0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

.
 Здравейте момичета,
 Във форум бг-мамма започнахме дискусия и се обединихме около следните искания
 1.  Aко е възможно да се премахне ограничението жената –донор да е раждала
( цитирам :поне еднократно реализирана репродуктивна функция (поне едно живо дете);
 2.Ако се прецени би могло да се вдигне възрастта на донорките до 38-40 г.,
( понастоящем изискуемата възраст е 18-34 г.). Здравословното състояние на всяка жена е индивидуално.

Финансови искания
3. Включване в дейностите, финансирани от фонда за АРТ изцяло или поне частично и двойките за ин-витро с донорска яйцеклетка. Не заслужаваме тази дискриминация.
4. Премахване възрастовата граница на жените, подлагащи се на ин-витро процедури
Една зряла и изстрадала жена също заслужава внимание и подкрепа.

Написахме писмо до Радина Велчева от фондация Искам бебе и Анна Зашева от сдружение Зачатие -  като наши патрони да ги представят пред управляващите. За наша радост и от двете институции ни отговориха че са готови да се организира обществено форум по тези въпроси съвместно. Но за това е необходима една работна среща предварително.

Момичета - подават ни ръка да я приемем,щом се нуждаем от нея. От нас се иска  2-ма души да жертват 1-2 часа от свободното си време и да присъстват на работната среща . Ако има повече още по-добре. В това няма нищо страшно. Може да  се запознаят с хора, които могат да помогнат, а защо не и да завържат лични контакти. Помагайки на каузата помагате и на себе си!

Тези които присъстват там може да заявят че не желаят да присъстват на форума или да ги снимат по телевизия - мисля че всеки ще го разбере. Може да бъдат зад кадър, а може писмено да дадат нашите искания,  да ги прочетат съответните представители на институции.

Призоваваме ДВЕ СЪРЦАТИ софиянки , защо не и повече - да жертват 1-2 часа от свободното си време. Не че не заслужава и момичета от провинцията да пътуват и да присъстват, но да бъдем реалисти все пак. И нека те бъдат с нашите проблеми, нуждаещи се от донорки защото са се сблъскали с проблемите.
    Момичета, жени - нещата вече са в нашите ръце, едва ли нещо ново ще се развие само без нашата намеса. Мисля че добре е подбрано времето, след деня на християнското семейство, преди Коледа. Вярвам във вас !

Re: За донорството на яйцеклетки - възможност
« Отговор #1 -: Ноември 13, 2009, 23:02:37 pm »
Извинявам се предварително, но определено нещо не разбрах, за каква точно работна среща става въпрос и с кого. Представителите на искащите не трябва да бъдат от фондация Искам бебе и сдружение Зачатие, така ли? Та те са най-наясно с проблемите и желанията ни.
Бг-мама е голям форум, няма ли 1-2 заинтересовани?
Не ме разбирайте неправилно, подкрепям инициативата.
« Последна редакция: Ноември 13, 2009, 23:27:11 pm от glezenka »

