагоре, кое надолу?

Сорим, не видях, че вече си ми отговорила в другата тема :oops:
Благодаря ти, Бени!

*

lidi

• 153
  • За умния стига и намек
TSH-висок
« Отговор #7 -: Март 27, 2006, 16:49:21 pm »
ЗДРАВЕЙТЕ МОМИЧЕТА,
ДНЕС БЯХ НА ЕНДОКРИНОЛОГ И МИ КАЗА ДА СИ ИЗСЛЕДВАМ ТАТ И МАТ И ЕХОГРФИЯ НА ЩИТОВИДНА ЖЕЛЕЗА.ЗАСЕГА МИ ПРЕДПИСА ЗА СВАЛЯНЕТО НА TSH L-ТИРОКСИН ПО ПОЛОВИН ТАБЛЕТКА ЗА 10 ДНИ, А СЛЕД ТОВА ПО ЕДНА ТАБЛЕТКА.
НО ДА ВИ КАЖА НАСТИНА ЕНДОКРИНОЛОГА РАСЪЖДАВА МАЛКО ПО РАЗЛИЧНО ОТ ГИНЕКОЛОГ - СПОРЕД НЕЯ НЯМА СТРЕШНО, НЕ Е ТОЛКОВА ЗАВИШЕНО, ЩЕ ГО СВАЛИМ  :roll: .
АЗ Я ПИТАМ ЗА ТАТ И МАТ И ТЯ АМИ ДОБРЕ Е ДА СЕ ИЗСЛЕДВАТ,НО НЕ СЕ ЗАПЛАЩАТ ОТ КАСАТА. СПОРЕД МЕН - ЩЕ СИ ГИ ЗАПЛАТЯ И АКО ИМА НЕЩО ДА СЕ РЕШИ КАКВО ДА СЕ ПРАВИ.
ДРУГАТА СЕДМИЦА СЪМ В СОФИЯ ЗА ЕХОГРАФИЯ В ИНСТИТУТА ПО ЕНДОКРИНОЛОГИЯ ПРИ Д-Р РАЛИЦА ИВАНОВА И ПРЕДПОЛАГАМ, ЧЕ ДОКТОРКАТА ЩЕ Е ПО ЗАПОЗНАТА С ТЕЗИ НЕЩА.
БЛАГОДАРЯ НА ТЕЗИ КОИТО МИ ПИСАХА  :)

*

manhattan

• 1439
TSH-висок
« Отговор #8 -: Март 27, 2006, 17:41:02 pm »
Щитовидната жлеза се командва от хипофизата, малка жлеза с формата на фъстък, разположена в основата на мозъка. Когато нивата на тироидните хормони (Т3 и Т4) паднат твърде много, хипофизата произвежда тироидно стимулиращия хормон TSH (известен в България още и като ТТХ), който стимулира щитовидната жлеза да произвежда повече хормони. Под въздействието на TSН, щитовидната жлеза секретира Т3 и Т4 и така повишава нивото им в кръвта. Хипофизата усеща това и реагира, като понижава секрецията на TSH.

Хипофизата от своя страна се командва от хипоталамуса. Той произвежда хормона ТRH, който има функцията да "казва" на хипофизата да стимулира щитовидната жлеза (тоест да секретира TSH). Това е идеалния вариант.

значи, по-нагоре грешката е моя.
*

Anonymous

TSH-висок
« Отговор #9 -: Април 20, 2006, 16:56:37 pm »
Здравейте.
TSH е 62.12mIU/ml ,при референтни стойности от 0.27-0.82
Това са изследвания от 4 ден на МЦ.
LH e 7.03mlU/ml    2.4-12.6
FSH e 7.65mlU/ml  3.5-12.5
Estradiol 19.01pg/ml  12.5-166
Testosteron 0.572ng/ml   0.06-0.82
Какво ще кажете? :(
*
TSH-висок
« Отговор #10 -: Април 20, 2006, 16:59:36 pm »
Здравейте.
LH e 7.03mlU/ml 2.4-12.6
FSH e 7.65mlU/ml 3.5-12.5
Estradiol 19.01pg/ml 12.5-166
Testosteron 0.572ng/ml 0.06-0.82
Какво ще кажете?

РС Забравих  да вляза със името си.
*
TSH-висок
« Отговор #11 -: Април 20, 2006, 17:42:16 pm »
Цитат на: joshi
Здравейте.
LH e 7.03mlU/ml 2.4-12.6
FSH e 7.65mlU/ml 3.5-12.5
Estradiol 19.01pg/ml 12.5-166
Testosteron 0.572ng/ml 0.06-0.82
Какво ще кажете?

РС Забравих  да вляза със името си.

Щом ТСХ ти е толкова вискок, сигурно ще има отклонения и в ТАТ и МАТ.

Това са атнитела на щит. жлеза.
Ще трябва да ги пуснеш и тях, в комбинация с FT3 с FT4.
Обикновенно ТСХ излиза от норми...над или под реф.стойности, и това е сигнал за изследване да хормони на щитовидната жлеза.

Ще трябва да потърсиш добър ендокринолог.
"Всичко идва навреме за този който умее да чака"

*
TSH-висок
« Отговор #12 -: Април 20, 2006, 17:43:56 pm »
дублирано.
"Всичко идва навреме за този който умее да чака"

*
TSH-висок
« Отговор #13 -: Април 20, 2006, 19:10:28 pm »
Предполагам,че доктора ще ми ги назначи,но от сега усещам,че не отиват на добре работите.Когато това се случи(изследването) сигурно отнова ще потърся вашето мнение. :balk_121:
*
TSH-висок
« Отговор #14 -: Април 20, 2006, 20:24:04 pm »
Да не би да има някаква грешка, такива референтни стойности и толкова голямо отклонение нещо ме съмнява.
*
TSH-висок
« Отговор #15 -: Април 20, 2006, 22:03:58 pm »
Тази седмица доста прочетох за TSH, но никъде не съм виждала такива референтни стойности или толкова висока стойност на TSH. Да не е станала някаква грешка? Питай в лабораторията и ако трябва повтори иследването в друга лаборатория. TSH може да се направи по всяко време.  Хубаво е да се консултираш с ендокринолог.
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
TSH-висок
« Отговор #16 -: Април 21, 2006, 07:10:10 am »
Мен ме съмняват реф.стойности на ТСХ.??? 8O
Както и резултата, разбира се ??

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

manhattan

• 1439
TSH-висок
« Отговор #17 -: Април 21, 2006, 12:16:03 pm »
референтните категорично са сгрешени. започва да ме съмнява и резултата. та момичето щеше да е в тироидна кома при това ТСХ :roll:
*
TSH-висок
« Отговор #18 -: Април 21, 2006, 16:57:37 pm »
Да,сгрешила съм референтните.Те са 0.27-4.2.
Но резултата съм го написала правилно.
А,относно лабораторията-правени са при Владимиров.
Във вторник имам час и щи видим,но и аз не намерих никъде във форума подобни резултати.
TSH-висок
« Отговор #19 -: Април 21, 2006, 19:59:07 pm »
Цитат на: joshi
Да,сгрешила съм референтните.Те са 0.27-4.2.
Но резултата съм го написала правилно.
А,относно лабораторията-правени са при Владимиров.
Във вторник имам час и щи видим,но и аз не намерих никъде във форума подобни резултати.

Тези са референтните стойности, но да не би 0,82 да е твоят резултат на TSH?