0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Реших да пусна отделна тема и да помоля Birdie, както и всички, които знаят нещо за консултация. Цялата история е доста дълга за това всъщност пускам и темата.

Дъщеря ми ходи на ясла от април месец. През май доста дълго имаше хрема, като секретите по едно време станаха зеленикави и реших да и пусна секрет. Оказа се Стрептококус пневмоние (съжалявам, ако не се пише точно така). Секретите обаче намаляха, нямаше други сим
птоми и решихме да не ги лекуваме. Към края на май обаче се разболя - Температура, болки в гърлото, кашлица, хрема. С панадол, капки и витамини болестта не мина за 4-5 дена и сеналожи да пием Аб Аугментин. Някъде към 6-7 ден от започването на Аугментина вдигна много висока Т към 39 градуса. Поддържа тази температура към 24 часа, гърлото се зачерви и по дъгите се появиха мехурчета като афти. Казаха, че било херпангина. На 4 ден от херпангината се появиха няколко пъпчици, на следващия ден дъщеря ми се беше обрила цялата. Лекарите казаха, че е алергична реакция, предположихме от Аугментина. В деня когато вдигна Т си игра с едно детенце, което след 4 дена се разболя по същия начин. Но и при него се появи същия обрив, и лекарите пак казаха, че е алергичен. От това детенце се зарази още едно, което след 3 дена се разболя по абсолютно същия начин и всичко завърщи отново с такъв обрив, според лекарите алергичен и в никакъв случай шарка.

Изпратих дъщеря ми малко при баба си, далече от деца. Миналия понеделник я взех от там, пуснахме си секрети всички от гърлото и носа. Оказаха се чисти. За съжаление тази неделя дъщеря ми отново вдигна висока Т към 39 градуса, която поддържа около 20 часа (от вторник отново беше на ясла и предположих, че може нещо отново там да е хванала). В понеделник цялото и гърло беше отново зачервено, подуто и пак на мехурчета, но този път някак си гроздовидни. Все пак съвсем същите симптоми на херпангината. :( За сега няма обрив ...

Педиатърката ни се усъмни за мононуклеоза и пуснахме КК и ДКК. Днес  заведох дъщеря си в Александровска болница при д-р Улеминов (не съм сигурна за името), които е специалист УНГ - той каза, че това било от мръсни ръце. По-късно кръвната картина излезе и ето резултатите:

КРЪВНА КАРТИНА
Резултат
Показател Мерна ед. В реф. граници Извън реф. граници Референтни граници
RBC(Еритроцити) 10e12/L 4.25 3.7 - 5.2
HCT(Хематокрит) % 34.4 31 - 45
MCV(Ср.обем на еритроцити) fl 80.9 70 - 93
HGB(хемоглобин) g/l 120 111 - 168
MCH(Ср.Hgb съдърж в еритр) pg 28.1 23 - 34
MCHC(Ср.Hgb конц.) g/l 348 320 - 360
PLT(Тромбоцити) 10e9/L 249 154 - 521
WBC(Левкоцити) 10e9/L 6.0 4.4 - 12.5
ДКК
Резултат
Ne. % 33.9 25 - 60
Ly. % 51.1 25 - 50
Mo. % 15.0 1 - 6
Eo. % 0.0 1 - 5
Ba. % 0.0 0 - 1
СУЕ
Резултат
СУЕ(РУЕ) mm 45 2 - 20
БИОХИМИЯ
Резултат
CRP mg/l 8.55 0 - 5.0
УРИНА ОБЩО ХИМ ИЗСЛЕДВАНЕ
Резултат
Специфично тегло /урина/ 1.015 1.010-1.030
рН /урина/ 6.5 5 - 7
Левкоцити /урина/ neg
Нитрити /урина/ neg
Белтък /урина/ mg/dl 0 0 - 30
Глюкоза /урина/ mg/dl 0 0 - 25
Кетон /урина/ neg
Уробилиноген /урина/ norm
Билирубин /урина/ neg
Еритроцити /урина/ neg
Седимент /урина/ 2-3 левкоцита,кристали

Утре следобяд ще ги занеса на педиатърката си, сутринта ще посетим и хематолог евентуално. Но доколкото четох в интернет е много вероятно да е мононуклеоза. И все пак - ако не е било херпангина първоначално как за 3 дена се разболяха и другите дечица (при мононуклеозата нали ИП е 10-50 де)? Четох, че при мононуклеоза и прием на пеницилинови препарати се получава обрив. При дъщеря ми се получи, но и другите дечица имаха, а не са пили никакъв АБ.

До сега лекарите ми се струва, че гелдаха симптомите все "на парче" един вид. И ще си сложат диагнозата мононуклеоза, въпреки че според мен има разминавания при симптомите. Симптомите при дъщеря ми си бяха точно на херпангина, изглежда доста заразна и с инкубационен период 3-4 дена и в периода между двете т.е. за около 10 дена беше абсолютно здрава без никакви симптоми. Така че според мен и нещо друго може да е, но не съм сигурно, че някой ще обърне внимание и ще потърси друго.

