0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част І
« Отговор #860 -: Август 22, 2010, 21:40:23 pm »
 8O 8O Божееее на мен педиатърката като дойде за пръв път вкъщи каза да я мажа именно с преварен зехтин и аз така правех цели 3 месеца. Сега ми се иска да й купя мляко за тяло но тя е с много чувствителна кожа... Д-р Бърди тази козметика която сте писали става ли или препоръчайте нещо друго?
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #861 -: Август 22, 2010, 21:50:57 pm »
Не е нужно да мажете детето с каквото и да е било. Цялото тяло, имам пред вид.
Не са нужни "млека", "зехтин"... не са нужни.
Когато мажете със зехтин цялото тяло, той се абсорбира, освен всичко друго. Това важи в една или друга степен за всичко с което се мажат децата на големи площи. Затова и децата не се мажат на големи площи, освен при редки и специални случаи.

В предишния пост писах кои неща според моят опит са най-добри за по-особени случаи.
« Последна редакция: Август 22, 2010, 21:54:45 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
« Отговор #862 -: Август 29, 2010, 05:17:10 am »
Здравейте д-р Бърди,имам един въпрос и ако е възможно моля да ми отговорите:Синът ми е на 2,5 месеца ,вчера имаше температура 37,6 успяхме да я свалим с "панадол бебе" за няколко часа до нормална стойност 36,4,но тази сутрин се събуди със силен плач и акаше като чели имаше разтройство .Акото беше светло жълто и течно.Вчера е акал два пъти.Само да вметна:на 25.08.10 ни биха ваксини -пентаксим и синфлорикс.Възможно ли е да е странична реакция от ваксините или се касае за някаква инфекция.Тъй като педиатъра ми каза ,че вдигане на темп.може да има до 48 часа ,а при нас беше на следващия ден.И още нещо, от два дни не иска да си изява млякото-яде по 40-50 мл на хранене през три часа ,а нормално си хапваше по 100-110мл на хранене.

Извинявам се за дългия пост!
Поздрави и успешен ден!

[/
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #863 -: Август 29, 2010, 07:08:15 am »
Д-р Бърди, дъщеря ми е на 2 месеца и теглото и е точно в норма. Предишният месец изоставаше малко, но сега е наваксала и е точно по средата. Да обаче обиколката на главата и още е с размери все едно върви по-лека. Педиатърката не каза нищо по въпроса.  На един месец беше в долните 25% за възрастта си, а сега главата е 25% , а теглото на 50%. Нормално ли е да има такива отклонения?

Боби
« Последна редакция: Август 29, 2010, 07:14:05 am от Bobbie »

*

Birdie

• 11040
« Отговор #864 -: Август 29, 2010, 12:32:40 pm »
Здравейте д-р Бърди,имам един въпрос и ако е възможно моля да ми отговорите:Синът ми е на 2,5 месеца ,вчера имаше температура 37,6 успяхме да я свалим с "панадол бебе" за няколко часа до нормална стойност 36,4,но тази сутрин се събуди със силен плач и акаше като чели имаше разтройство .Акото беше светло жълто и течно.Вчера е акал два пъти.Само да вметна:на 25.08.10 ни биха ваксини -пентаксим и синфлорикс.Възможно ли е да е странична реакция от ваксините или се касае за някаква инфекция.Тъй като педиатъра ми каза ,че вдигане на темп.може да има до 48 часа ,а при нас беше на следващия ден.И още нещо, от два дни не иска да си изява млякото-яде по 40-50 мл на хранене през три часа ,а нормално си хапваше по 100-110мл на хранене.

Извинявам се за дългия пост!
Поздрави и успешен ден!

Това не е от ваксината!
Прегледайте внимателно детето и  направете нужните изследвания!
Sir Alec Guinness
*

Birdie

• 11040
« Отговор #865 -: Август 29, 2010, 12:34:06 pm »
Д-р Бърди, дъщеря ми е на 2 месеца и теглото и е точно в норма. Предишният месец изоставаше малко, но сега е наваксала и е точно по средата. Да обаче обиколката на главата и още е с размери все едно върви по-лека. Педиатърката не каза нищо по въпроса.  На един месец беше в долните 25% за възрастта си, а сега главата е 25% , а теглото на 50%. Нормално ли е да има такива отклонения?

Боби
Да. Все пак обиколка на главата в 25 персентил пак е нормална стойност.
Sir Alec Guinness
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #866 -: Август 30, 2010, 06:40:30 am »
Благодаря. Мен ме притесни това, че не растат с еднаква скорост и докато теглото от 25ти е отишло на 50ти персентил, главата си е останала в 25ти персентил, но щом е нормално, няма да се притеснявам повече.

