desi4ka и Vilia, извинете че така се забавих с отговора.
Предполагам има разлики в организацията на донорската процедура в различните клиники и не знам доколко ще ви бъде полезна тази информация, но все пак ще опиша как протече при мен. Моите опити са в "Надежда".
Когато си попълних бланката за донорската процедура (юни 2013г), нямаше донори и док. ми каза, че вероятно ще чакам повече от година (доколкото разбрах в момента по-бързо стават нещата). Но тогава аз намерих донор за клиниката, една моя приятелка, и по този начин направих процедура без да чакам.
Процедурата беше в началото на октомври същата година. Плащането включваше процедурата на донорката (стимулация и т.н., всичко до пункция, към 4000лв. излезе) плюс обработка на еякулата на съпруга ми, плюс моя трансфер. Ние за подбор на сперматозоидите всеки път сме правили ИМСИ + МАКС, така направихме и при донорската процедура.
Сложиха ми блокираща инжекция в предходния цикъла. След това нов цикъл и подготовка на лигавицата, беше с Естрофем. Трансфер на два 5-дневни ембриона.
Платих си замразяването на още 4 ембриона, които ползвах за двата трансфера след това. Те много се проточиха, в рамките на повече от година, като през цялото това време всеки месец правихме проследяване на лигавицата, междувременно три хистероскопии, различни медикаменти за подготивка на лигавицата ..... писала съм в темите за моя проблем с тънката лигавица.
Двата ЗЕТ като цени ми е трудно да опиша с точност, заради различните варианти за подготовка на лигавицата. Последният път: Естрофем, Еротон орално и глобули+ РВМС (250лв.) + размразяване и трансфер (600лв).
И при трите донорски трансфера имах положителен резултат за кратко, сред това прокървяване. Моят проблем с лигавицата се оказа сложен за преодоляване.
Бланката, която попълних, за да ме включат за донорска програма, съдържаше някои лични данни: за двамата- цвят на очите, косата, кръвна група. Сигурно пропускам нещо, може би и ръст. От медицинска гледна точка не е нужно донор и реципиент да са от една кръвна група, но от чисто личен аспект предполагам, че го взимат предвид.
Аз съм светла със сини очи, а съпругът ми е брюнет и тогава точно това си мислех, че при нашия случай това дава повече възможности при избора на донорката (при моите лични характеристики доста щеше да се ограничи).
Не знам доколко са се съобразили с нашите физически особености, но факт е, че ембрионите бяха много добри. Такива хубави бластоцисти аз никога не съм имала при моите опити преди това, независимо стимулирани или на ЕЦ.