plumeria, статията я бях превела аз преди време, това е сравнително ново изследване от преди няколко седмици. копирам поста си:
Може ли тестостеронът да подобри стимулацията на при жени отговарящи лошо на стимулация
Теорията че използване на тестостерон или ДХЕА може да повиши броя на ЯК при жени отговарящи лошо на стимулация не е нова. Напоследък обаче има нови изследвания, последното от които, от август 2010, при коео са изследвани 110 жени, стимулирани с протокол с антагонисти и които при предишна стимулация са имали 4 или по-малко фоликула.
Пациентките биват разделени на 2 групи - едната взима в продължение на 21 дни 12,5 мг тестостерон на ден преди началото на стимулацията, другата група жени - не. Двете групи не се отличават по другите параметри.
Резултатите са убедителни:
- дължината на стимулацията е по-къса, както и употребата на хормони е по-малка,при жените на тестостерон, отколкото в другата група
- броят ЯК, процентът на оплодените и на тези с добро качество е доста по-висок при жените на тестостерон
- бременностите са значително повече
- страничните ефекти от приема на тестостерон са малки
Друг учен, Фабрегес, също доказва миналата година че с приема на 20 микрограма тестостерон на кг тегло на ден се повишава количеството на ЯК при жени отговарящи лошо на стимулация
Предимството на този метод пред приема на ДХЕА, е че приемът на хормони е доста по-къс - ДХЕА се приема няколко месеца преди стимулация. Единственото, което подлежи на обсъждане е дали протокола с антагонисти е най-подходящия при ИЯР...
Малко съкращавам тук, защото по нататък се нищи темата за протокола и се казва, че според личния опит на лекаря, писал статията, протоколът с антагонисти е най-подходящ при ИЯР, но че има и редица случаи в които друг протокол е по-удачен.
Сензационното за мен в тази статия, е че е в немски сайт - немците по принцип са много скептични към всякакви алтернативни методи, добавки и пр. Та щом тук вече се смята, че този метод работи, значи очевидно има ефект от него.