0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част І
« Отговор #1000 -: Октомври 10, 2010, 20:26:34 pm »
Не знам какво да кажа вече!Нали педиатър го изписва креона??

Едва ли педиатъра е чак толкова виновен.Загубих последните 2 часа да издиря медицински сайт със забрана да се взима Креон от бебета,за да видя дали има пропуск в знанията на БГ педиатрите  :lol:/-(пак да отбележа,че аз специалност по вътрешни болести и не съм от тази група) .Включително в сайта на FDA. Ето цитат от медицинска статия за Креона - "CONTRAINDICATIONS - None." (за неангийскоговорящите - "Противопоказания-няма).Друг е въпроса,че наистина няма ПОКАЗАНИЕ да се дава за щяло и нещяло. Показанието за деца е само муковисцидозата,както правилно е отбелязал д-р Бърди.И съдържа чуждовидов белтък,което си е риск. А и  няма логика да се дават храносмилателни ензими за да се повиши апетита - няма такъв ефект. Друг е въпроса,че често се изписват лекарства за да се угоди на родителите: "Дайте нещо за апетит на детето" - Заповядайте ...и се изписва нещо индиферентно.
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #1001 -: Октомври 10, 2010, 21:58:31 pm »
можеш разбира се
не настоявай, бъди търпелива и внимателна
не хранете детето, а го захранвайте
предложи дадена храна в минимално количество, ако не го приеме, пробвай пак след няколко дни, наблюдавай какво обича детето и му осигурявай повече от това
като в случая изключвам пастет, кремвирши и кебапчета
има много писано във форума за захранването, ако си направиш труда да прегледаш може да попаднеш на удачния за вашия случай подход
поздрави
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
« Отговор #1002 -: Октомври 10, 2010, 23:11:21 pm »
Здравейте!
Моите притеснения от известно време са, че синът ми почти не пие вода. Започнах захранването на 6 месеца точно. Сега е на 7.5 месеца и тъй като вече давам и твърда храна освен кърма, започнах да се притеснявам. Проблемът е, че отказва да пие от шише, както и от чашите за бебета. Изпробвала съм какви ли не модели биберони, но без резултат. Сега му давам вода или с лъжичка, или с пипета, но явно бързо му омръзва и успява да изпие едва 10-20 мл, след което започва да стиска устата и да мрънка ако настоявам. Иначе не съм забелязала да мокри памперса по-малко от преди или пък да има запек, но все пак всички знаем колко е важна водата. Някой имал ли е подобен проблем и дали и как го е разрешил?

*
« Отговор #1003 -: Октомври 10, 2010, 23:39:12 pm »
джиджи, и моят син не е по водата. Говорила съм с педиатърката, която ми каза да му предлагам, особено когато е топло. Иначе пие мляко. Рядко пие вода и не повече от 20 мл. Ако е жаден и му предлагам, все си мисля, че няма да откаже.
Моята свекърва е германка и каза, че никога не е чувала да се дава на бебета вода (на кърмени със сигурност не препоръчват да се дава).  :lol: :lol: :lol:
« Последна редакция: Октомври 10, 2010, 23:41:54 pm от blue_sky »

*
« Отговор #1004 -: Октомври 10, 2010, 23:49:20 pm »
Моите и двете деца пропиха вода доста след годинката.
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #1005 -: Октомври 11, 2010, 07:58:00 am »
Джиджи, не е необходимо водата да я взима под чистата и форма, важното е да я приема по някакъв начин. Млякото е 80% вода, така че ако пие достатъчно няма нужда да се притесняваш. Тук при нас казват въобще да не се дава вода, а ако е жадно да си пие кърмата/млякото. Моята дъщеря е пила няколко пъти вода в последния месец, а до третия месец пък въобще не я беше вкусвала.

