0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

nenepygka

Изследвания преди забременяване
« -: Януари 13, 2005, 23:38:41 pm »
Момичета, споделете дали правите някакви излседвания преди забременяване (примерно токсоплазмоза, австралийски антиген, рубеола). Мисля да си ги направя предварително, за да не се притеснявам, когато живот и здраве забременея. А вие? Какво друго излседвате?
*

лили

• 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
« Отговор #2 -: Януари 18, 2005, 20:22:44 pm »
какъв е случая с херпеса? за какъв херпес говориме и как това пречи на забременяването и бремеността?
Аз съм с генитален херпес, който се активира при стрес и отслабване на имунната система. Казвала съм за него на всички гинеколози, при които съм ходила (5-6), обаче нито един от тях не се впечатли. та сега като прочетох, че преди забременяване се прави такова изследване "леко" се втрещих.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
стрес
« Отговор #3 -: Януари 18, 2005, 22:08:22 pm »
Цитат на: cygnus
Виж ето тези статии:
Пренатален скрининг, женска консултация

Изследванията преди бременност

Здравейте!
Аз съм нова и имам въпрос.Възможно ли е постоянния стрес , като част от работата и изобщо начина на живот да пречи на забременяването?Ще се радвам да чуя вашето мнение!
*

Anonymous

« Отговор #4 -: Януари 18, 2005, 22:22:21 pm »
Да, разбира се,е стресът може да е причина.
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #6 -: Януари 19, 2005, 11:55:41 am »
Цитат на: poli
..Възможно ли е постоянния стрес , като част от работата и изобщо начина на живот да пречи на забременяването?Ще се радвам да чуя вашето мнение!

Ми да , за съжаление . Изобщо гадния стрес е нещо като ' чумата на века ' .
Случва се и Morena да съм ! :)
Р? РјРЅРѕРіРѕ искам
« Отговор #7 -: Януари 21, 2005, 08:21:17 am »
Стресът е от голямо значение.
*

Anonymous

« Отговор #8 -: Януари 21, 2005, 12:20:24 pm »
Ne sam mnogo saglasna  s teb 4e prolaktina kogato e visok e pre4ka za zabremenjvane , da stesa e osnoven faktor no ponjkoga visokoto nivo na prolaktina se dalji i na drugi pri4ini.
Pozdravi
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #9 -: Януари 21, 2005, 12:31:18 pm »
Цитат на: Anonymous
Ne sam mnogo saglasna  s teb 4e prolaktina kogato e visok e pre4ka za zabremenjvane , da stesa e osnoven faktor no ponjkoga visokoto nivo na prolaktina se dalji i na drugi pri4ini.
Pozdravi

Може да не си съгласна, ама това е факт. Високото ниво на пролактин е пречка за забременяване (пречи на овулацията). Разбира се, това може да се дължи на стрес, но също и на тумор в хипофизната жлеза, който да поризвежда повече пролактин.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
« Отговор #10 -: Януари 21, 2005, 13:52:23 pm »
Мели, страхотен аватар :) и много ти отива  :D
*

пеперудка

« Отговор #11 -: Януари 22, 2005, 02:21:28 am »
Цитат на: Lilly
какъв е случая с херпеса? за какъв херпес говориме и как това пречи на забременяването и бременността?

Ами на забременяването мисля, че не пречи , но може да попречи на износването на плода. А също при раждане се препоръчва секцио.
*