EDIT - Да допълня дъщеря ми е на 1 г. и 9 месеца. И още един въпрос - ако е евентуално мононуклеоза колко време не трябва да я събирам с други дечица?
« Последна редакция: Юни 30, 2009, 18:54:28 pm от wesselchen »
*

denisa

• 2681
  • Човек предполага, Господ разполага!
Re: Мононуклеоза, херпангина или нещо подобно....
« Отговор #1 -: Юни 30, 2009, 19:12:11 pm »
Здравей wesselchen синът ми е карал веднъж херпангина, но не се е обривал появиха се афти в устата и надолу към гърлото и вдигна много висока температура.
Това намерих за мононуклеозата. http://arsmedica.bg/bg/illness/c_id/2487/subprm/infections/alpha/0.html
Желая ви бързо оздравяване.
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #2 -: Юни 30, 2009, 19:41:49 pm »
Всички изолирани Стрептококи (Пневмококи) се лекуват.
Не лекуването им е груба професионална грешка с дълги и неприятни последици.

Касае се за две заболявания, припокриващи се- първото е било вероятно Стрептококова ангина, второто Коксаки инфекция- те дават картина подобна на херпангина. Може също второто да е било внезапен екзнтем също и без връзка с Антибиотика- вида на обрива и връзката му с предшестващата температура е от решаващо значение за интерпретацията. Както и динамиката на поява и изчезване, както и вида на обрива и разположението му.

Изследванията отразяват тежестта на нелекуваната Стрептококова "история"- СУЕ 45 и СРП- 8 (освен ако не е имало и отит заедно). Никой не знае колко са били стойностите преди започване на Аугментин-а... .

Третото заболяване- или отново вирусно, или в градината "вилнее" Пневмокок, или някои от Вас е заразен и заразява детето- резултат от нелекуването на Пневмокока е вероятното му носителство у дома от членове на семейството.

Мононуклеозата вече има бърз тест за диагноза (не Пол-Бунюел, имам пред вид!).
Клиничната картина е по-различна. Може ли да е? Кое от трите заболявания? Второто?
« Последна редакция: Юни 30, 2009, 19:45:21 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #3 -: Юни 30, 2009, 23:57:48 pm »

Дъщеря ми ходи на ясла от април месец. През май доста дълго имаше хрема, като секретите по едно време станаха зеленикави и реших да и пусна секрет. Оказа се Стрептококус пневмоние (съжалявам, ако не се пише точно така). Секретите обаче намаляха, нямаше други симптоми и решихме да не ги лекуваме. Към края на май обаче се разболя - Температура, болки в гърлото, кашлица, хрема. екарите алергичен и в никакъв случай шарка.

Педиатърката ни се усъмни за мононуклеоза и пуснахме КК и ДКК. Днес  заведох дъщеря си в Александровска болница при д-р Улеминов (не съм сигурна за името), които е специалист УНГ - той каза, че това било от мръсни ръце.

Извинявай, но да  да не търсиш причина за едномесечна хрема, в последсвие след откриване на причината да се предприеме съответно лечение,  си е чиста родителска небрежност.
За твое сведение мононуклеозата може и да не е вирусна и да се развие на база налична инфекция, каквато детето ти си отглежда.

Колкото до доктор Улевинов - правил ми е бронхоскопия /едни тръби в белия дроб под локална анестезия/, както и към 12 аспирации на синусите /нещо като пункции/. Но това беше във времената, в които не почиваше на "стари лаври" и известност на името си.
Причина "мръсни ръце" за зачервено гърло води до инфекция от бактерия, която трябва да се изолира и лекува. При все че мен лично ме спаси доктор Улевинов от ежемесечни пневмонии в тийн възраст, заведох детето си само веднъж при него и не повторих. Не е този доктор, който беше.
Маллко офф топик - МБ на назален и гърлен секрет в ХЕИ София струва 3.50, ако се изолира бактерия при получаване на изследването се доплащат 10 лева за антибиограма. Не вярвам някоя от тук пишещите майки да не може да прежали стойността на една кутия цигари за да провери дали няма инфекция УНГ, дори и без направление.
« Последна редакция: Юли 01, 2009, 01:23:26 am от Birdie »
« Отговор #4 -: Юли 01, 2009, 02:19:13 am »
Първо благодаря на всички за отговорите! Smile

denisa12251- Аз доста изчетох за херпангината тогава, наистина само на едно място прочетох, че е възможен обрив т.е. наистина не е обичаен. И лекарите за това твърдят, че е алергичен...но и при трите деца една и съща алергия и еднаква последователност на симптомите, не ми се вярва много.

Благодаря и за линка, аз и за мононуклеозата доста прочетох вече, включително и това. Smile

Birdie
- За пневмокока - в понеделник пуснахме гърлени и носни секрети и от тримата в семейството. Бяха чисти, иначе и аз се притеснявах да не си предаваме нещо. Говорих и в яслата - бяха ме предупредили, че там в момента има летен вирус с повръщане и разстройство, обаче няма болни дечица с тези симптоми. Просто странна работа.