Светлина браво,хубаво е че има жени като теб да се борят и за тези жени  osi_9
« Последна редакция: Ноември 13, 2009, 23:18:53 pm от Мonkey :) (iskra.p.dimitrova) »
Cамо защото очите ми не се насълзяват не значи че не плача... И това че винаги съм силна не значи че всичко е наред...
*
Аз мисля, че момичето търси подкрепа тук! Няма значение Бг мама ли е или Зачатие! Проблема касае много момичета, които без такива инициативи, няма да могат да сбъднат мечтата си.
Не съм подходяща за конкретното запитване. Не съм с ИЯР.
По време на един от прегледите ми се пошегувах с доки - при толкова много отлагания на процедурата ми да не вземат да ми свършат яйцеклетките докато чакам. Тя каза, че имам и за даване.
Не отговарям на две изисквания: нямам все още живо родено дете и съм на навършени 35 год. Имам яйцеклетки и според доки с подходяща стимулация мога и да даря.
Друг е въпроса дали са качествени, защото първият ми опит на ЕЦ се провали, заради лоша яйцеклетка!
Но тук докторите могат да решат. Аз колкото и по неволя да разбирам от този проблем, не съм лекар. Но ако е било инцидент с лошата яйцеклетка? Ако наистина мога да дам шанс на някое момиче? А условията и закона не ми позволяват заради двата фактора, които посочих по-горе?
Подкрепям тази инициатива! Дано законите и хората се променят! Всички имаме нужда от помощ и човещина!  :D
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."
*
Наистина трябва да се променят законите. Вече има толкова момичета, чакащи за донорска яйцеклетка. Не стига, че имат целия този проблем, ами трябва да разчитат на случайността, на късмета, на шанса и не знам още как да го нарека - за да се доберат до такава..... Толкова е трудно - няма думи. А има други жени, които с радост биха помогнали, ако ги няма тези ограничения. Все пак лекарите си разбират от работата и могат да направят преценка за добра донорска яйцеклетка от подходящ донор.
Подкрепям ви момичета с такива проблеми - имате нужда от помощ и внимание точно сега!
„Ние се раждаме в света на природата.
Второто ни раждане е в света на духа."

swetlina, моето положение в момента е следното. Вчера бях при доктора и понеже съм с диагноза намален ЯР, той ми спомена и този вариант - Кандидатстване по донорска програма. Това обаче по-нататък във времето, каза че поне още един опит трябва да направим. Та мисълта ми беше - готова съм да участвам, но не ми стана много ясно  :oops:.
По повод НАРЕДБА № 28 ОТ 20 ЮНИ 2007 Г. ЗА ДЕЙНОСТИ ПО АСИСТИРАНА РЕПРОДУКЦИЯ
Издадена от Министерството на здравеопазването Обн. ДВ. бр.55 от 6 Юли 2007г
Чл. 10. (1) Яйцеклетки могат да бъдат вземани от всяка пълнолетна жена, която не страда от наследствено хронично заболяване, не е поставена под запрещение,отговаря на критериите за подбор по тази наредба (освен в случаите на автоложно даряване) и е дала писмено информирано съгласие.
3.10.контраиндикации за извършване на яйчникова фоликулна пункция под ехографски контрол с цел вземане (добив) на овоцити:
3.10.7. напреднала репродуктивна възраст - жени, навършили 43 и повече години;

Кое е опасното ?Ехографският контрол ли?Или възрастта 43?
Защо не забраните с декрет използването на ехографи в медицината?Защо се правят ехографски прегледи на бременни?И на възрастни пациенти със сърдечни,белодробни,урологични....и др. Заболявания?
Напреднала репродуктивна възраст-това е дискриминационно.Ти ставаш ,а ти не!И как разбрахте?След като една жена може спонтанно да зачене и докато има дори една яйцеклетка не мисля,че е напреднала...Ами баба ми е родила на 46,без да знае,че е напреднала във възрастта....