Мари

« Отговор #12 -: Януари 24, 2005, 14:59:20 pm »
Привет, моми4ета!
Аз се вклЮчвам в темата, за да споделя разочарованието си от определен лекар в България. Винаги съм си представяла, 4е един ден като реша да забременявам ще ида за един обстоен гинекологи4ен преглед. Мислех си, 4е отиваш при лекар и казваш " Искам за забременея" и той си ти пуска всякакви рутинни проверки. Вси4ко става на този свят: като младо моми4е може да ме е било срам да ходя на лекар, като студентка може да съм се заразила с всякакви гадости, може да работя на стресираща работа, може да не приемам достатъчно витамини...Това беше преди да намеря "Зачатие" и да видя какво се препоръчва като изследване преди бременност. По интуиция съм ги знаела тези неща...Та, реших аз и отидох. Казвам, 4е искам бебе и се притеснявам, защото от години имам проблем с хормоните. Направиха ми една цитонамазка и ме прегледаха с коремен УЗ. И това беше. Аз съвсем на своя глава отидох и си пуснах пълна кръвна картина, на своя глава преди това съм си изследвала за хламидия и пак сама съм си следяла хормоните. Никой не ми е казал, 4е е добре да си оправя кариесите предварително. Никой не ми е казал да взимам фолиева киселина. На никой не му хрумна да ми пусне едни изследвания за болести, предавани по полов път. Даже не ме попитаха каква кръвна група съм и какъв фактор. Пълно безхаберие! Да кажете, 4е съм подходила безотговорно към бъдещата си бременност, не можете! Напротив, аз сама-къде с 4етене тук, къде с интуиция, съм си направила пове4ето предварителни изследвания. Лекарката не ме погледна изобщо, не даде никакъв съвет за хормоните. За фолиевата киселина нау4их тук! След като бебето запо4на да се бави, сама нау4их за ЛХ тестовете, за базалната температура, за слуз и т.н... Сега ве4е знам какво, как и кога, но в на4алото просто отидох на лекар, като си мислех, 4е лекарят е 4овекът, който знае и ще ме насочи. Много съм разочарована, наистина! Нима едно обикновено моми4е, което е решило да запо4не опити за забременяване, трябва да ходи директно на специалист, а не да се довери на лекаря в местната поликлиника? Явно така трябва...Успех на вси4ки и бъдете информирани!
« Отговор #13 -: Януари 25, 2005, 02:03:19 am »
Трябва на специалист ,миличка. Зарежи ги тези в поликлиниката.
Re: Изследвания преди забременяване
« Отговор #14 -: Октомври 21, 2006, 10:22:04 am »
Anonymous , когато аз се заинтересувах от всички видове изследвания, които се правят преди и след забременяване, гинеколожката при която ходех ме попита: "От къде ги знаете тези неща?" 
"От интернет" - казвам, а тя:
"Ами то ако беше така, да си четете, ние изобщо няма да ви трябваме и ще си раждате по интернет!"
Изобщо съм забелязала, че докторите не обичат да ги разпитваш и да изискваш от тях. morkovche и специалистите са в това число!
Аз съм в 6-ти месец, преди седмица се сетиха да ми пуснат изследване на кръвна група, при условие, че на картона ми пише с чевено, че съм с отрицателен Rh, а изследване за антитела се правели още в 5-ти месец за 1-ви път...(добре, че беше лаборантката в кръвния център да ми каже).
Вече вяра да нямаш на никого!
« Отговор #15 -: Октомври 21, 2006, 11:36:58 am »
Pozdravi

Ще ме прощаваш, ама както се казва - в дебелите книги пише друго... И не го приемай като заяждане, но след като не си напълно сигурна в нещо  - не пиши. Пролактинът е причина за нисък прогестерон. Двата хормона са в позиция на скачени съдове, метафорично казано. При бременност високият прогестерон поддържа необходимата дебелина на лигавицата на матката, за да не изпадне бебето. Не може да се твърди, че между висок пролактин и високи нива на стрес няма връзка.
Факт е, че ако причината за не-забременяване е само високият пролактин, то след медикаментозното му регулиране настъпва бременност.
И накрая, не съм модератор, но съм българка като всички тук, така че пиши на кирилица, моля те!

