0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

crow

• 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част І
« Отговор #840 -: Януари 23, 2010, 21:17:52 pm »
Виктория, понеже видях че се обсъжда темата за лишеите от котка - си позволявам да ти предам моят опит. Като дете имах такова петно на шията. Мазахме с какви ли не мазила - щипе, гори .. ужас.. Петното много бавно се уж заличаваше и после пак се появяваше. Много упорито нещо. Накрая един ветеринар ми каза, че може да ме пръсне с някакво лекарство, с което третират самите котки. Увери ме, че не е противопоказно за човека. Пръсна ме и за няколко дни петното изчезна. Не му знам името на лекарството. Беше някакво жълто на цвят. В никакъв случай не те съветвам да го прилагаш на своя глава. Това беше в далечната 1993 година и подозирам, че от тогава досега вече има какви ли не нововъведения. Само споделям как беше при мен.
Братовчед ми имаше такова петънце на главата. После и той се оправи.
Упорити са, но предполагам си има бързо (вече) и ефективно лечение.
П.П: При мен също в началото беше едно петънце и после около него започнаха да се появяват по-мънички. Сърби и е с червен овал отвън, вътре беше по-бледо (по спомени от преди 17 години).
Съжалявам, ако спамя темата  :oops:
« Последна редакция: Януари 23, 2010, 21:26:00 pm от crow »
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #841 -: Януари 23, 2010, 23:56:09 pm »
Перденце дано бързо се оправяте! Тан направо ми настръхва главата милата направо са я измъчили дано се оправяте и вие!
сори за спама
 Аз пък да питам на малкия му излезе нещо като лишей на главичката голямо е колкото 2 стотинки покрая е по червено а в средата си е нормален цвят на кожата преди няколко дни беше като пъпчица и не ми направи впечатление даже си помислих че е дернато като си е играел но сега .... :?водих го при док .каза да мажа с Тридерм
Като едното нищо да е розов лишей. Тридерм или дипросалик ще свърши работа. Обикновенно се проявява като "алегрия" към новите непрани дрехи, или по-точно обработката на тъкънта или боята.
« Последна редакция: Януари 24, 2010, 02:34:30 am от Birdie »

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
« Отговор #842 -: Януари 24, 2010, 01:20:25 am »
Здравейте,

Моля за информация, която не успях да намеря. За първи път ползвам дигитален термометър-биберон. От измерената температура трябва ли да се махат десети или е точна?
Благодаря!
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #843 -: Януари 24, 2010, 02:32:58 am »
Орална над 37.5 се смята за повишена температура.
Оралната е с 0.5-0.6 по висока от максиларната.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #844 -: Януари 24, 2010, 02:34:45 am »
Перденце дано бързо се оправяте! Тан направо ми настръхва главата милата направо са я измъчили дано се оправяте и вие!
сори за спама
 Аз пък да питам на малкия му излезе нещо като лишей на главичката голямо е колкото 2 стотинки покрая е по червено а в средата си е нормален цвят на кожата преди няколко дни беше като пъпчица и не ми направи впечатление даже си помислих че е дернато като си е играел но сега .... :?водих го при док .каза да мажа с Тридерм
Като едното нищо да е розов лишей. Тридерм или дипросалик ще свърши работа. Обикновенно се проявява като "алегрия" към новите непрани дрехи, или по-точно обработката на тъкънта или боята.
Дипросалик НЕ е подходящ за деца, освен по много редки показания.
Sir Alec Guinness
« Отговор #845 -: Януари 24, 2010, 02:38:29 am »
Орална над 37.5 се смята за повишена температура.
Оралната е с 0.5-0.6 по висока от максиларната.
Лошоо, лошо...
Благодаря Ви, Доктотре!
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #846 -: Януари 24, 2010, 09:27:45 am »
сори за спама
Може, аз споделях моя опит на възрастен. Допускам че никоя от нас не си лекува детето със КС от мнения във форума.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
« Отговор #847 -: Януари 24, 2010, 11:21:56 am »
"Помислете дали не е нужно желязо пер ос" -
Как се установява дали е нужно това желязо? По хемоглобина ли?
There's no way to happiness,
Happiness is the way!

« Отговор #848 -: Януари 24, 2010, 12:21:42 pm »
сори за спама
Може, аз споделях моя опит на възрастен. Допускам че никоя от нас не си лекува детето със КС от мнения във форума.

