0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Tarja

• *
  • 520
  • \m/ metal inside \m/
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част І
« Отговор #880 -: Септември 11, 2010, 15:36:06 pm »
Бърди, благодаря за коментара. Прочетох посочения параграф и мисля, че ЛЛ няма да има против да действаме според тези инструкции, макар че аз едва ли ще издържа евентуално 6 седмично изчакване и мисля да направим квантифероновия тест следващата седмица.
Разбира се, ще изследваме и бабата незабавно. Заради хроничния си бронхит тя се следи редовно в пулмологията и не сме и предполагали, че може да изскочи оттам нещо - нали я преглеждат, снимат и т.н.
Продължава обаче да ме гложди мисълта, че мантуто не беше разчетено правилно. Със сигурност зачервеното място вчера беше 20 мм., но инфилтрата беше по-малко - опипахме го и двамата с мъжа ми и го отбелязяхме с химикал (10 мм според мен и 12 мм според него.

Мини, аз затова си мисля, че в Токуда ще могат да ни съдействат за взимане на венозна кръв.

Такъв ужас е, не знаеш откъде ще ти дойде!
Колко майки се замислят за тези неща като оставят децата си на бабите?
В момента се чувствам толкова ужасно виновна и лоша майка, че не мога да го опиша с думи. Нямаше да се върна на работа, ако наистина не се налагаше. Колко горда бях, че се прибирам на около 3 часа за да кърмя сина си - мислех си, че правя най-доброто за него... Дрън, дрън...
         Equally Destructive
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #881 -: Септември 11, 2010, 15:41:48 pm »
Да обвинявате възрастната жена, и то без изобщо да са излезли нейните резултати, е недопустимо!
Второ- Манту под 15мм при ваксинирани деца не се счита за положително. Така че едва ли има проблем на този етап.
Трето- възрастната жена се следи. Тя не е виновна ако някой нещо не е видял, не е направил, не е огледал. Мисля, не сте прави.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
« Отговор #882 -: Септември 11, 2010, 19:53:25 pm »
Tarja, аз не разбрах - Вие кога измерихте всъщност инфилтрата. Пробата се отчита на 72-рия час, едва ли ви е правено Манту-то в 20 часа. Колкото до пътя следван в БГ - ето алгоритъма според проф.Минчев http://www.medinfo-bg.com/?page=statiq&id=1035
Като извадка важните неща обаче са - "Всяко дете с количествен размер на инфилтрата над 15 mm се приема за инфектирано с туберкулоза" "Всяко дете с хиперергична туберкулинова чувствителност с или без рентгеноморфологични промени в бронхобелодробната система се насочва към детския кабинет на областния  Диспансер по белодробни болести  по местоживеене, а където няма такъв към ПФО (пневмофтизиатрични отбеления) към СБАЛ или структура на белодробна болница за консултация. След провеждане на консултацията и необходимост от допълнителни изследвания и лечение на детето се насочва към Университетска детска клиника по белодробни болести – СБАЛББ ”Св. София”. Същата се намира в гр. София на бул. ”Академик Иван Гешов” № 17. Телефони за връзка с клиниката са: 02/ 805 42 99 – лекари, 02/ 805 42 75 мед. сестри"  Мисля,че нищо не пречи ,като са си дали така манифестно телефоните, да им се обадите. Там би трябвало да е топ-а на детската пулмология
*

Birdie

• 11040
« Отговор #883 -: Септември 11, 2010, 20:10:56 pm »
Връзката,която давате ( http://www.medinfo-bg.com/?page=statiq&id=1035) съдържа неактуална информация.

Информация НЕ в съзвучие със съвременните разбирания по въпроса.

Крайно неправилни неща са тези :

"Наличието на хиперергична туберкулинова чувствителност при деца в ранна възраст (0-3години) е еквивалент на болест и децата се лекуват в определено заведение по правилата на изкуството."