Боби

*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #1006 -: Октомври 11, 2010, 08:25:48 am »
кърмата съдържа над 90% вода, така че набавя нуждите на детето
кърмила съм и двете си деца малко повечко време, голямата година, а малката година и пет
докато са били кърмачета не са приемали вода /освен след като захраних, в храната която им приготвях/
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
« Отговор #1007 -: Октомври 11, 2010, 10:59:40 am »
Благодаря ви отново, момичета! Сега вече ще съм по-спокойна и няма да насилвам детето да пие. Притесних се, защото мои приятелки ме убеждаваха, че докато е бил само на кърма не бил кой знае какъв проблем, но тъй като вече яде и пюрета, задължително трябвало да пие и вода.... поне 200 мл. на ден 8O

*
« Отговор #1008 -: Октомври 11, 2010, 11:08:04 am »
Уф, и на мен ми ги разказваше същите неща една позната. Ако не пиел вода, щял да му се натоварва черния дроб. Да съм му предлагала непрекъснато!  :x

« Отговор #1009 -: Октомври 11, 2010, 11:45:16 am »
Джиджи и мен това ме убеждават. Ми да дойдат те да опитат да му дадат вода :lol:Майка ми не ми вярваше и след два дни опити да пробута вода се отказа 8)Щял да се запече, не знам си какво - пълни здраво пампите и си свиркам. Тази сутрин му намокрих само устенцата, че се бяха напукали от сухия въздух в нас.До там се изчерпва приема на вода при нас.
[/url][/url]
« Отговор #1010 -: Октомври 11, 2010, 11:51:00 am »
........Майка ми не ми вярваше и след два дни опити да пробута вода се отказа ......

Хахаха, и аз така ги лекувам като започнат много да мрънкат родата :) Като го оставям на свекито или на майка ми за час, два, за да си оправя къщата примерно, им връчвам шишето с водата и им поставям задача... :) Сега вече поне те не мрънкат, че не му давам вода  :lol:

*

fibo

• 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
« Отговор #1011 -: Октомври 11, 2010, 15:12:33 pm »
Здравейте,няколко пъти се замислям - да пиша ли,не ли...В крайна сметка реших да пиша,нека обаче да се разберем - не искам да шашкам или плаша никого!!!

Борко беше на 39дни когато майка ми настоятелно тропаше да му давам и вода,при положение че кърмих на 2-3ч. При поредното ѝ издевателство над мен ѝ го връчих и ѝ казах сама да му даде.В следващия миг събитията се развиха прекалено бързо за да го осмисля.До ден днешен си припомням ситуацията и треперя...Обърната с гръб,готвейки,чувам как детето се задавя.Миг,два - три - не спира...обръщам се.Майка ми вече го друса с главата надолу и крещи "Звъни в бърза помощ". Детето е обърнати очи,не диша,посинява....Мобилния съм го завряла в дън земя,не го намирам...домашен телефон нямаме...тичам до комшията(слава богу у дома си е).Той звани в спешното.Връщам се - детето не диша,вече е тотално отпуснато...Давам първа помощ на 39 дневното си бебе...Правя изкуствено дишане,веднъж,два,три....пет...изплаква...вяло...още веднъж поемам въздух и вдухвам...Изплаква,силно!Разперва ръце и изтреперва...После се сгушва,всичко мина...Вече мисля за майка си....разболя се....

Защо разказвам - за да знаете,че насилственото даване на каквото и да било не води до нищо хубаво,а понякога и до много сериозни резултати..

Сега лочи вода по 120мл на ден,сам си потърси...

Да са ни живи и здрави,на всичко ще се научат - време и търпение е нужно...
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
« Отговор #1012 -: Октомври 11, 2010, 15:25:12 pm »
Леле ,какъв ужас си преживяла. Но извода е супер правилен. Бебоците си знаят много точно какво искат. Нищо ,че са толкова мънички. А пък ако можеше и без баби ...
*
« Отговор #1013 -: Октомври 11, 2010, 15:33:36 pm »
Ох, fibo, разтреперах се докато те четях. Изтръпвам, само като си помисля за ужаса, който си преживяла. Да не дава Господ подобни трепети.

