0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Инвитро/ИКСИ - октомври, ноември 2009
« Отговор #520 -: Ноември 19, 2009, 17:49:08 pm »

Днес разбрах, че за момента има прегнил в аптеката, която се намира на ъгъла на бул. Пенчо Славейков и ул. Цар Петър. Не знам цената, но днес ми го доставиха от там - подарък от кръстницата ми, затова не знам цената, но няма нищо общо с цената на Овитрела със сигурност. Дано съм ви била полезна  :D

Истина е, че на бул. Пенчо Славейков са няколко аптеки. Търси аптеката на ъгъла с ул. княз Борис І. Аптеката се казва Tetra med - бул. Пенчо Славейков № 33. До нея има оптика от общи стълбички се влиза - в дясно за аптеката. Проучих от коя точно аптека вчера ми донесоха прегнила. Извинявам се за грешният адрес с ул. цар Петър. Така ми бяха казали, но там вчера имаше прегнил.  :wink:
« Последна редакция: Ноември 19, 2009, 17:50:42 pm от anmar »
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."
« Отговор #521 -: Ноември 19, 2009, 18:16:42 pm »
Благодаря, Анмар! Ех, да бях се разходила маааалко по-нагоре... Още утре рано сутринта пращам да ми купят :)
*
« Отговор #522 -: Ноември 20, 2009, 11:56:01 am »
Нека разводня темичката с хубави вести - ЧХГ на 15-ти ден 500.Следващата седмица съм на преглед да търсим точица или точици.
Успех на всички момичета в процедури и на чакащите само +++++ резултатчета пожелавам!

Рики, дай Боже повече момичета да "разводняват" темичката с вести като твоята и да я превърнем в океан  :surfinga:
Стискам палци да има толкова точици, колкото ти желаеш и всичко да е наред от тук нататък!
*

Rib4o

• 211
  • Истински се вижда само със сърцето!
« Отговор #523 -: Ноември 25, 2009, 18:49:18 pm »
Здравейте, момичета! Честито на всички с положителни тестове, а на тези в процедури - успех! Имам едно питане и ще бъда благодарна, ако ми отговорите. Днес ми е трети ден след трансфера. През цялото време усещам напрежение и тъпа болка в корема, която обхваща и кръста. Коремът ми е много подут и твърд като топка. Това дали е нормално? Подчертавам, че това се получи след трансфера. След пункцията си бях ОК - нито болки, нито подувания. Благодаря предварително.
« Отговор #524 -: Ноември 26, 2009, 08:28:14 am »
Здравей, Rib4o! Това са нормални дискомфорти - сбогувай се с плоския корем за известно време  :). С минаване на времето ще отшумяват и (обикновено), колкото повече наближава теста, толкова по-малко симптоми усещаме. Което пък ни хвърля в паника и се питаме - дали това не означава, че опитът е бил неуспешен?  :wink: Запази спокойствие, ако имаш спазми, пий но-шпа, ако нещата са необичайно неприятни и имаш болки - звъни на лекаря си.
Успех и късмет!
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*

Rib4o

• 211
« Отговор #525 -: Ноември 26, 2009, 08:51:10 am »
Здравей, Rib4o! Това са нормални дискомфорти - сбогувай се с плоския корем за известно време  :). Успех и късмет!

Благодаря ти, миличка, за бързия отговор. Аз лично нямам нищо против да се разделя с плоския корем и за по-дълго. Да речем, за около девет месеца. :balk_602: Пожелавам го на всички.
« Отговор #526 -: Ноември 26, 2009, 11:17:36 am »
Rib4o пожелавам ти скоро да видиш 2 чертички.

Коремът се издува за съжаление след ЕТ, придърпвания и леки спазми даже са добър знак, често се получават около имплантацията.

Кърмих близнаците си 1 год и 2 месеца!!!
За моите две ангелчета родени в 25 г.с.
9.09-11.09.2008
9.09-20.02.2009

Една година без мама...
*
« Отговор #527 -: Ноември 26, 2009, 11:26:49 am »
Рибчо честито ти трансферче ,за корема и болките са ти казали момичетата ,а аз ти желяа само подуване на коремчето още 9месеца.Стискам палци за положителен тест и финал :)
*

Rib4o

• 211
« Отговор #528 -: Ноември 26, 2009, 11:38:49 am »
Rib4o пожелавам ти скоро да видиш 2 чертички.
Коремът се издува за съжаление след ЕТ, придърпвания и леки спазми даже са добър знак, често се получават около имплантацията.