>> Няма просто такова нещо. Има определен протокол, който трябва да се следва за да се установи дали Е "еквивалент", или не е.
Всъщност, такива термини >>> "еквивалент" няма. Има активна или латентна форма!
Правилната формулировка е че:
*ако при такива деца не се докаже активна инфекция И при наличие на (+) интерферонов тест, се приема "латентна" инфекция, и се лекува като за латентна такава, а не "по правилата на изкуството" и други бла-бла-бла.
*Интерфероновият тест, ако е наличен, е важен критерий. Ако не е наличен, и при осъствие на храчки, е правилно да се прави бронхоскопия с лаваж и да се изследва лаважа. Изобщо- да се следва протокола.

Следователно, възрастта на детето само по себе си НЕ налага по инвазивен, или по не инвазивен подход. Само щом съберете куп изследвания, и ги оцените правилно, може да определите какъв ще е подхода и диагнозата Ви. По написаното от Господина, следва че всички деца с Манту над 15 във възрастта 0-3 ще ги лекувате с "тежка" терапия. Ами ако са с негативен интерферонов тест, и Манту-то им е ФАЛШИВО положително ?????

"Релативната лимфоцитоза с или без наличие на анемия и ускорено СУЕ при други налични критерии е в голяма полза на доказаната туберкулоза. "
> Това само по себе си нищо не значи. Релативна лимфоцитоза има и при Инфекциозна Мононуклеоза, коклюш или паракоклюш. Затова са интерфероновите тестове и бронхиалния лаваж.

"Фиг. 3. Хиперергична туберкулинова проба на Манту с качествени белези на вирулентност у инфектирано с туберкулоза дете."
> И какви са тези "качествени" белези, простете? Размера на инфилтрата е от значение. Какви са му "качествата" е без абсолютно никакво значение. "Качествените" критерии за които пише са Руски глупости. НИКОЙ днес нито ги взема под внимание, нито ги пишат изобщо. Тоест, цялата тази част:

"Качествени критерии на инфилтрата включват:  
1.   Дълбочина.  
2.   Плътност.  
3.   Повърхност.  
4.   Наличие на були.  
5.   Цвят.  
6.   Наличие на лимфангит.  
7.   Поява на регионален лимфаденит.  
8.   Продължителност на проявление.  
9.   Остатъчна пигментация.  
10.   Десквамация на мястото на инфилтрата."

са абсолютни Руски глупости от 40-50 години на миналият век!!! Простете, ако инфилтрата е 17 мм, а цветът му е кафеникав, а не червен, с какво кафеникавия цвят променя факта че инфилтрата е 17 мм? с нищо. За Бога, да свършим веднъж завинаги с тези Руски идиотии!!!!!!!!!!!!!!!

">15 mm – пробата е хиперергична, израз на екзогенен тип инфектиране. "
Само цифрата е вярна. Другото са празни приказки. Екзогенна, ендогенна и т.н. са анахронизми.

Да, продължавам ли още? Вижте и източниците му - от 1952,1967,1982.

Наскоро се публикуваха данни за нов, и много обещаващ бърз тест за Дг на ТБЦ- теста се казва >>>  Xpert MTB/RIF
http://en.wikipedia.org/wiki/GeneXpert_MTB/RIF

За Бога, как е възможно всичко това???
« Последна редакция: Септември 11, 2010, 20:30:01 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

