Лактобацилус Ацидофилус (ЛА)
Тази бактерия е приятел на човешкия организъм. Съдържа се в някои ферментирали млечни продукти и хранителни добавки. Когато се приема в достатъчни количества, тя се заселва в храносмилателната и пикочно-половата система и подобрява здравето.
Досега са установени следните ефекти на ЛА:
подобрява екологията на червата и не допуска развитието на болестотворни микроби, като пречи на залавянето им за стените на червата, променя рН и кислородното съдържание и произвежда бактерицидни вещества (водороден прекис, млечна и оцетна киселина и др.);
произвежда ензими, в това число галактаза, която е необходима за усвояването на млечната захар – така може да се помогне на хора с непоносимост към мляко и особено на кърмачета;
предпазва червата, пикочните пътища и половата система от бактериални и гъбичкови инфекции;
намалява образуването на канцерогени в червата и не позволява развитие на вредни бактерии там;
намалява диарията след подлагане на радиация или химиотерапия;
намалява нивото на вредния холестерол.