Сега пък ще Ви обясня къде е дискриминацията в цялата тази наредба:
   1.За донорство на сперматозоиди-няма ограничение за възраст
   2.За донорство на яйцеклетки-има изискване за  клинично здрава жена без генетични вродени заболявания до 35 години.И правилно!
   3.Не трябва да има родствена връзка между донор  на сперматозоиди и реципиент на яйцеклетки,както и обратното.-Добре.
   4.Защо не трябва да е поставен под запрещение?
5.Защо няма горна възрастова граница за донорите на сперматозоиди?А за жените има-това не  е ли полова дискриминация?
6.Защо Фонда за асистирана репродукция не финансира опит за инвитро за донорска програма?И такава жена може да стане майка,и то не лоша,защото нивото на хормона ФСХ може да се преодолее именно с донорска яйцеклетка.Нали здравеопазването в България е на принципа на съпричастността между всички,които се осигуряваме?
   7.Защо двойки с мъжки стерилитет могат да се възползват от Фонда за асистирана репродукция,и правилно,а двойки ,нуждаеща се от донорска яйцеклетка...тях можем да изхвърлим ли?А между впрочем те са между нас...тези дискриминираните,и те плащат ежемесечно здравни и социални ,и всякакви осигуровки. Ами тогава вземете и ги освободете поне тях от тези осигуровки,и без това не ползват родното здравеопазване.
   8.Защо Министър Председателя каза,че ще има пари за всички семейства,нуждаещи се от инвитро процедура ?                  
„Правителството ще подпомага всички двойки, които имат нужда от процедурите ин витро”. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след среща с фондация "Искам бебе" и сдружение "Зачатие".
Тогава защо има такива с отказ от Фонда за асистирана репродукция?И къде са нашите пари,отпуснати от държавата?
*
Имам много повече от 1-2 часа щом се отнася за нещо толкова важно за много от нас.Пишете ми на лични, какво точно трябва да се направи.Включвам се с голямо удоволствие и много надежда.
Предлагам поводът за тази среща да бъдат думите на премиера г-н Бойко Борисов http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/10/20/802124_nameriha_se_pari_za_in_vitro_procedurite/?p=0#addcomment
"Правителството ще подпомага всички двойки, които имат нужда от процедурите ин витро. Това съобщи премиерът Бойко Борисов ..." и в следствие на тях последвалото изказване на инж. Димитър Георгиев - собственик на Козметична компания “Роза Импекс” http://www.za1bg.com/: „Миналата година планувахме кампанията да продължи две години. Наскоро новото правителство на страната изненада всички приятно с решението на премиера Бойко Борисов Здравната каса да поеме разноските на всички двойки в лечението на безплодие. Затова сега се оттегляме.”
За да бъдат законово истинни тези изявления, че правителството ще помага на всички двойки с репродуктивни проблеми са необходими следните промени:
1. Промяна в чл.27 ал.2 от Правилник за отганизацията на работа и дейността на център „Фонд за асистирана репродукция” и по-конкретно да отпадне, като бъде предвиден друг член за жени с ФСХ повече от 12.5 mlU/ml. да бъдат финансово подпомогнати чрез фонда при включване в донорска програма (донорство на яйцеклетки или донорство на ембриони).
2. Да бъде законово уредено в България сурогатното майчинство-като по този въпрос Радина Велчева и фондация „Искам бебе” работят активно и доказателство за това е излъченото предаване по БТВ репортерите: „Утроба под наем” на 17.10.2009г.
3. Да бъде променена Наредба N28 от 20 юни 2007г. и по-точно премахнати: т.3.6.7, т.3.8.5 и т.3.10.7 на Приложение N1 към чл.1, ал.1, т.1 от Наредбата, където е налице различно третиране по признака „възраст” и е заложено в медицинските критерии за извършване на инвитро процедури.
Тъй както би било дискриминационно ограничаване при кандидатстване за финансиране от фонда на двойките, които вече имат едно или повече деца, а също така и на нездравно-осигурените, и чрез Правилника за работа на фонда това е уредено: те кандидатстват и се финансират. Така още по-дискриминаионно е да се прогонват от България (благодарение на тези точки от Наредбата) двойките с репродуктивни проблеми, които нямат дете и жената е навършила 43 и повече години, без оглед на медицинския им статус и състояние, без да се има в пред вид че през всичките си трудоспособни години те са плащали осигуровки на държавата.
Никой няма право да прогонва българите с репродуктивни проблеми от родината им, лишавайки ги от най-съкровеното им право на живот – ДА ИМАТ СВОЕ ДЕТЕ по единствено възможен метод инвитро.
Искрено се надявам и вярвам, че е възможно да се проведе среща с присъствието на г-н Бойко Борисов, Радина Велчева, Ани Зашева и други представители на неправителствените организации, а така също и с представители на двойките с репродуктивни проблеми, засегнати от законовите разпоредби в България. Извинявам се много за дългия си пост, но тези проблеми изключително много ме вълнуват и не мога да остана равнодушна, тъй като сме едни от засегнатите двойки и с отказ от Фонда. Разчитам на съзнанието и човещината на управляващите, от които зависи съдбата ни, още повече след думите, че 1.5 милиона българи живеещи, учещи и работещи в чужбина трябва да се върнат в България. Вярвам и благодаря от сърце на Радина Велчева, Ани Зашева и всички други, които безрезервно и безкористно се борят за справедливостта и благополучието ни.
Готова съм, макар и от 300-400 км. да дойда и да присъствам на срещата в София, за да бъдат чути и разрешени проблемите на законово засегнатите двойки с репродуктивни проблеми.
Много ама много си права , и аз съм на същото мнение . Са сега нищо не се случва ,а годинките си вървят.Дано скоро се вземе ползотворно решение за този голям проблем, иначе ще си останем самотни.Е на това му се казва ДИСКРИМИНАЦИЯ!!!!!! :(
*
Относно възрастта на донорката, аз НЕ съм сигурна, че е добра идеята да отпадне възрастовото ограничение, както и това - донорката да е раждала жена.
Момичета, аз самата правя ин витро с донорска Я. и от тази си позиция искам да ви кажа, че не е важно само да направиш бързо опит с донорска, а е много по-важно ОПИТА да е УСПЕШЕН.
1.Има сериозен риск, ако се вдигне възрастта над 34г. Я. да не са качествени, а това няма как да се установи със сигурност, преди да са извадени Я., но когато се извадят вече е късно.
2.Ако жената не е раждала има сериозен риск да има генетичен проблем с Я., който също няма как да се установи и също обрича ОПИТА на НЕУСПЕХ!
Та моят извод е, че понякога в ограниченията има смисъл!
*

dess_dess

• 2328
  • станах двойна мама
Относно възрастта на донорката, аз НЕ съм сигурна, че е добра идеята да отпадне възрастовото ограничение, както и това - донорката да е раждала жена.
Момичета, аз самата правя ин витро с донорска Я. и от тази си позиция искам да ви кажа, че не е важно само да направиш бързо опит с донорска, а е много по-важно ОПИТА да е УСПЕШЕН.
1.Има сериозен риск, ако се вдигне възрастта над 34г. Я. да не са качествени, а това няма как да се установи със сигурност, преди да са извадени Я., но когато се извадят вече е късно.
2.Ако жената не е раждала има сериозен риск да има генетичен проблем с Я., който също няма как да се установи и също обрича ОПИТА на НЕУСПЕХ!
Та моят извод е, че понякога в ограниченията има смисъл!

Само да уточня,
Наличието или липсата на генетично заболяване /дефект/ се установява предварително с цитогенетичен анализ.
Същият показва дали жената /донора/има някакви генетични дефекти, както при мен беше установена наличието на 3 хромоза, т.н Кариотип 47ХХХ. Ако се установи, че донора е с нормален генотип, не е проблем да бъде извършена процедурата по даряване на яйцеклетки, разбира се и след съответната лекарска преценка.
Искам само да подчертая, че изказаното по-горе е лично мнение.

Здравей Танита,
По повод мнението ти за възрастта на донорката да не надхвърля 35 г. и опастност от генетични изледвания.
 1. Донорката се подлага на генетични изследвания.В наш интерес е да настояваме за това.
   По повод синдрома на Даун - жените вече са оневинени.Основният фактор за него е произлиза от мъжете.Четох това в книгата "Светът принадлежи на зрялата жена" - от Сузана Кубелка. Ор работа не мога да посоча страницата, но го запомних защото ми направи голямо впечатление.

2. Моята гинеколожка ме окуражи, че една по-слаба яйцеклетка по-добре се поддава на стимулация за ин-витро.

3. Работя сред млади хора и със съжаление констатирам, че расте едно поколение, увредено от храната и околната среда,подложено на стрес от компютри и тв програми. При това загубило несъмнено  по-благоприятна жизнена среда и здравословен начин на живот от своите майки.

4.   Нашите искания не са единични, те са на база на дискусия и във двата форума бг-мамма и зачатие и на основата на преобладаващите мнения.

Поздрави на всички, ше се радвам на активност от ваша страна !