Удовлетворена съм, че завеждащия АГ-отделение в Пазарджик ще бъде съден за това, че е вършил частния си бизнес в държавната болница. Ползвал е базата на отделението, както и персонала, който е на смяна, за да извършва частни услуги на неосигурени пациентки.
Какво обаче ще правим със всички останали лекари от други градове, които правят същото? Както и с тези, които хем си получават парите по клинична пътека, хем вземат и от жената сума "на ръка". Доскоро аз бях примирена, че трябва да "бутнеш" на лекаря ... лично аз смятах да попитам гинеколога каква му е "тарифата" за раждане и да му ги дам тия няколкостотин лева рушвет, само и само аз да оцелея, за да родя здраво бебе.
Но се случи така, че точно на мен сестрите забравиха да ми сложат много важна инжекция, когато лежах за задържане, защото в същия ден имаха два "частни" аборта в АГ-отделението на МБАЛ Разград. Тоест, аз знам, че абортите са били платени на ръка на гинеколозите, защото санитарките мърмореха, че лекарите си пълнят джобовете, а те трябва да работят без никой да им отдели дори пет лева от дадената под масата сума. Двете жени, които направиха аборт по свое желание в този ден, бяха пожелали и пълна упойка, така че съответно часове наред цялото отделение се занимаваше с тяхното излизане от упойка, с кръвта, която течеше от тях. А след като дойдоха в съзнание, ние - жените, които лежахме за задържане, се заехме с емоционалното им възстановяване. Но точно в този ден сестрата, която е помагала при абортите, е забравила да изведе в документите лекарството, което трябваше да ми поставят вечерта, така че в следващата смяна сестрата категорично отказа да ми го даде, след като не е изведено. Да, бумащина, обаче точно в тази нощ аз получих много силни болни и на следващия ден си загубих бебето. Сестрата не е съвсем виновна, че не си е свършила пряката работа, когато е била ангажирана и с допълнителна, нали така?
Умишлено поставих всичко това в тема "Емоционални проблеми" защото знам, че пиша с огромен реваншизъм, гняв и обида. И този реваншизъм винаги ще остане у мен, докато някой не ми подскаже разумен и цивилизован начин да се въведе ред в държавните болници. Ние се примиряваме, че трябва да дадем рушвет, защото изпитваме суеверен страх и защото искаме да оцелеем, особено когато вече сме имали и спонтанни аборти, и години неуспешни опити за забременяване.
Но нима рушвета е решение? Нима мога при всяко влизане в болницата да давам рушвети на всички - от санитарката, през всички сестри, до всички лекари, които ще бъдат на смяна, за да ме забележат и да се погрижат за мен?