здравейте, искам да ви попитам следното:
Миналата година бях бременна и от третия месец( март 2013 до октомври2013) бях болничен- като част от този болничен беше 45 дневният преди раждане и след раждане 30 дни) , тъй ато бебенцето почина при раждането през ноември се върнах на работа. Сега обмислям въпроса за нова бременност 9 месеца след предходната. При тези обстоятелства ще мога ли ако се случи чудото да бъда в болничен през цялата бременност, тъй като тя ще е рискова
-болничен без прекъсване (с подновяване всеки месец, ЛКК), се издава за 6 месеца (180дни /6х30календарни дни/), за да се продължи след това, лекарят пише протокол за явяване на ТЕЛК и ТЕЛК издава решение за удължаване на болничния (за два месеца), в случая- до 45-те дни преди раждане, които са отделно;
-друг вариант- 180 дни, 45 дни преди раждане, а оставащият брой дни между тях- някаква отпуска (платена, не платена);
-друг вариант- 180 дни, връщане на работа (примерно за 1 ден) и след това започва броенето на нови 180.
Но "в две предходни години и в годината на боледуването" може да имаш максимум 12 месеца болничен с прекъсване, затова трябва конкретно да се изчисли с връщане назад и ако се получава повече от 12м., задължително ТЕЛК.
Това е, което аз знам, ако някъде греша, моля поправяйте ме