Момичета, аз много се извинявам, че малко ще изместя темата, но да ви попитам. В линка, който е пуснала Галя прочетох това и много се озадачих:
Мутации в гена за метилен тетрахидрофолат редуктаза (MTHFR)
Ако се регистрират мутации в този ген, то тогава лечението се провежда с 4 mg фолиева киселина на ден, като приемът се започне 3 месеца преди забременяването. Необходими са 3 месеца, за да се увеличи фолиевата киселина в червените клетки и да се намалят рисковете за раждане на дете с дефект на невралната тръба. Освен това, ако има мутация в този ген, то трябва да се изследват нивата на аминокиселината хомоцистеин. Ако са високи, то трябва допълнително да се взима и бетаин. Някои лекари използват малки дози хепарин, тъй като високият хомоцистеин води до образуването на съсиреци около плацентата.
Аз съм с такава мутация и доц. Конова ми каза, че не се налага допълнителен прием на фолиева киселина, но момичета от форума ми казаха, че Кременски им е казал да увеличат дозата си. И аз сега пия 3х0.4 фолиева, което 1.2мг, а тук шише че трябва да са 4мг на ден? Какво да правя? Това са 10 таблетки дневно? По толкова ли трябва да пия?