Относно водата - Виктор е на моменти и на периоди. Има дни пие, има дни, когато само я близва. Но никога не сме стигали до 200мл, дори и през лятото, когато си пийваше по доста водица.
Абсолютно подкрепям, че малките ни душици са достатъчно умнички, за да знаят какво искат и по колко.
« Отговор #1014 -: Октомври 11, 2010, 15:47:30 pm »
Фибс, направо ми потекоха сълзите.... малката невинна душичка, а и на майка ти какво и е било след това, само мога да си представям. Дано на никой не се случват подобни неща. Край с насилственото даване на каквото и да било. А аз си мислех, че като успявам да запазя самообладание, когато отказва да яде съм стигнала върха на самоконтрола  :? /най-много ме беше страх да не го отвратя от храната, защото съм свидетел на подобен садизъм към деца вече две поколения/.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #1015 -: Октомври 12, 2010, 15:00:01 pm »
Фибо мила, уплаши ме страхотно. Добре че си знаела какво да правиш. Аз също знам, но ако нещо се случи при мъжа ми, той просот не знае какво да прави. Щях да го водя на курс за първа помощ и така и не стигна до там, ама сега след твоя разказ май пак ще започна да настоявам да отиде.

Боби 

*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #1016 -: Октомври 13, 2010, 10:15:35 am »
Не знам какво да кажа вече!Нали педиатър го изписва креона??

Едва ли педиатъра е чак толкова виновен.Загубих последните 2 часа да издиря медицински сайт със забрана да се взима Креон от бебета,за да видя дали има пропуск в знанията на БГ педиатрите  :lol:/-(пак да отбележа,че аз специалност по вътрешни болести и не съм от тази група) .Включително в сайта на FDA. Ето цитат от медицинска статия за Креона - "CONTRAINDICATIONS - None." (за неангийскоговорящите - "Противопоказания-няма).Друг е въпроса,че наистина няма ПОКАЗАНИЕ да се дава за щяло и нещяло. Показанието за деца е само муковисцидозата,както правилно е отбелязал д-р Бърди.И съдържа чуждовидов белтък,което си е риск. А и  няма логика да се дават храносмилателни ензими за да се повиши апетита - няма такъв ефект. Друг е въпроса,че често се изписват лекарства за да се угоди на родителите: "Дайте нещо за апетит на детето" - Заповядайте ...и се изписва нещо индиферентно.
Грешно гледате. Никъде не пише че показание за даване на Креон са други, освен липса на панкреатични ензими и/или муковисцидоза.
За какво му е на здраво дете, без липса на панкреатични ензими, да му давате от тях? Що за манталитет е това?

Това са срамни неща... .
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*
« Отговор #1017 -: Октомври 13, 2010, 11:41:44 am »
Фибс миличка,представям си ужаса който си преживяла!
Аз предлагах на Сияна вода от както се е родила,но детето не искаше,започна да пие към 4-я месец,но и до ден днешен изпива около 100-тина грама(някои дни и по-малко).

« Отговор #1018 -: Октомври 13, 2010, 13:04:48 pm »
д-р Бърди ,точно това съм написал. Че няма други показания за даване и цитирам "Показанието за деца е само муковисцидозата,както правилно е отбелязал д-р Бърди" Не разбирам от кое трябва да ме е срам. Просто не съм толкова краен в изказванията си към колеги. И не обичам силните думи. Бих казал неправилно,неразумно, непрофесионално дори,но с главни думи "ЗАБРАНЕНО" ,после майката си казва "Ама тоя моя доктор е идиот да дава забранени неща" . Явно не Ви е приятно някой друг да пише  във Вашия форум, майките Ви имат доверие и имат нужда от Вас,затова аз няма да изказвам повече медицински мнения. Ще се огранича до редките случаи, в които мога да помогна с обяснения по административната част на БГ здравеопазването, което познавам отвътре в която система се налага да оцеляваме всички - и лекари и пациенти.
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #1019 -: Октомври 13, 2010, 13:11:04 pm »
Добре дошли сте да пишете. Това изобщо не ми пречи.
"Креон" е особен, тип "стратегическа група" лекарствени средства за ОСОБЕНИ и специални нужди. Това са едни от най-мощните панкреатични ензими в производство днес. Употребата му при бебета без данни за липса на панкреатични ензими и/или муковсицидоза е забранено! "Противопоказания" няма в смисъл че могат да се дават в комбинация с различни други лекарствени средства или при съпътстващи други патологични състояния. Но не значи че може да се дават на бебета безразборно.
« Последна редакция: Октомври 13, 2010, 13:16:04 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.