0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Anonymous

Зона пелуцида
« -: Април 10, 2006, 12:01:15 pm »
Е, момичета, ново 20!!!!!  След изследвания се оказа, че имам антитела срещу зона пелуцида. Направо шах с пешката! Не очаквах такова нещо, защото съм забременявала 2 пъти от раз. Е, вярно, че и двата пъти приключиха нещата с мисед, но си мислех, че не е възможно да имам антитела.  Започнахме тези изследвания, з-то след втория мисед, правим опити за ново забременяване, а не се получава около 5-6 месеца. правих хидротубация, спермограма - разширена и по Крюгер и там нещата бяха добре. но сега се оказа тази зона пелуцида. И това какво означава, че не мога да забременея по нармален начин ли? Споменаха ми за ИКСИ.
Джули 7.
*
Зона пелуцида
« Отговор #1 -: Април 10, 2006, 20:04:20 pm »
Горният постинг е мой. Искам да задам по-точно въпроса си и ако някой има същия проблем, или е наясно, ще съм благодарна да ми отговори. При наличие на антитела с-у зона пелуцида, ИКСИ ли е единствения вариант за нас???
Зона пелуцида
« Отговор #2 -: Април 11, 2006, 12:27:39 pm »
диагностика терапия: Лаборатория по репродуктивна имунология /от сайта на Зачатие/
Ето това:

Антиовариални антитела

Имунообусловените фактори заемат определено място при изясняване на причините за нарушенията във функцията на яйчниците, за понижения фертилитет и стерилитета при жената.

Автоимунитетът към антигени на яйчниците често води до овариална дисфункция и до неизяснено безплодие, като е възможно да бъде и част от полиендокринен автоимунен синдром, включващ болестта на Адисон, автоимунен тиреоидит, инсулин-зависим диабет, миастениа гравис.

Имунните фактори /антитела срещу структури на яйчниците, растежни фактори, цитокини/ оказват влияние при прояви на преждевременна дисфункция на яйчниците, резистентност на яйчниците към терапия и стимулация с хормони на фоликулогенезата, поликистоза, ендометриоза.

Те са и една от причините за някои неуспехи при асистираната репродукция, популярна като Ин-витро оплождане.

Антиовариалните антитела включват:

- антитела срещу антигените на Зона пелуцида /ЗП/- антитела срещу антигени на стероидпродуциращите гранулозо-лутеинизиращи клетки /ГЛК/

Установяването и оценката на антиовариалните антитела дава възможност за по-точно изясняване на причините за дисфункцията на яйчниците и свързания с това стерилитет, както и за уточняване на подходите за терапия и за стимулиране на функцията им.

Антителата срещу ЗП имат значение и при уточняване на случаите с ендометриоза.

Лабораторна диагностика

Наличието на антиовариални антитела в нашата лаборатория се установява посредством:

- индиректна имунофлуоресценция (IIF)
- Ензимсвързан имуносорбентен тест (ELISA)

Антителата се изследват в кръвен серум, възможно е и във фоликулна течност при IVF-ET.

Положителни за антитела срещу ЗП и за антитела срещу ГЛК са серумните проби дали положителен резултат и по двата метода на изследване (IIF и ELISA)

Получените резултати се интерпретират внимателно и когато е необходимо за пълно изясняване на имунния статус, се препоръчват и други имунологични изследвания. Според вида и количеството на антиовариалните антитела се прави избор по кой от ин-витро методите семейството да бъде лекувано. По преценка на лекуващия лекар могат да се препоръчат имуномодулиращи средства.
Вярвам, че всеки един от тук ще сбъдне мечтата си!

*
Зона пелуцида
« Отговор #3 -: Април 11, 2006, 12:45:42 pm »
Цитат на: Juli7
Горният постинг е мой. Искам да задам по-точно въпроса си и ако някой има същия проблем, или е наясно, ще съм благодарна да ми отговори. При наличие на антитела с-у зона пелуцида, ИКСИ ли е единствения вариант за нас???

Джули7, от къде пък изкочиха сега тези анти тела.  :roll:
Все съм си мислела до сега, че ако е имало забременяване, това изключва да ги има точно тези анти тела срещу зона пелуцида.

Не съм наясно със тази материя. От няколко години съм из форума, но задълбочено инфо за тия антитела не съм срещала. Много сложен въпрос задаваш, сигурно за това няма кой да отговори. :roll:

Мисля, че този проблем е преодолим при ИКСИ, обаче не знам дали пък няма някъкъв друг начин... лечение някво... да се намалят тези антитела.