Рибчо честито ти трансферче ,за корема и болките са ти казали момичетата ,а аз ти желяа само подуване на коремчето още 9месеца.Стискам палци за положителен тест и финал :)

Благодаря ви, Николинка-Пиколинка и Бубче! Бях се притеснила да не е нещо като лека хипер стимулация, че съм далеч от София. Сега съм по-спокойна, въпреки че коремът ми продължава да е издут и твърд като топка, с леки болки и придърпвания. Надявам се наистина това да е добър знак.
*
« Отговор #529 -: Ноември 26, 2009, 13:25:59 pm »
Rib4o, аз съм 5-ти ден след трансфер. И аз бях ОК след пункцията. На 3-ти ден след трансфера започнаха леки болки в яйчниците, а на 4-ти коремът ми стана твърд и поддут и от време на време ме боли като при ПМС. И аз като теб се притеснявам от хиперстимулация, пия 2-3 литра течности на ден и гледам да ям месо, мляко и яйца. Важното е да не задържаме течности. Доколкото четох леките болки, подуването на корема и дори повръщане и диария са често срещани леки прояви на хиперстимулация, които бързо отминават. Само не ми стана ясно при имплантацията задължително ли се влошава ситуацията или може да се чувстваме добре и въпреки това да има бебе.
« Отговор #530 -: Ноември 26, 2009, 13:30:27 pm »
Имплантацията в много редки случаи се усеща и тя е ако има леко зацапване.

What happens after the embryo transfer ? The terrible 2ww - 2 week wait !

The embryo transfer completes the medical treatment in the IVF cycle and most clinics provide "luteal phase support" after the transfer , usually with estrogen tablets and progesterone suppositories, to increase the chances of implantation. However, this period is often the hardest part of an IVF cycle for the patient, because of the agony and suspense of waiting to find out if a pregnancy has occurred. This can be determined by a blood test , which measures the level of the hormone, HCG ( human chorionic gonadotropin) only 10 to 14 days after the transfer. For many patients, these 14 days are often the longest days of their life !

A positive beta HCG level ( of more than 10 miU/ml) means you are pregnant, and the doctor will then monitor your pregnancy to confirm it is healthy; intrauterine; and to check how many embryos have implanted.

It is normal to blame yourself for something you may or may not have done during this time if you do not conceive. Therefore, try not to do anything for which you will blame yourself if you do not get pregnant. In general the following guidelines are offered:

No tub baths or swimming for 48 hours after replacement
No douching or tampons
No intercourse or orgasms until the fetal heartbeat is seen on ultrasound, or the pregnancy test is negative
Do not undertake excessive physical activity such as jogging, aerobics, or tennis
No heavy lifting
You may return to "work" after 24 hours of bed rest (getting up for bathroom and meals only) and one to two days of light activity.
It's safe to travel 2-3 days after the transfer.

If you are unsure whether or not to do something, take the "path of least regret". Ask yourself - if I don't get pregnant, will I blame myself for doing this ? And if the answer is yes, don't do it !

You may have some vaginal spotting or bleeding prior to your blood test. However, you must have the blood test done, even if you think your period has started. There are no symptoms or signs which will be able to tell you whether or not you are pregnant.

Many doctors used to advise "strict bed rest" after an embryo transfer. However, remember that your physical activity does not affect your chances of getting pregnant. Resting when you are well can be very emotionally taxing, and we encourage patients to lead as normal a life as possible. Many patients are worried that if they cough or sneeze , the embryo will "fall out". However, remember that this is physically impossible, and that if the embryo is going to implant, it will, no matter how much you exert physically. Remember that God has designed the human body with enough sense, that coughing and sneezing will not cause the embryos to "fall out". The uterine cavity is a "potential space", and once the embryos are placed here, they appose to the uterine wall and are not affect by gravitational forces. I remind patients that it's fine for them to do whatever normal couples would do after having sex - after all, how does it matter to the embryo that it arrives in the uterine cavity in the normal course of events, after the couple had sex, or after spending 2 days in the IVF laboratory and then being transferred into the cavity with a catheter ?

