Макар и с известно закъснение, предлагам следното:
Има реална възможност да бъде заведено и спечелено дело срещу НЗОК за непубликуване на решението на УС на касата, с което се ограничи възможността за кандидатстване в програмата за лечение на безплодие при жената.
За какво може да осъдим касата:1. За това, че не е публикувала официално решението на УС, с което се променя регламента на програмата за лечение на безплодие при жената
2. Можете да претендирате имуществени вреди в размер на разноските, които сте направили за изследванията
3. Може да се претендира незаконосъобразно изменение нарегламента
Кой може да съди касата:
Момичетата трябва да са:
1. били включени в програмата миналата година.
2. подготвили документи за кандидатстване тази година (направили необходимите изследвания)
3. да имат документи за направените плащания, за да можем да ги докажем (но това не е задължително. можете да се включите като "обикновени" жалбоподатели, без да имате имуществени претенции)
Как да стане:
І вариант - Да осъдим касата заедноКакво трябва да направим:
1. Всички желаещи, нека да ми пишат и да ми дадат координати, за да се свържем и да направим група от жалбоподатели.
2. Аз и моите колеги подготвяме жалбата и задвижваме нещата оттам насетне (аз работя в организацията Програма Достъп до Информация, която може да предостави безплатна правна помощ, в подобни случаи)
3. Тръбим по медиите за този случай
ІІ вариант - Да съдите касата самиКакво трябва да направите:
1. Ако има желаещи - аз ви подготвям жалбата и ви я пращам по мейл. Подавате 2 екземпляра от жалбата и приложенията към нея плюс копие от квитанция за платена държавна такса.
2. Да подадете жалбата до Софийски градски съд, чрез НЗОК (това означава, че комплекта документи се подава и завежда в деловодството на НЗОК. После те служебно я препращат в СГС)
3. Да платите държавната такса (10 лв) по сметката на съда
4. Да се явите на насроченото заседание сами или с адвокат.