Привет, моми4ета!
Аз се вклЮчвам в темата, за да споделя разочарованието си от определен лекар в България. Винаги съм си представяла, 4е един ден като реша да забременявам ще ида за един обстоен гинекологи4ен преглед. Мислех си, 4е отиваш при лекар и казваш " Искам за забременея" и той си ти пуска всякакви рутинни проверки. Вси4ко става на този свят: като младо моми4е може да ме е било срам да ходя на лекар, като студентка може да съм се заразила с всякакви гадости, може да работя на стресираща работа, може да не приемам достатъчно витамини...Това беше преди да намеря "Зачатие" и да видя какво се препоръчва като изследване преди бременност. По интуиция съм ги знаела тези неща...Та, реших аз и отидох. Казвам, 4е искам бебе и се притеснявам, защото от години имам проблем с хормоните. Направиха ми една цитонамазка и ме прегледаха с коремен УЗ. И това беше. Аз съвсем на своя глава отидох и си пуснах пълна кръвна картина, на своя глава преди това съм си изследвала за хламидия и пак сама съм си следяла хормоните. Никой не ми е казал, 4е е добре да си оправя кариесите предварително. Никой не ми е казал да взимам фолиева киселина. На никой не му хрумна да ми пусне едни изследвания за болести, предавани по полов път. Даже не ме попитаха каква кръвна група съм и какъв фактор. Пълно безхаберие! Да кажете, 4е съм подходила безотговорно към бъдещата си бременност, не можете! Напротив, аз сама-къде с 4етене тук, къде с интуиция, съм си направила пове4ето предварителни изследвания. Лекарката не ме погледна изобщо, не даде никакъв съвет за хормоните. За фолиевата киселина нау4их тук! След като бебето запо4на да се бави, сама нау4их за ЛХ тестовете, за базалната температура, за слуз и т.н... Сега ве4е знам какво, как и кога, но в на4алото просто отидох на лекар, като си мислех, 4е лекарят е 4овекът, който знае и ще ме насочи. Много съм разочарована, наистина! Нима едно обикновено моми4е, което е решило да запо4не опити за забременяване, трябва да ходи директно на специалист, а не да се довери на лекаря в местната поликлиника? Явно така трябва...Успех на вси4ки и бъдете информирани!