Thus, there are numerous stages to every IVF treatment cycle, each of which must be reached and completed before moving on to the next stage:

more than one should egg develop
eggs should mature
ovulation should not occur before the eggs can be collected
eggs must be retrieved during the "pick-up"
sperm must fertilize at least one egg
fertilized eggs must divide and grow healthily,... and all this so that...
the embryos might get implanted in the uterus
Think of it as a series of hurdles, all of which have to be cleared , in order to win the race !

Кърмих близнаците си 1 год и 2 месеца!!!
За моите две ангелчета родени в 25 г.с.
9.09-11.09.2008
9.09-20.02.2009

Една година без мама...
« Отговор #531 -: Ноември 26, 2009, 13:32:16 pm »
Момичета  :crossfingers: :crossfingers: :crossfingers:

« Отговор #532 -: Ноември 26, 2009, 13:37:23 pm »
Mileto6,какво става?!!Изгуби се!
« Отговор #533 -: Ноември 26, 2009, 13:45:39 pm »
На линия съм. Нещата си вървят   :lol: Днес 7-ми ден от стимулацията- 4бр вдясно, 5бр вляво, лигавица 5мм. Док каза, че ще нарастне. Едните  :egg: са по-дребнички, но дай боже да порастнат!

« Отговор #534 -: Ноември 27, 2009, 11:20:41 am »
mileto6 стискам ти палци всичко да мине гладко и накрая да ни зарадваш с две червени чертички.
« Отговор #535 -: Ноември 27, 2009, 13:02:55 pm »
Браво mileto6!!!Много се радвам за теб!Дано и при мен така да стане.Ама ти на силна стим.ли беше или на ЕЦ.Нещо забравих.Утре лабор.при док работи ли?
*

Rib4o

• 211
« Отговор #536 -: Ноември 27, 2009, 16:44:41 pm »
Rib4o, аз съм 5-ти ден след трансфер. И аз бях ОК след пункцията. На 3-ти ден след трансфера започнаха леки болки в яйчниците, а на 4-ти коремът ми стана твърд и поддут и от време на време ме боли като при ПМС. И аз като теб се притеснявам от хиперстимулация, пия 2-3 литра течности на ден и гледам да ям месо, мляко и яйца. Важното е да не задържаме течности. Доколкото четох леките болки, подуването на корема и дори повръщане и диария са често срещани леки прояви на хиперстимулация, които бързо отминават. Само не ми стана ясно при имплантацията задължително ли се влошава ситуацията или може да се чувстваме добре и въпреки това да има бебе.

Меме, снощи бях решила, че днес като стана, ще звънна на доки заради подутия и твърд корем. Събудих се, и... О, чудо! Беше подут, но не така нетърпимо твърд. Днес - на осми ден от пункцията и на шести от трансфера, останаха само придърпванията и болките от време на време. Успех ти пожелавам!
« Последна редакция: Ноември 27, 2009, 16:46:52 pm от Rib4o »
*
« Отговор #537 -: Ноември 27, 2009, 16:46:30 pm »
Искам да ви попитам на някой случвало ли се е такова нещо-вече месец след неуспешния ми опит инвитро все още имам "горещи вълни",каквито имах и по време на стимулацията? Това нормално ли е и има ли място за притеснение?
« Отговор #538 -: Ноември 27, 2009, 17:21:49 pm »
Николина, надявам се нямаш нищо против да публикувам това, което си копирала от някъде, на български. Има момичета, които не знаят английски, аз също не знам всички думи в текста и си помогнах с речника. Може да има някои неточности в превода  :oops:, но реших, че може текста да е полезен на някой  :). И без това нямам много работа и скучая.

"Какво се случва след ЕТ? Ужасните 2 ww – 2 седмици чакане!

ЕТ завършва медицинската намеса в IVF цикъла и повечето клиники обезпечават „подпомагането на лутеалната фаза” след ЕТ, обикновено с естрогенови таблетки или прогестеронови свещички, за да нарастнат шансовете за имплантация. Този период,  обаче, често е най-тежката част от IVF цикъла за пациента, заради агонията и напрежението от чакането, да се разбере дали има бременност. Това може да стане чрез кръвен тест, който измерва нивото на хормона HCG ( human chorionic gonadotropin) само след 10 – 14 дни след ЕТ. За много пациенти тези 14 дни често са най-дългите дни от техния живот.