Боби

*

fibo

• 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
« Отговор #867 -: Август 30, 2010, 23:56:46 pm »
Мустела Стелакер е най-доброто

С две ръце "ЗА" :) Имахме ужасни корички.Започнаха,както ги описва Ели,но поради моята неграмотност,слушайки други майки които ме убеждаваха,че изчезва от самосебе си,нещата зазляха за около седмица.Всички корички по темето се сляха в една дебела огромна кора :oops: Грозна гледка,горкото дребосъче.С Мустела Стелакер се оправи за има-няма 7дни,после профилактично със шампоан на Мустела,пак спецялен за млечни корички,2 в седмицата.Вече изчнаха...
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
*

fibo

• 2168
« Отговор #868 -: Август 31, 2010, 00:03:24 am »
Благодаря. Мен ме притесни това, че не растат с еднаква скорост и докато теглото от 25ти е отишло на 50ти персентил, главата си е останала в 25ти персентил, но щом е нормално, няма да се притеснявам повече.

Боби

Боби,нашата главичка по СЗО е на Р10,теглото ни е на Р50,а дължината на Р95 - всичко е наред за сега :D
Борко Бърборко
« Отговор #869 -: Август 31, 2010, 17:16:09 pm »
fibo ако може дайте линк или обясни как се следят обиколките на главата че на мен никак не ми е ясно малката е с тегло 7100 обиколка на  глава 42см на гърди 43см.....
« Отговор #870 -: Август 31, 2010, 17:38:49 pm »
Не съм fibo, но тя ми изпрати на мен ето този линк:

http://www.vub.ac.be/groeicurven/files/4-20050604-NP0-1M.pdf

« Отговор #871 -: Август 31, 2010, 17:56:17 pm »
джиджи мерсиии погледнах я ама нищо не можах да схвана
« Отговор #872 -: Август 31, 2010, 22:36:15 pm »
Спокойно, и аз бях така в първият момент....от бързане нищо не разбрах :)

Първата графика е за размера на главичката според седмицата, в която е бебето. Отгоре са седмиците. В ляво и в дясно са сантиметрите. Дебелата линия е златната среда. Хубаво е ако сте в нея. Фибо ми обясни, че Р3 означава, че 3 на 100 деца са с такива размери, съответно Р10- 10 на 100 и т.н.
Втората графика е за ръста, а третата за теглото.

Ако Фибо се включи може да обясни по-добре все пак.

*

fibo

• 2168
« Отговор #873 -: Август 31, 2010, 23:07:31 pm »
Диди,Джи е постнала графиките за момчета :D
Ето тук трябва да гледаш
http://www.vub.ac.be/groeicurven/files/4-20050604-NP0-1F.pdf

И,Р10 означава ,че  10 деца от 100 са по-малки,а 90 са по-големи.Съответно Р25,че 25 деца са по-малки,а 75 са по-големи.По същата логика Р50 и т.н.
Наистина Р50 е средна норма.Но като цяло всичко което е помежду двете по-тънки непрекъснати линии е нормално!!! По-важното е нарастването да става по кривата,леки отклонения надолу или горе се допускат разбира се,не винаги нарастваме пропорционално навсякъде.Един месец сме порстнали на килограми,други повече на дължина и т.н. Като цяло всичко е наред ако се нараства спрямо линийката на която сте.Дори и да е Р10 :)
За евентуален проблем може да се говори ако например сте на Р10,псоле на Р3 ,пак на Р10,на Р25,на Р10 и тн...т.е. няма последователен растеж ,а скокове нагоре надолу.
Друго е ако сте на Р10 и минете на Р25 задържите тази линия,после преминете на р25...това се счита за нормален растеж...
Борко Бърборко
« Отговор #874 -: Август 31, 2010, 23:14:42 pm »
Диди,Джи е постнала графиките за момчета :D
Ето тук трябва да гледаш
http://www.vub.ac.be/groeicurven/files/4-20050604-NP0-1F.pdf

Благодаря, Фибс! Ето че пак бързам с рогата напред :) Добре, че поясни навреме, че съвсем щях да объркам момичето, за което се извинявам.

« Отговор #875 -: Септември 01, 2010, 00:51:08 am »
Д-р Бърди,
знам мнението Ви по въпроса за "забелването". Чета Ви редовно.
Днес водих децата при педиатърката ни и тя малко му забели пениса (бебето е на 4мес.). Казах и, че не искам да прави това на детето ми и, че аз самата го щадя в това отношение. По време на баня съвсем леко, не агресивно го забелвам, колкото да го измия.
Според педиатърката, ако не го правя аз, то ще му се наложи да го направи хирург с пълна упойка. Според нея, трябва да му се отвори уретъра и т.н. Упрекна ме, че нищо не съм му правила до сега.

Докотре,
ако аз не го мъча, то въпросното забелване ще се случи ли от само себе си и на каква възраст?
Извинете ме, че повдгиам за сетен път въпроса.

Бъдете добри и не губете кураж! :)
*

Birdie

• 11040
« Отговор #876 -: Септември 01, 2010, 01:03:11 am »
Не пипайте детето!
Няма точна възраст- понякога и до пубертета става. Обикновено към 4-6 годишна възраст, понякога и по-рано. Но рядко под годинка, две.
Sir Alec Guinness
*

Tarja

• *
  • 520
  • \m/ metal inside \m/
« Отговор #877 -: Септември 11, 2010, 13:59:10 pm »
Благодарение на лекарите от белодробния диспансер, които отчетоха мантуто на сина ми, от вчера съм такъв филм, че ако не бях открила тази и другата тема към която има линк тук, сигурно досега да съм се побъркала.