Tarja

• *
  • 520
  • \m/ metal inside \m/
« Отговор #884 -: Септември 11, 2010, 23:16:37 pm »
Да, мантуто не е правено в 20ч., а в 14:30 ч. Ако задълбаем обаче за часа на отчитане - в диспансера пробите се правят м/у 8 и 12 ч. и м/у 14 и 17 ч., а се отчитат м/у 13 и 14 ч., и едно направено в 08:00 ч. манту се отчита в 14:00 ч., така че е същото като нашето направено в 14:30 манту да го очертаем с химикалче в 20:00 ч., но това е само ако задълбаем, а защото неправилното му разчитане е просто мое опасение - разбирате, че като майка ми се иска да не е интерпретирано правилно в този случай.
Прочетох доста внимателно Диагностичния алгоритъм, който сте публикувал, но тъй като не съм медицинско лице не мога да предявя каквито и да е подплатени претенции към него. Струва ми се нереално обаче всяко дете със зачервяване (не инфилтрат, а зачервяване) над 15 мм да бъде набеждавано веднага за заразено. Многоуважавания професор Минчев не допуска ли възможност за кожна реакция накаква или ако поставената н родилния дом ваксина е все още активна?
Също така според алгоритъма: "Рентгенографията трябва да е в лицева проекция (обзорна) и в право положение на детето. Центърът на рентгеновия лъч да е в средата на гръдния кош." Как според Вас ще бъдат изпълнени тези условия при 8 месечно дете и колко пъти ще се наложи да бъде облъчено (поради невъзможността да му се обясни, че трябва да стои неподвижно в/у студената рентгенова маса) докато се направи коректна снимка?
Иначе вчера следобяд се обърнах и към СБАЛББ, където една любезна докторка каза, да отидем в понеделник да приемат детето за 10-ина дни за изследвания. Без отговор остана въпросът ми към нея как така ще сложат бебе, за което не е доказано, че е болно при наистина заразени дечица.
Извадихме късмет, че беше петък късен следобед.

Много съм ядосана от факта, че нито в белодробния диспансер, нито в болницата ми споменаха за кръвния тест, който показва с голяма точност наличието или отсъствието на ТБЦ. Разбирам, че този тест не се поема от касата, но не е ли редно родителите да преценят имат ли възможност да го направят, или ще се възползват от изследванията по стария протокол?

Ето какво намерих за новите методи за диагностика:
До неотдавна, туберкулиновият вътрекожен тест тип Манту, се приемаше като единственото средство за оценка на имунния отговор към MTB както при латентна, така и при активна туберкулозна инфекция. Манту тестът в продължение на повече от 100 години се приема за златен стандарт в имунодиагностичен план. Натрупаният многогодишният опит обаче показа, че Mанту тестът се съпътства от много проблеми при изпълнението и отчитането му като неточности в измерване на кожната реакция, субективна интерпретация, повлияване от BCG ваксинация или реимунизация, повлияване от предишен тест. По-слабата му специфичност, е може би най-голямото ограничение, особено при BCG- ваксинирани индивиди.....
През последните години, категорично се наложи необходимостта от създаването на нови, по-надеждни имунодиагностични тестове за доказване както на латентна, така и на активна туберкулозна инфекция. С помощта на интензивни сравнителни ДНК анализи бе установено наличие на няколко генни области на МТВ, които не се срещат във всички ваксинални BCG щамове, както и в повечето не-туберкулозни микобактерии, като например RD1 (Region of Differences-1) областта. Този регион е обект на задълбочени проучвания с цел идентифициране на антигени, подходящи за имунодиагностика, както и за разработване на нови ваксини. Такива антигени са ESAT–6 (Early Secreted Antigen Target-6) и CFP–10 (Culture Filtrate Protein-10), за които е установено, че са високо имуногенни. Те са в основата на новите IFN-gamma тестове (IFN-gamma Release Assays - IGRAs), които са сред най-големите постижения през последните сто години в областта на диагностиката на МТВ инфекцията. Най-голямото предимство на новите IGRA тестове е тяхната висока специфичност. Тестването им в клинични условия показа, че те притежават редица предимства в сравнение с Манту теста.......
Напоследък се натрупаха много данни относно приложението на IGRA тестовете в различни клинични условия. В много страни се разработват различни схеми и алгоритми за използването им самостоятелно или в комбинация с Манту теста, с цел най-удачното им приложение в практиката. Въз основа на различните предложения в различните държави, може да се направят следните обобщения:

• Като най-предпочитан се утвърждава двустъпковият модел, при който първо се провежда Манту тест, а след това за потвърждение на положителен резултат се прилага IGRA тест;

• Двустъпковият подход е особено предпочитан в страни със задължителна BCG имунизация;