Положителни бета HCG нива (повече от 10 miU/ml) означават, че вие сте бременна и докторът в такъв случай ще ви прегледа, за да потвърди, че бременността ви е нормална, вътрематочна, и за да провери колко ембриона са се имплантирали.

Нормално е да се обвинявате за нещо, което сте или не сте направили през този период, ако не сте заченала. Ето защо се опитайте да не правите нищо, за което ще обвинявате себе си, ако не сте бременна. Предлагаме ви следните насоки:

Не взимайте вана и не плувайте до 48 часа след ЕТ;
Не си правете промивки и не използвайте тампони;
Не осъществявайте полови контакти (оргазми) докато не се установи ембрионален пулс или докато не се установи, че теста е отрицателен;
Не предприемайте прекалени физически натоварвания като джогинг, аеробика или тенис;
Не вдигайте тежки предмети;
Може да се върнете на работа след 24 часа почивка (като ставате само до тоалетната и за хранене);
Безопасно е да пътувате 2 – 3 дни след ЕТ.

Ако се чувствате несигурни дали да направите нещо или да не го направите, задайте си въпроса – Ако не бях забременяла, щях ли да се обвинявам, че съм направила това? И ако отговорът е да, не го правете.

Може да имате вагинално зацапване или кървене преди кръвния тест. Въпреки това вие трябва да направите кръвен тест, дори ако си мислите, че вашата менструация е започнала. Няма симптоми или знаци , които биха могли да ви подскажат дали сте или не сте бременна.

Много лекари са свикнали да препоръчват „стриктна почивка” след ЕТ. Въпреки това, имайте предвид, че вашата физическа активност няма да повлияе на шансовете да забременеете. Почивайки, когато се чувствате добре, може да бъде много емоционално натоварващо и ние насърчаваме нашите пациентки да водят нормален начин на живот, колкото е възможно. Много пациенти се притесняват, че ако кашлят или кихат, ембрионът ще „изпадне”. Запомнете, че това е физически невъзможно и, че ако ембрионът ще се имплантира, това ще се случи, без значение колко се напрягате физически. Запомнете, че Бог е създал човешкото тяло с достатъчно разум, така че кихането и кашлянето да не причиняват „изпадане” на ембриона. Маточната кухина е едно „потенциално пространство” и веднъж ембрионите поставени там до маточната стена не се влияят от гравитационните сили.

Аз напомням на пациентите, че за тях е добре да правят каквото е нормално една двойка да прави след секс – и освен това какво значение има дали ембрионът е попаднал в маточната кухина след нормални стечения на обстоятелствата, след като двойката е правила секс, или след като е бил два дни в лабораторни условия и тогава е бил трансфериран?

Така, има много етапи за всеки инвитро цикъл, всеки от които трябва да бъде достигнат и завършен преди да се премине към следващата стъпка:

Повече от една яйцеклетка трябва да се развие;
Яйцеклетките трябва да са зрели;
Овулация не трябва да настъпва преди да са извадени яйцеклетките;
Сперматозоидите трябва да оплодят поне една яйцеклетка;
Оплодените яйцеклетки трябва да се делят и да нарастват,.... и всичко това, за да....
ембрионите да могат да се имплантират в матката.

Мислете за тези неща като за серия от препятствия, които трябва да бъдат преодолени, за да бъде спечелено състезанието!"
« Последна редакция: Ноември 27, 2009, 17:23:41 pm от Roxy »
*
« Отговор #539 -: Ноември 27, 2009, 17:44:23 pm »
Roxy, браво много добър превод  osi_9
Аз да си призная вечерта след трансфера не ме свърташе на едно място и отидохме на рожден ден у едни приятели с колата. Там си седях кротичко на дивана и си пийнах 1/2 чаша червено вино. На следващия ден си направих сутринта и следобеда по една разходка из квартала. Надявам се да не е фатално :oops: нали най-важното е да ме спокойни.
Rib4o, кога ти беше трансфера. Моят беше на 21.11. Аз продължавам да съм като плондер. WC-то го посещавам редовно и по 2-те нужди, но коремът ми е поддут и с тъпа болка като 1-2 дена преди цикъл. Добре, че не остана много до теста.