А за нелекуването на стрептокока - доверих се на лекарите. Щом като казаха, че е здрав носител, няма симптоми и може да се пропусне АБ. Изглежда е било грешка. Ще знам за следващия път.

В крайна сметка утре сме при един добър хематолог, после и при педиатърката ни - да видим какво ще кажат.  Confused

lady_11
- Относно критиката - не е точно така положението. И преди тръгването на ясла дъщеря ми имаше доста дълъг период със сополи - секретите бяха чисти, сополите бистри. Без други симптоми и обяснението беше зъби (пускала съм секрети и чисти бяха). След като видях, че сополите не са вече бистри и пуснах секрет - пак на моя отговорност (и разноски  Laughing), както и предишните пъти. Ако зависеше от лекарката ми никога и нямаше да разбера за този стрептокок, а щяхме да се лекуваме безкрайно. Е, грешката вече е моя наистина, че след като видях резултатите и се съгласих, че щом няма други симптоми не трябва да се лекува (а и сополите доста намаляха още преди да излезнат резултатите).

Иначе относно родителската небрежност - ето пак на моя отговорност и разноска и при Улевинов ходихме и утре при хематолога (не ме изпраща моята лекарка) на частен прием. Пак сама пуснах миналата седмица и гърлените и носните секрети на цялото семейство (не си мисли, че е инициатива на лекарката. Даже аз ги пусна по 30лв., така че можеш да сметнеш 3х2х30лв. колко е... определено повече от кутия цигари и най-малкото парите ми се свидят за здравето на дъщеря ми)... общо взето опитвам се с моето икономическо немедицинско образование да направя каквото мога и нито време, нито пари пестя (понеже спомена кутията цигари  Wink) и не разчитам само на един лекар и ЗК. Е, изглежда и това не е достатъчно, защото все пак стигнахме до тук.

За Улевинов - да, за съжаление наистина на стари лаври разчита. :(
*

lady_11

• 3217
« Отговор #5 -: Юли 01, 2009, 14:09:31 pm »
Мацка, ако ми проследиш по-стари писания в темата на Бърди, ще разбереш за моята одисея що е то МБ на назален секрет и има ли почва в София - в смисъл, къде се прави читаво.

Извинявай, ако по някакъв начин съм те засегнала.
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #6 -: Юли 01, 2009, 15:54:01 pm »
Мда... беше си одисея. Щом и аз помня почти всички подробности, "извивки на пътя", перипетии. Като видя аватара на lady_11 всичко си спомням.

Поздрави... :)
« Последна редакция: Юли 02, 2009, 01:21:15 am от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
« Отговор #7 -: Юли 01, 2009, 21:16:17 pm »
Да разкажа само за развитието.

Днес бяхме при проф. Спасов, хематолог в детската клиника във II градска. Човекът беше много мил и внимателен, прегледа хубаво дъщеря ми - нито увеличени лимфни възли имаше, нито далак или черен дроб. Пусни ни изследвания отново в болницата, след което прегледа натривките през микроскоп. Е, .... резултатите доста се различаваха от тези на лабораторията, които вече публикувах.  :lol: Просто отново вирусна ангина някаква е прекарала София, всичко е наред здравичко е детето - няма данни нито за бактериални инфекция, нито за мононуклеоза. Изключително доволна съм.:)

Обаче - ако не бях посетила този лекар, щяха набързо да ни лепнат тази мононуклеоза май че.  :o

lady_11- Ще отида да прочета историята, защото ме заинтригува. Но мисля, че изводът вече ми е ясен .  :lol: И ще си взема поука... Чувала съм и аз за много фалшиви резултати, особено на определени модерни и уж "престижни" лаборатории  и сега уж бях избрала такава с добра слава, а то какво се оказа.  :? Например Мо - които ги бяха изкарали 15 при реф. граници 1-6 се оказаха всъщност само 1-2.  :lol: Професорът ми каза, че лесно могат да бъдат объркани с други клетки (не си спомням ясно кои и няма да конкретизирам, за да не се излагам  :oops:) и особено, ако не ги гледа добър професионалист. Какъвто изглежда е бил в тази лаборатория.. :lol:
*

lady_11

• 3217
« Отговор #8 -: Юли 01, 2009, 23:31:44 pm »

lady_11- Ще отида да прочета историята, защото ме заинтригува. Но мисля, че изводът вече ми е ясен .  :lol: И ще си взема поука... Чувала съм и аз за много фалшиви резултати, особено на определени модерни и уж "престижни" лаборатории  и сега уж бях избрала такава с добра слава, а то какво се оказа. 

Дори и в София, почти няма читава лаборатория. Педиатърката се съгласи и направхиме следния експеримент на финала - два секрета в две различни лаборатории. Резултати - различни, антибиограми - също. Избра се АБ , който фигурираше и в двете, разбира се след съвет на доктор Бърди.
Ако не сте поставили Превенар - поставете.