• Самостоятелно IGRA тестовете се прилагат при някои специфични групи пациенти като:

o Пациенти, получаващи анти-TNF-alpha терапия

o Имуносупресирани пациенти (с HIV/СПИН, след трансплантация, получаващи имуносупресивна терапия, хемодиализирани, онкоболни)

o Деца от различни възрастови групи

Въпреки, че тези тестове са все още скъпи и поради икономически съображения не са включени в националните програми за контрол на туберкулозата, има данни за предимства на IGRA тестовете спрямо Манту теста, а именно: (1) висока специфичност (>99%) и чувствителност (93%); (2) избягване на фалшиво положителните резултати при Манту, дължащи се на предходна BCG имунизация или на кръстосана реактивност с микобактерии от околната среда; (3) избягване на субективността при изпълнението и отчитането на Манту теста; (4) отпадане на необходимостта от допълнителни изследвания (рентгенография) в случаите на фалшиво положителен резултат от Манту; (5) възможност за адекватно лечение само истински инфектираните с МТВ; (6) избягване на ненужно анти-ТВ лечение и неговата токсичност; (7) избягване на бустиращ ефект след повторно тестуване при Манту; (8) необходимост само от едно посещение на изследваното лице; (9) редуциране на цената за контрол върху туберкулозната инфекция. 

Ето го и на английски: http://www.ncipd.org/UserFiles/Immunodiagnosis%20of%20Tuberculosis.pdf
         Equally Destructive
*

Birdie

• 11040
« Отговор #885 -: Септември 12, 2010, 00:45:24 am »
Ами да, така е. Както го пише.

С нещо друго да Ви бъда от полза? Имайте пред вид че, ако манту-то Ви е положително, може да се дължи също на нетуберкулозни щамове Микобактерии!
Sir Alec Guinness
*

Tarja

• *
  • 520
  • \m/ metal inside \m/
« Отговор #886 -: Септември 12, 2010, 11:23:12 am »
Благодаря много Бърди.
Засега имам някаква концепция, но сигурно като тръгнем по изследвания утре ще излязат още въпроси.
Дано се рамине най-лошото.
         Equally Destructive
« Отговор #887 -: Септември 12, 2010, 18:18:42 pm »
Здравейте Д-р Бърди.
Отново Ви моля за мнение и съвет.
Синът ми все още няма 3 месеца.Храня го изцяло с Аптамил1.Забелязвам че от около седмица-две хапва по-малко от преди.Примерно преди месец хапваше по около 700-800 за денонощие, а сега хапва около 500-600  :( Яде на различни интервали-7-8 понякога 9 пъти.На едно хранене  мнооого рядко изяжда 120.Или спира на 90 или на по-малко(дори и да са минали 3 часа от предишното хранене)Това се случваше и преди месец,но педиатърката каза че щом наддава не е проблем че не изяжда повече на едно хранене(та още тогава ми каза да му правя по 120)Роди се 3350 и на последната косултация на 24ти(тогава беше на 2 месеца) беше 5400.
Видимо не виждам да има някакъв проблем  :? или промяна в поведението.Освен че ми се струва че си поспива сякаш малко повечко от преди.
Според Вас има ли повод за притеснение?Насочете ме на какво да обърна внимание или да променя.Млякото ли да сменя.... :?
Благодаря Ви.

Не търси сила и увереност извън себе си, защото те идват отвътре."
*

Birdie

• 11040
« Отговор #888 -: Септември 12, 2010, 18:22:08 pm »
Трябва да раздалечите храненията едно от друго на по-голям времеви интервал.
Sir Alec Guinness
« Отговор #889 -: Септември 12, 2010, 18:34:25 pm »
А мислите ли че това количество -500-600 за денонощие е достатъчно?И по-скоро не е  ли притеснително това снижаване от предните месеци?
Ако давам вода по-често дали ще успея да раздалеча интервалите или просто ще му напълня стомахчето с вода и после ще изяде пак малко?Понякога като започне да отказва млякото като предложа вода и пие, а млякото го бута.

*

Birdie

• 11040
« Отговор #890 -: Септември 12, 2010, 18:41:12 pm »
Никаква вода не е нужна! Не е практика да се дава вода в тази възраст.
Детето иска да разреди храненията, и не е гладно в този интервал, в който го храните сега.
Да, 600 мл дневно е добро количество.
Sir Alec Guinness
« Отговор #891 -: Септември 12, 2010, 18:57:57 pm »
Благодаря Ви, Д-р Бърди.Ще опитам да разредя храненията.