Извинявай още веднъж за тона ми, но не бях съгласна с теб. 
*
« Отговор #16 -: Октомври 21, 2006, 11:41:57 am »
"Ами то ако беше така, да си четете, ние изобщо няма да ви трябваме и ще си раждате по интернет!"
Ами казала си го е в прав текст жената, ти нужда от нея нямаш - смени я! :lol:
« Отговор #17 -: Октомври 21, 2006, 17:38:05 pm »
Ами казала си го е в прав текст жената, ти нужда от нея нямаш - смени я! :lol:
:balk_602: Смених я!
*
« Отговор #18 -: Октомври 21, 2006, 21:23:15 pm »
Привет, моми4ета!
Аз се вклЮчвам в темата, за да споделя разочарованието си от определен лекар в България. Винаги съм си представяла, 4е един ден като реша да забременявам ще ида за един обстоен гинекологи4ен преглед. Мислех си, 4е отиваш при лекар и казваш " Искам за забременея" и той си ти пуска всякакви рутинни проверки...Направиха ми една цитонамазка и ме прегледаха с коремен УЗ. И това беше. Аз съвсем на своя глава отидох и си пуснах пълна кръвна картина, на своя глава преди това съм си изследвала за хламидия и пак сама съм си следяла хормоните. Никой не ми е казал, 4е е добре да си оправя кариесите предварително. Никой не ми е казал да взимам фолиева киселина. На никой не му хрумна да ми пусне едни изследвания за болести, предавани по полов път...Лекарката не ме погледна изобщо, не даде никакъв съвет за хормоните. За фолиевата киселина нау4их тук! След като бебето запо4на да се бави, сама нау4их за ЛХ тестовете, за базалната температура, за слуз и т.н... Сега ве4е знам какво, как и кога, но в на4алото просто отидох на лекар, като си мислех, 4е лекарят е 4овекът, който знае и ще ме насочи. Много съм разочарована, наистина! Нима едно обикновено моми4е, което е решило да запо4не опити за забременяване, трябва да ходи директно на специалист, а не да се довери на лекаря в местната поликлиника? Явно така трябва...Успех на вси4ки и бъдете информирани!
И аз също съм много разочарована за съвсем същото. Когато стане гаф обаче, същите тези лекари ти казват - да си взела мерки предварително! Е, как да ги вземеш, когато дори и при специалист да отидеш същата работа. Честно казано мисля, че в това отношение по-голяма част от лекарите ни изостават като мислене. Да вярно, че у нас условията са ужасни, за да практикуват цивилизовано професията си, но това някак не е оправдание да не движат мисленето си напред и тук в тази страна да се мисли повече за профилактиката, още повече когато отиваш на лекар и искаш от него точно това! Момичета, кажете ми някоя от вас срещнала ли такъв лекар?
Особеност на огъня е, че гори независимо от посоката на вятъра!
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #19 -: Октомври 22, 2006, 00:17:17 am »
Привет, моми4ета!
Аз се вклЮчвам в темата, за да споделя разочарованието си от определен лекар в България. Винаги съм си представяла, 4е един ден като реша да забременявам ще ида за един обстоен гинекологи4ен преглед. Мислех си, 4е отиваш при лекар и казваш " Искам за забременея" и той си ти пуска всякакви рутинни проверки. Вси4ко става на този свят: като младо моми4е може да ме е било срам да ходя на лекар, като студентка може да съм се заразила с всякакви гадости, може да работя на стресираща работа, може да не приемам достатъчно витамини...Това беше преди да намеря "Зачатие" и да видя какво се препоръчва като изследване преди бременност. По интуиция съм ги знаела тези неща...Та, реших аз и отидох. Казвам, 4е искам бебе и се притеснявам, защото от години имам проблем с хормоните. Направиха ми една цитонамазка и ме прегледаха с коремен УЗ. И това беше. Аз съвсем на своя глава отидох и си пуснах пълна кръвна картина, на своя глава преди това съм си изследвала за хламидия и пак сама съм си следяла хормоните. Никой не ми е казал, 4е е добре да си оправя кариесите предварително.

Така. Когато кажеш на един лекар "искам да забременея", освен да те прегледа с УЗИ нищо друго не е необходимо да ти прави.
Всичко, което си изредила от кръвната картина до кариесите е нормално задължение на всеки уважаващ себе си човек, който се грижи за себе си, да ги следи и изпълнява.
Гинекологът не е пенкилер, който да е длъжен да се грижи за общото ти здравословно състояние.
Всички профилактични прегледи и изследвания са си лично твой ангажимент.
Дори ежегодната цитонамазка.