Странно ми изглежда, при 2забременявания, да се окаже че имаш антитела с/у зона пелуцида...
В коя лаборатория са ти  правили това изследване?
Моля те, ако намериш някоя по-подробна статия по този въпрос, да я пуснеш тук.

Тези антитела нямат връзка с 2та миседа, нали?!? Ти намери ли някаква причина защо са се случили.
"Всичко идва навреме за този който умее да чака"

Зона пелуцида
« Отговор #4 -: Април 11, 2006, 13:12:55 pm »
Цитат на: Rommi
... от къде пък изкочиха сега тези анти тела.  :roll:
Все съм си мислела до сега, че ако е имало забременяване, това изключва да ги има точно тези анти тела срещу зона пелуцида.
...
В коя лаборатория са ти  правили това изследване?
...

Роми е права. Нещо не се връзват нещата антитела срещу зона пелуцида и две забременявания.
Вярвам, че всеки един от тук ще сбъдне мечтата си!

*
Зона пелуцида
« Отговор #5 -: Април 11, 2006, 14:49:19 pm »
Най-тъпото е, че причина за миседите не се откри, независимо от хилядите изследвания дето направихме. А тези антитела с-у зона пелуцида - нямат отношение към миседите. Направихме това изследване защото правим нови опити, но не се получава. И в тази връзка аз правих хидротубацията и мъжа ми  спермограма за да се види дали има проблем. Накрая се оказаха тези антитела, но как са придобити, възможно ли е след две забременявания....тези въпроси ме тревожат в момента. за съжаление, с доктора не можем да се видим преди другата седмица за да поговорим за това. Затова реших и писах на имейла на доц. Конова от Плевен, като се надявам тя да ми отговори и да ми разясни някои неща. Лошото е, че на български има много малко информация за тази Зона пелуцида. Ако разбера нещо повече, веднага ще го пусна за информация.  
Лошото е, че и на мен нещо не ми се връзва., но имам доверие на клиниката - МЦ "София". Предполагам, че това състояние е променливо, но дано доц. Конова ми пише и ми разясни нещата.
Зона пелуцида
« Отговор #6 -: Април 11, 2006, 15:10:12 pm »
Антителата, мисля могат да бъдат с различно ниво в различни моменти от време. Следователно, е възможно да се получи бременност, в момент, когато нивото им е било ниско.
Непременно говори с доц. Конова.
*
Зона пелуцида
« Отговор #7 -: Април 14, 2006, 09:32:49 am »
Джули, Аля е права. На мен доц. Конова също ми беше казала, че антителата варират като стойности, т.е. в един период може да имаш завишени стойности, после да се нормализират и така. Това би могло да обясни 2-те забременявания.
When the things seem most hopeless - this is a prelude to when real opportunities begin

*
Зона пелуцида
« Отговор #8 -: Април 14, 2006, 09:51:16 am »
Цитат на: Grace
Джули, Аля е права. На мен доц. Конова също ми беше казала, че антителата варират като стойности, т.е. в един период може да имаш завишени стойности, после да се нормализират и така. Това би могло да обясни 2-те забременявания.

Дано да е променливо състояние и да се нормализират гадните антитела :evil:  Какво ли им влияе, много ми е чудно. А като няма и къде да прочете човек какъв е механизма им..... Почти няма информация за тях из интернет.
*

manhattan

• 1439
  • Друго нe трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."
Зона пелуцида
« Отговор #9 -: Април 14, 2006, 12:35:33 pm »
аз ако се не лъжа, нащо Огънче имаше такава зона пелуцида, открита при иксито. но доколкото си спомням, при нея се касаеше за ендометриозна причина и май я лекува сега :oops: потърси в Асистирани нейните постинги или и пиши бележка
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
Зона пелуцида
« Отговор #10 -: Април 14, 2006, 12:53:23 pm »
И на мен нещо не ми се връзва.
Зона пелуцида, доколкото знам я има в зрялата яйцеклетка и след оплождането и, преди имплантацията -тя се разпада и се образува друг слой -трофобласт-с чиято помощ яйцеклетката потъва в ендометриума.
А в този случай е имало забременяване,т.е имплантазия на ембриона?!
Досега мислех ,че ако има антитела на Зона пелуцида изобщо неможе да стане инплантиране...

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*
Зона пелуцида
« Отговор #11 -: Април 14, 2006, 16:46:30 pm »
Цитат на: denis
Досега мислех ,че ако има антитела на Зона пелуцида изобщо неможе да стане инплантиране...

И аз така мислех и затова бях много изненадана.