Има 3 вида серклаж-вагинален,абдоминален и ЕТКО,различават се по начина на шиене,от къде се влиза,обстоятелсттва(щети на шийка и в коя г.с се прави)
При теб последните 2 до колкото съм запозната няма как да се направят поради къса шийка и висока г.с(лично мнение)
Вагиналния се прави до 25 г.с ,надявам се снимката по-долу да си личи.По нея може да ти стане ясно как изглежда самия шев.Всъшност винаги остава едно свободно пространство(въпросната дупка),а от тежеста на бебчетата,от ставане,от стоене в седнало положение цялото напрежение отива в този конец и той може да се отвори.Дали това ще се случи никой не знае.Това което ти можеш да направиш е да лежиш и да правиш честа микробиология,която да е чиста.Другата причина за отваряне на серклажа е влошена микробиология.През въпросната дупка могат да навлезнат микроби и да стигнат до околоплодния мехур и да го спукат.
Относно дължината на шийката-всеки апарат мери различно,всеки доктор мери различно,най-малкото трепване дава отклонение.
Не мисля,че някой крие нещо от теб
Д-р Стаменов е цар в ин витро процедурите,нямам представа как е в серклажите,но ако това ще те успокой твое право е да искаш второ мнение,не мисля ,че някой би ссе разсърдил.
Д-р Христов ,за който говорехме по -рано в темата реално към днешна дата практикува и 3те серклажа и си мисля ,че той е твоя човек.
Извън клиниката знам,че д-р Сигридов някога е правил серклажи(той се занимава в момента с фетална морфология).На теб реално ти трябва д-р с голяма практика със серклажите( в момента и в миналото) ,пак мое мнение
Ако мога да съм полезна с друго съм на разположение
http://www.pregmed.org/wp-content/uploads/2015/12/Cervical-Cerclage-Procedure.jpg