Благодаря за споделеното! :wink:
Мажа с Тридерм вече 5 дни и да си кажа че има ефект ,но наистина е много упорито това "нещо" избледнява но от време на време пак се вижда повечко мажа сутрин и вечер  :? дано мине че вече незнам тази седмица ще ходим при док.и ще видим какво ще каже  :?
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #849 -: Януари 24, 2010, 22:41:17 pm »
Виктория, вместо да се чудиш, заведи детето на дерматолог.
« Отговор #850 -: Януари 24, 2010, 22:55:42 pm »
"Помислете дали не е нужно желязо пер ос" -
Как се установява дали е нужно това желязо? По хемоглобина ли?
Нужно е не само изследване на хемоглобина (с кръв от вената, не от пръстче), а и да се видят нивата на серумното желязо. Ако те сочат железен дефицит, се пие Малтофер (например). Ако стойностите на хемоглобина са ниски, а желязото е в норма, може да се проверите за таласемия. Но във всеки случай е добре да се консултирате и с хематолог, защото педиатрите в България изписват желязото както им падне.
За нашия опит по въпроса мога много да ти разказвам, ако искаш ;)
*
« Отговор #851 -: Януари 25, 2010, 11:21:18 am »

За нашия опит по въпроса мога много да ти разказвам, ако искаш ;)
Ето тези думи винаги са ме натъжавали.
Тези думи говорят и много. Дали в една нормална държава майките трупат толкова много опит...?
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #852 -: Януари 25, 2010, 11:50:13 am »
да, навсякъде е така
винаги можеш да попаднеш на лекар, проспал доста лекции  :)
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
« Отговор #853 -: Януари 25, 2010, 11:56:10 am »
Тази сутрин ходихме при док.прати ни на дерматолог кабинета му е в същата сграда и беше тъкмо дошъл видя го и каза че е  лишей от котка и не му бил първия такъв случай, каза да продължа да мажа с Тридерм тъй като сега има само люспички на мястото на този червен кръг нито зачервено а малкото петънце почти не се забелязва но да продължа поне още 5 дни с мазането и ми каза че Фусидина бил по ефикасен при тези лишей тъй като са много упорити и бързо се разпространяват  :?
...това е - голямо обяснение не ми е давал аз бях май по приказлива  :?
*

Birdie

• 11040
« Отговор #854 -: Януари 25, 2010, 11:57:49 am »
Снимка (и)?
Sir Alec Guinness
« Отговор #855 -: Януари 25, 2010, 12:03:34 pm »
Малко оф. Да ви разкажа как присъствах случайно на проведен изпит по медицина на 4 курсници. Майка ми беше в Александровска и аз всеки ден ходех при нея на свиждане. Диагнозата и беше рак на белия дроб с разсейки навсякъде-лимфи и кости. Предполагам и останалите жени в стаята са били с подобни диагнози..
Дойдоха няколко студента и лекарката, която изпитваше седна вътре в стаята при жените. Всеки от студентите трябваше да прегледа един пациент и да постави диагноза и после отговаряше на въпросите на изпитващия. Докато бях в стаята бях учудена, че тези, които минаха нищо не казаха, мълчаха през цялото време и лекарката, която ги изпитваше се опитваше да им подскаже за какво точно да говорят. Даже аз се сетих, нищо че съм завършила ТУ. После попитах майка ми какви са тези първокурсници и че това при нас в ТУ-София значи слаба оценка, а тя ми каза, че са 4 курс и всички са били в това състояние и с такъв набор от знания... Това са хора, които са станали лекари. Майка почина през 93 год.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #856 -: Януари 25, 2010, 12:13:30 pm »
Това на много места е така.
Не мислете че всички американски лекари са завършили Иейл или Бостън. Болшинството провинциални Американски Университети са много по-лоши отколкото си мислите.
Същото важи и за Европа... .

До хората е. Може и да сте попаднали на слаба група, и това да не е представително за целия курс.
Освен това в 1993 ... в онези ужасни години. Какво очаквате?

Не че няма проблеми, но основното Медицинско образование в Бг е добро. Специализациите са проблемни. Много проблемни.

Елате да видите тук какво е "нивото" на основното им Медицинско образование, със занятия редовно провеждани от 20 до 22 вечер... и изпити по същото време... . И студенти по лекциите с краката върху чиновете и дъвчещи дъвка. Или влизащи след професора по време на лекции. Или професори, назначени само и единствено защото са "приятели" на управляващата партия. Виждали ли сте в Бг доцент или професор назначен единствено и именно защото е приятел на ГЕРБ, или БСП? едва ли. Тук в 99% са такива. И агресивни и високомерни и нагли, освен всичко друго.