« Отговор #892 -: Септември 12, 2010, 22:00:06 pm »
Докторе, гледам, че има въпроси за храненето, затова и аз се включвам с един.
От три седмици Ники си върна режима на новородено - започна да яде първо през два часа, после не издържаше и тези два часа. Кърмя, замествам кърмене с НАН, само ако не мога да съм в нас. От една седмица опитах да захраня с оризова каша в 15 часа (все мисля, че е гладен). Дала съм да опита и тиква и морков по лъжичка-две и ги спрях, останахме само на оризова каша по 5 лъжички - увеличи интервалът на 3 часа и това е. Беше махнал сам нощтните хранения, сега се буди в 12, в 3, в 6 и после пак в 8 за кърмене. След това е пак на 3 часа. Преди беше увеличил интервалът между храненията на 4 часа сам. Да опитам ли да увелича пак интервалът или да го оставя да яде, когато иска? Да опитам, ли да махна нощтните хранения?
[/url][/url]
*

Birdie

• 11040
« Отговор #893 -: Септември 12, 2010, 22:03:14 pm »
Ако детето наддава добре, не пипайте храненията.
Sir Alec Guinness
« Отговор #894 -: Септември 12, 2010, 22:31:25 pm »
Ами 65 см. е и вчера тежеше 6600 гр. мисля, че е добре. Няма да му пипам храненията, само дано започне да спи по 6 часа като преди.
Благодаря Докторе :)
[/url][/url]
« Отговор #895 -: Септември 14, 2010, 10:41:27 am »
Аз да се похваля -през последните 24 часа успях да поразредя храненията и си хапва по 120  :D Благодаря Д-р Бърди.
Обаче сега имам нов въпрос :? Не е акал 2 дни-и днес ако не ака ще станат 3.До колко дни е допустимо да не ака?По принцип ака веднъж на ден.Благодаря.

« Отговор #896 -: Септември 15, 2010, 12:20:17 pm »
Докторе здравейте!
Имам дъщеря на 10м и 20дни.
Ходи с моя помощ,но разбира се като за нейната възраст-залитайки понякога.
Проходилка почти не е ползвала защото започна сама да се изправя и да се хваща за опора,а от там интереса към помощното средство изчезна.
Днес забелязах в парка,че като ходи завлачва лявото краче и се сетих,че домашните обувчици са изтъркани най-много на това краче в сравнение с другото.
Знам,че това още е прохождане,а не ходене.Още повече,че имам и по-голямо дете,но почти никакви спомени от прохождането му.
Както е прието в нашия град  :x  и двете ми деца бяха облъчени с рентген за всеки случай като бебета на 3м.
И при двете проблем няма.Казаха ми,че са били стегнатки в крачетата и да правя гимнастика.Каката и тя проходи на 10м.
Как е най-добре да се водят децата?
Четох,че е правилно за под двете мишници да имат опора.
Дали не пречи воденето за една ръка и тя да се опитва да компенсира височината се на другата свободна ръчичка?
Знам,че въпросите са ми малко странни,но Ви моля за мнение.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #897 -: Септември 15, 2010, 12:25:26 pm »
"Как е най-добре да се водят децата?"

> това не го разбрах? няма значение, стига да не извадите ръката на детето от рамото, както понякога се случва. Иначе ако едно дете не ходи стабилно, както и да го подпомагате- едно и също е. Стига да не предизвикате травма- най-често изкълчвания в областта на раменната става.
Sir Alec Guinness
« Отговор #898 -: Септември 15, 2010, 13:59:30 pm »
Благодаря за отговора.
Разбрали сте точно въпроса ми.  :wink:
*

Birdie

• 11040
« Отговор #899 -: Септември 15, 2010, 14:02:32 pm »
Ако имате пред вид ширещите се в Бг "мнения" за някакво "подтискащо" въздействие при държане на детето за двете ръце нагоре, това са на Г-н Чавдаров "патентите". Писал съм за тях и тук.

Г-н Д-р Чавдаров = фамозен Бг Войта специалист.
Sir Alec Guinness