Отчетоха манту 20 мм. (пробата направихме, защото липсва белег от БЦЖ на лявото рамо) и пред цялата опашка започнаха да ми обясняват, как детето ми било инфектирано с туберкулоза и да ме разпитват с кой живеем и какви възрастни хора имат контакт с детето. Посадиха ме да чакам за консултация пред един кабинет, където имаше НАИСТИНА БОЛНИ от туберкулоза (цяло семейство от малцинствата). Лекарката ме прати към ЛЛ, която да назначи рентгенова снимка и ПКК. Личната лекарка обаче е в отпуск до понеделник и по телефона ме посъветва да потърся бързо и второ мнение, тъй като може голямото манту да е и свръхреакция на организма и нямало смисъл да облъчваме малкия, който няма да стои неподвижно и ще го наснимат сума пъти докато стане свестна снимка. В детската белодробна болница казаха, че 20 мм. манту говори за наличие на туб. бактерии и трябва да приемат детето за 10-ина дни за изследвания и т.к. приемния им кабинет работи до обяд - да отидем в понеделник сутринта.
Излишно е да ви обяснявам колко много се притесних. Обвиних по телефона баба си, която гледа бебето, докато аз съм на работа, че е болна от туберкулоза и е заразила дето. Жената през сълзи ми заобяснява, че понеже е с хроничен бронхит си прави снимки всяка година и няма нищо притеснително на снимките...

След целя този ад намерих темите, прочетох ги и установих следното:

1. 20-те мм. манту са отчетени заедно със зачервяването. Инфилтрата беше към 10-12 мм. (измерен от мен вчера в 20:00 ч.);
2. Детето ми е на 8 месеца и 16 дни, т.е. напълно е възможно голямото зачервяване да е в резултат от поставената в родилния дом БЦЖ ваксина или от по-дълбоко прилагане на пробата;
3. Никой не спомена за кръвен тест. Всички говориха за рентгени и изследвания в болница.

Хора, как е възможно да вкарат в болницата при наистина болни дечица потенциално здраво бебе? Доколкото разбрах в детската белодробна клиника децата са без родителите си. Как си мислят тези хора, че ще въдворят там 8 /осем/ месечно кърмаче без майка му САМО ЗА ИЗСЛЕДВАНИЯ?

В понеделник ще отидем до ЛЛ за да обсъдим какво да правим, но най-вероятно ще пожелая първо кръвния тест.

Тук обаче стои въпроса как и къде да се вземе венозна кръв на толкова малко дете? Разговарях с Цибалаб, откъдето ми обясниха, че трябва да се вземат три различни епруветки в точна последователност и предложиха да ни дадат консумативите, ако намерим къде да вземат кръвта. Те не се наемат с тази манипулация. Мисля да проверя в Токуда дали могат да ни помогнат с това.

Много дълго стана, но съм все още доста притеснена и мислите ми са хаотични.
Моля Бърди за коментар, ако съм написала някоя глупост или прецени, че има нужда.
« Последна редакция: Септември 11, 2010, 14:01:57 pm от Tarja »
         Equally Destructive
*

Birdie

• 11040
« Отговор #878 -: Септември 11, 2010, 14:10:28 pm »
Критичната стойност на Манту за ваксинирани деца във възраст от 4м до 2 годинки е 15мм или над 15 мм.
http://www.nice.org.uk/nicemedia/pdf/CG033niceguideline.pdf

( Това е Официалното Ръководство за диагноза и лечение на ТБЦ важащо за УК ( Англия).
* стр. 30, параграф 1.6.1.7*

Като очакван резултат от Манту теста  при предишно ваксинирано дете и във възраст 4м-2 годинки се смята тест Манту под 15мм ( мерено като инфилтрат, а не като зачервяване!!!).
Следователно:

*Ако правилно поставеното Ви Манту, разчетено и интерпретирано е под 15 мм ( детето е сигурно ваксинирано с БЦЖ в родилният дом и има точен запис за това), ще е редно след 6 седмици да го повторите. Ако пак е под 15мм, не е нужно да правите нещо.
*Ако повторно направеното Манту е над 15мм , или увеличението е 5мм или повече в сравнение с предишният тест, ще е нужно да направите интерферонов тест.
*Ако няма възможност да направите интерферонов тест, детето трябва да се оцени за активна/ или латентна форма на ТБЦ инфекция по съществуващия протокол.

На бабата, за която пишете, трябва незабавно да направите Манту и интерферонов тест!! Това ще Ви помогне много в решението как да постъпите с детето, особено ако бабата излезе (+) !!
« Последна редакция: Септември 11, 2010, 15:21:17 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #879 -: Септември 11, 2010, 14:58:12 pm »
таря, за венозна кръв се обърнете към болница с добро неонатологично отделение, на Преслава са вземали на 2 месеца венозна кръв, от лабораторията извикаха две лекарки от неонатологията на болницата под чието крило беше лабораторията
не е много приятно, предлагам ти да го свърши таткото
и най-вече ти пожелавам резултатите да са добри и да приключите с тези притеснения
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит