Здравейте, докторе,
Прав сте разбира се, което потвърждава моето мнение, че сте сериозен човек, и моля Ви – това не е някакво комплиментче...
Ако позволите, въпросът ми този път е за захранването. От прочетеното из форума разбрах какви са Вашите препоръки, но тъй като дъщеря ми е вече на 10 месеца, бих искала да Ви помоля за съвет как на този етап мога да „коригирам курса”...
Тя се роди 3 200g, първият месец наддаваше идеално. Във втория месец обаче не наддаде добре. Педиатрите веднага ми казаха да добавям АМ бяха категорични, че не ми стига кърмата и т.н. Случайно или не, попадна ми телефона на кабинета по лактация в Майчин дом. След консултация с тях започнах да кърмя по всяко време, да редувам гърдите, махнах залъгалката и... бебето наддаде за две седмици към 600g...докторката ни ахна и ни поздрави с резултатите.
След този етап обаче вече не ставаше и дума за режим, а детето си установи едно по-бавно темпо на наддаване, въпреки че то само си наложи това темпо - и съветите за добавяне на АМ отново зачестиха. Педиатърката ме попита буди ли се нощем – да, отвърнах аз - а тя ми рече, че това ясно показвало че е малко храната...Аз пък вече нямах доверие на тези съвети и знаех, че имам възможност да се преборя; а ме беше и страх, че ще ми спре кърмата, ако започна да добавям...Кърмих упорито, денем и нощем... не смея нощем да давам вода от съмнения дали пък не е гладна...и до днес е така. През цялото време се питам дали аз не бъркам с това упорство за кърмене...
Захранването започнах на 6 и половина месеца, и от сегашната ми перспектива оценявам своите действия като пълен хаос: започнах да и давам да опитва от нашата храна (вкъщи доста се готви) по модела „педагогическо захранване”; освен това обаче давах по малко сок от ябълка и морков – добре, че не и харесваше; пробвах с готови храни от бурканче по обед; опитах с домашно приготвена храна за нея – зеленчукови пюрета, плодови кашички...купих заешко и го направих на пюре със зеленчуци...с никой „подход” нямах особен и по-важно – траен успех, и тъкмо когато съвсем се обезкуражих, установих, че буквално лакомо лапа от киселото мляко... поредната грешка, но в следващите дни вкъщи започна едно квасене...опитах и един експеримент – извара със сметана и банан, това също се хареса. За важната роля на кашите от ориз или другите видове разбрах твърде късно, тя така и не ги хареса – един ден ги хапва но без много желание, друг ден не близва...И още един „щрих” – обича са яде с ръчички разни малки парченца храна, например сварен морков, кашкавал, както и да „ръфа” цели моркови и краставици...
Цялото това „приключение” се съчетава с кърменето по следния начин: сутрин ранно кърмене, после кърмене към 8-9 на събуждане; после междинно кърмене към 11 и разходка със сън; после опити за обяд и дохранване с кърмене; после следобедна разходка с евентуално хранене навън – с киселото мляко или кремчето с изварата и сметаната с банан, вечерта кърмене преди лягане.
От около седмица иска само да се кърми, отказва почти всичко друго. От 3 дена е с този ларингит, за който вече Ви писах...
Тази тенденция да се връща към кърменето, вместо да го намалява, наред с целия останал хаос в „режима”, доста ме притеснява...В момента усещам не, че в „нещо” бъркам, а че бъркам във всичко...
Междувременно си харесах педиатър, който ми вдъхва доверие и още утре ще поискам помощ и консултация...но „доброто” не идва само – „срещнах” и Вас, макар и във виртуалното пространство, и Ви моля също за мнение...
Надявам се не съм прекалила твърде с „изложението” си, просто споделих по-важните аспекти, за да имате по-ясно картината...
Отново предварително Ви благодаря!