"Всичко се познава в сравнение. В сравнение с човека и маймунката изглежда несъвършенна".
« Последна редакция: Януари 25, 2010, 12:24:03 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*
« Отговор #857 -: Януари 25, 2010, 12:46:03 pm »
Явно аз пак си живея в някакви си мои реалности. Е, не съм мислила, че сме най-зле, защото със сигурност има и по-зле от нас, но поне сме много зле. А това че всичко е до хората,  е едно от нещата в които наистина вярвам. И това важи не само за лекарските среди. Всяко нещо направено от човек със сърце си личи.
*

Birdie

• 11040
« Отговор #858 -: Януари 25, 2010, 12:50:44 pm »
В Гърция не е задължително да си вземеш изпитите за година за да минеш в следващ курс.
Затова 90% от студентите тук са в 5-6 курс БЕЗ взети изпити по Анатомия, или Биохимия или други от 3,4 курс... .
Това добро образование ли Ви се струва?

Българското училище е добро общо взето.
Защото не сте виждали "лошо" училище.
Аз съм виждал- работил съм в такива.

* тоалетни без сапун, без тоалетна хартия
* учители в голямото междучасие сърбащи кафенце, седнали на маса тип "ресторанска" в центъра на главния вътрешен коридор. Издърпват си я за удобство там от една стая всяко голямо междучасие.
* въшки, 2/3 деца без нужните ваксини
* в училищата- гол мрамор и мозайка без нито едно перде. Децата стоят с дрехите. Един учител в 1-3 клас за всички предмети. Повечето деца в 3 клас ИЗОБЩО не могат да четат ( в трети, НЕ в първи!), и се спират на всяка по-трудна дума. Защо? Защото умните са решили че децата се учат да четат папагалствайки цели думи, без да знаят да четат букви. Да, било съвремен "метод"- не ги учат да четат буквите една по една, а да изговарят цели думи. Затова 80-90% от Гръцката популация на практика е неграмотна- не знаят да четат с лекота, да пишат без грешки, и по-важното ->> да разбират прочетеното. 90-95% от хората над 50-55 години НЕ знаят да пишат изобщо и четат с огромна трудност.
* в обикновеното училище децата са тъжна гледка- анцузи, маратонки. Бедно, мизерно. Но пък задължително има поп в училищата и молитва всяка сутрин.
* В 90% от училищата няма нито закрити салони, нито съблекални. Децата играят физкултура навън, с дрехите. И после стоят 4 часа с мокрите дрехи. Да имаш шанс физкултурните часове да са последни, а не първи.
* термин "карантина" в гръцка ДГ няма- обикновено нещо е скарлатина от Септември до Май.

Да поговорим за Гръцкият "учител" ?

* Няма по психично неуравновесени типове в Гръцкото общество от учителите. 80-90% от тях във всяка друга страна биха били характеризирани като психично ненормални. Агресивни, псуващи (често), лошо облечени, немити. Изключително ниска квалификация, съчетана с мързел. Лоши хора като хора- завистливи, гадни, отмъстителни към децата. Лошота в основата на техните характери. Нещо като гнили ябълки... . Не може да се опише просто... .
* Рефлекси на наказание към децата. За всичко.
* Всеки от нас си спомня своята начална учителка. Или поне куп добри учители. Тук такова нещо няма.

Какви мои учители аз си спомням от преди 30-35 години... . И само една лоша. Само една.
Не минава и ден да не си спомня с благодарност за тези хора с дълбока вътрешна почтенност, чудесна квалификация. Свестни и добри, с една вътрешна доброта, каквато "насила" не съществува. За климата в училищата, за дисциплината и свободата.

Децата се възпитават (от гледна точка на учителя, в аспекта за който говорим сега) с доброта,любов. И твърдост, когато е нужно. Без насилие.
Доброта и любов от характер- не "замесени" с двуличие и омраза от комплексари с лош семеен живот, тежки психични проблеми и/или нещастни мизерници.

Не сте видяли лошо училище или Университет... . Не сте... .
« Последна редакция: Януари 25, 2010, 13:30:06 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
« Отговор #859 -: Януари 25, 2010, 12:57:21 pm »
Снимка (и)?
Това към мен ли е?Извинете не разбрах  :oops: