Иван, добре дошъл сред нас! Не знам дали в това, което споделяме тук, ще намериш решение за проблема си, но поне имаш пълното ни разбиране и подкрепа.
Много от нас са правили тази грешка - оставяме се мислите за нероденото ни дете да ни обсебят напълно и забравяме, че човекът до нас съществува жив и истински. Не осъзнаваме, че той също изпитва болка, че е объркан, че има има нужда от нас... И това започва постепенно да руши връзката ни.
Не знам защо, но в някакъв момент започваме да се чувстваме сами в борбата си (или поне най-важни, най-наранени, най-...) и забравяме, че до нас има друг човек, от когото не можем само да изискваме разбиране и подкрепа за себе си, защото всъщност сме двама, защото трябва да сме "заедно", иначе другото губи смисъл.
И аз я направих тази грешка. Не спирах да говоря за процедури, лекарства, съмнения, предположения... до пълно изтощение. И се чудех, защо мъжът ми се дразни. Нищо друго на този свят не ме интересуваше. Нито работата му, нито проблемите му. Ядосвах се, че той иска ясни и готови отговори, които няма как да му дам. Ядосвах се, че търси мнение от хора, които аз смятах за недостатъчно компетентни или че споделя проблемът ни с хора, с които не бих искала да говори... Естествено, стигнахме до спорове и обиди.
Добре, че в един момент той каза това: "Виж, и аз имам право да споделя с някого. Не, че не ти вярвам, но и аз искам да търся решение". В гласът му имаше много болка. За първи път не спореше с мен и не ме обвиняваше... Тогава осъзнах, че съм се вживяла прекалено много в ролята на основен играч - само аз разбирам нещата, само аз знам, кое е правилно, само аз понасям пътуване, болки, напрежение... Каква глупост! Та нали точно той е човекът, който ме подкрепя всеки път, когато съм готова да се срина. А той няма право да е слаб. Той намира точните думи, с които да ме утеши. Той е човекът, който ме понася нервна или разтревожена. Той се безпокои за мен, когато не се чувствам добре. В кайна сметка, нали той има право да мисли и да постъпва различно от мен. Разбрах, че просто това е неговият начин да се справя с проблема и... му се извиних. Казх му, че той е най-важният човек за мен и никога повече няма да забравям това. Наистина ще се постарая да е така.
Не знам колко ти помагам с това, което споделям, но искам да ти кажа поне да опиташ още веднъж!
Опитай се да изразиш това, което чувстваш, без да допускаш да се промъква в думите ти обвинение и обида.
Опитай се да разбереш, какво кара съпругата ти да реагира остро, какво я наранява, защо постъпва по определен начин и тогава й кажи искренно "разбирам те".
От написаното личи, че все още я обичаш и искаш да спасиш брака ви. Не се отказвай, поне докато не си опитал всички възможни средства! Идеята да потърсите помощ от специалист не лоша. Поне опитайте.
Сещам се и още нещо... Ако си сигурен, че искаш майка на детето ти да бъде точно тази жена, каквото и да ви струва това, просто й го кажи. Кажи й го направо. Сигурна съм, че тя иска да го чуе от теб и няма как да го знае, ако не си й го казвал досега.
С цялото си сърце ти желя да преминете през тази криза и да спасите брака си!
Да, процедурите са натоварващи, на всеки се отразяват различно и понякога направо ни "разказват играта". Но каквото и да споделим ние за усещанията си, няма значение. Само от теб зависи, да проявиш необходимото разразбиране, доверие и подкрепа. Може би на съпругата ти и липсва точно това?! Може би затова е нервна и неспокойна... Чувството за несигурност е най-лошото нещо в нашата ситуация.