Благодарение на лекарите от белодробния диспансер, които отчетоха мантуто на сина ми, от вчера съм такъв филм, че ако не бях открила тази и другата тема към която има линк тук, сигурно досега да съм се побъркала.
Отчетоха манту 20 мм. (пробата направихме, защото липсва белег от БЦЖ на лявото рамо) и пред цялата опашка започнаха да ми обясняват, как детето ми било инфектирано с туберкулоза и да ме разпитват с кой живеем и какви възрастни хора имат контакт с детето. Посадиха ме да чакам за консултация пред един кабинет, където имаше НАИСТИНА БОЛНИ от туберкулоза (цяло семейство от малцинствата). Лекарката ме прати към ЛЛ, която да назначи рентгенова снимка и ПКК. Личната лекарка обаче е в отпуск до понеделник и по телефона ме посъветва да потърся бързо и второ мнение, тъй като може голямото манту да е и свръхреакция на организма и нямало смисъл да облъчваме малкия, който няма да стои неподвижно и ще го наснимат сума пъти докато стане свестна снимка. В детската белодробна болница казаха, че 20 мм. манту говори за наличие на туб. бактерии и трябва да приемат детето за 10-ина дни за изследвания и т.к. приемния им кабинет работи до обяд - да отидем в понеделник сутринта.
Излишно е да ви обяснявам колко много се притесних. Обвиних по телефона баба си, която гледа бебето, докато аз съм на работа, че е болна от туберкулоза и е заразила дето. Жената през сълзи ми заобяснява, че понеже е с хроничен бронхит си прави снимки всяка година и няма нищо притеснително на снимките...
След целя този ад намерих темите, прочетох ги и установих следното:
1. 20-те мм. манту са отчетени заедно със зачервяването. Инфилтрата беше към 10-12 мм. (измерен от мен вчера в 20:00 ч.);
2. Детето ми е на 8 месеца и 16 дни, т.е. напълно е възможно голямото зачервяване да е в резултат от поставената в родилния дом БЦЖ ваксина или от по-дълбоко прилагане на пробата;
3. Никой не спомена за кръвен тест. Всички говориха за рентгени и изследвания в болница.
Хора, как е възможно да вкарат в болницата при наистина болни дечица потенциално здраво бебе? Доколкото разбрах в детската белодробна клиника децата са без родителите си. Как си мислят тези хора, че ще въдворят там 8 /осем/ месечно кърмаче без майка му САМО ЗА ИЗСЛЕДВАНИЯ?
В понеделник ще отидем до ЛЛ за да обсъдим какво да правим, но най-вероятно ще пожелая първо кръвния тест.
Тук обаче стои въпроса как и къде да се вземе венозна кръв на толкова малко дете? Разговарях с Цибалаб, откъдето ми обясниха, че трябва да се вземат три различни епруветки в точна последователност и предложиха да ни дадат консумативите, ако намерим къде да вземат кръвта. Те не се наемат с тази манипулация. Мисля да проверя в Токуда дали могат да ни помогнат с това.
Много дълго стана, но съм все още доста притеснена и мислите ми са хаотични.
Моля Бърди за коментар, ако съм написала някоя глупост или прецени, че има нужда.