Реших да пусна отделна тема и да помоля Birdie, както и всички, които знаят нещо за консултация. Цялата история е доста дълга за това всъщност пускам и темата.
Дъщеря ми ходи на ясла от април месец. През май доста дълго имаше хрема, като секретите по едно време станаха зеленикави и реших да и пусна секрет. Оказа се Стрептококус пневмоние (съжалявам, ако не се пише точно така). Секретите обаче намаляха, нямаше други сим
птоми и решихме да не ги лекуваме. Към края на май обаче се разболя - Температура, болки в гърлото, кашлица, хрема. С панадол, капки и витамини болестта не мина за 4-5 дена и сеналожи да пием Аб Аугментин. Някъде към 6-7 ден от започването на Аугментина вдигна много висока Т към 39 градуса. Поддържа тази температура към 24 часа, гърлото се зачерви и по дъгите се появиха мехурчета като афти. Казаха, че било херпангина. На 4 ден от херпангината се появиха няколко пъпчици, на следващия ден дъщеря ми се беше обрила цялата. Лекарите казаха, че е алергична реакция, предположихме от Аугментина. В деня когато вдигна Т си игра с едно детенце, което след 4 дена се разболя по същия начин. Но и при него се появи същия обрив, и лекарите пак казаха, че е алергичен. От това детенце се зарази още едно, което след 3 дена се разболя по абсолютно същия начин и всичко завърщи отново с такъв обрив, според лекарите алергичен и в никакъв случай шарка.
Изпратих дъщеря ми малко при баба си, далече от деца. Миналия понеделник я взех от там, пуснахме си секрети всички от гърлото и носа. Оказаха се чисти. За съжаление тази неделя дъщеря ми отново вдигна висока Т към 39 градуса, която поддържа около 20 часа (от вторник отново беше на ясла и предположих, че може нещо отново там да е хванала). В понеделник цялото и гърло беше отново зачервено, подуто и пак на мехурчета, но този път някак си гроздовидни. Все пак съвсем същите симптоми на херпангината.
За сега няма обрив ...
Педиатърката ни се усъмни за мононуклеоза и пуснахме КК и ДКК. Днес заведох дъщеря си в Александровска болница при д-р Улеминов (не съм сигурна за името), които е специалист УНГ - той каза, че това било от мръсни ръце. По-късно кръвната картина излезе и ето резултатите:
КРЪВНА КАРТИНА
Резултат
Показател Мерна ед. В реф. граници Извън реф. граници Референтни граници
RBC(Еритроцити) 10e12/L 4.25 3.7 - 5.2
HCT(Хематокрит) % 34.4 31 - 45
MCV(Ср.обем на еритроцити) fl 80.9 70 - 93
HGB(хемоглобин) g/l 120 111 - 168
MCH(Ср.Hgb съдърж в еритр) pg 28.1 23 - 34
MCHC(Ср.Hgb конц.) g/l 348 320 - 360
PLT(Тромбоцити) 10e9/L 249 154 - 521
WBC(Левкоцити) 10e9/L 6.0 4.4 - 12.5
ДКК
Резултат
Ne. % 33.9 25 - 60
Ly. % 51.1 25 - 50
Mo. % 15.0 1 - 6
Eo. % 0.0 1 - 5
Ba. % 0.0 0 - 1
СУЕ
Резултат
СУЕ(РУЕ) mm 45 2 - 20
БИОХИМИЯ
Резултат
CRP mg/l 8.55 0 - 5.0
УРИНА ОБЩО ХИМ ИЗСЛЕДВАНЕ
Резултат
Специфично тегло /урина/ 1.015 1.010-1.030
рН /урина/ 6.5 5 - 7
Левкоцити /урина/ neg
Нитрити /урина/ neg
Белтък /урина/ mg/dl 0 0 - 30
Глюкоза /урина/ mg/dl 0 0 - 25
Кетон /урина/ neg
Уробилиноген /урина/ norm
Билирубин /урина/ neg
Еритроцити /урина/ neg
Седимент /урина/ 2-3 левкоцита,кристали
Утре следобяд ще ги занеса на педиатърката си, сутринта ще посетим и хематолог евентуално. Но доколкото четох в интернет е много вероятно да е мононуклеоза. И все пак - ако не е било херпангина първоначално как за 3 дена се разболяха и другите дечица (при мононуклеозата нали ИП е 10-50 де)? Четох, че при мононуклеоза и прием на пеницилинови препарати се получава обрив. При дъщеря ми се получи, но и другите дечица имаха, а не са пили никакъв АБ.
До сега лекарите ми се струва, че гелдаха симптомите все "на парче" един вид. И ще си сложат диагнозата мононуклеоза, въпреки че според мен има разминавания при симптомите. Симптомите при дъщеря ми си бяха точно на херпангина, изглежда доста заразна и с инкубационен период 3-4 дена и в периода между двете т.е. за около 10 дена беше абсолютно здрава без никакви симптоми. Така че според мен и нещо друго може да е, но не съм сигурно, че някой ще обърне внимание и ще потърси друго.
EDIT - Да допълня дъщеря ми е на 1 г. и 9 месеца. И още един въпрос - ако е евентуално мононуклеоза колко време не трябва да я събирам с други дечица?