0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Как успяваме да съхраним любовта?
« -: Декември 17, 2009, 11:25:17 am »
Понеже наближава един от най-хубавите семейни празници нека си поговорим за любовта.
Как успяваме да я съхраним през годините и дали изобщо успяваме. Едва ли има готови рецепти, но ако споделим размисли в тази насока може би ще бъде интересно за всички.
Дали понякога не я потъпкваме самите ние, удавяйки я в сивото ежедневие? Правим ли някакви услия в тази насока или се оставяме по течението, чакайки само отсрещната страна (визирам партньора) да "направи нещо".
Скоро се позамислих след поредната "обмяна на остри реплики" в къщи как съм станала твърде немарлива в тази област. Погледнах се и не се харесах (поведението), как тогава мога да накарам мъжа ми да ме харесва?
Любовта е нещо крехко и ранимо и изиква грижи и внимание, както и усилия...и от двете страни! Особено при двойки, койито са подложени на допълнителен стрес във взаимоотношенията си поради стерилитета!
Колко често го забравяме това и колко лесно прехвърляме вината към отсрещната страна..
Разбира се не може само единият да полага услия, бракът е колективна игра.
И тука идва големия въпрос с мярката....колко, кога, дали?
Хайде мацки, вие сте... :lol: :lol:

Re: Как успяваме да съхраним любовта?
« Отговор #1 -: Декември 17, 2009, 12:18:04 pm »
С още повече любов :)
Cамо защото очите ми не се насълзяват не значи че не плача... И това че винаги съм силна не значи че всичко е наред...
*
« Отговор #2 -: Декември 17, 2009, 12:57:09 pm »
Любовта е нещо крехко и ранимо и изисква грижи и внимание, както и усилия...и от двете страни!

Много точно си го казала, Танита!
Ние сме с моето момче от 9 години и сме минали през много и различни фази във връзката ни. Това, което ни държи заедно е не само любовта, а и желанието ни да работим ежедневно върху взаимоотношенията си. С течение на времето разбрахме, че всичко може да работи в наша полза, ако го споделим навреме един с друг, дори лошите неща, които се случват. Комуникацията се оказва (за мен) най-важния елемент за подържането на една връзка жива, интересна, пълноценна. Чувствам се по-истинска, когато мога свободно да изразя абсолютно всички чувства в мен и това предизвиква подобна отсрещна реакция.

"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
« Отговор #3 -: Декември 17, 2009, 19:16:34 pm »
Да и аз искам да споделя едим рецепт за любовта :wink:
И като не банално - то е рецепта на вашият любим десерт!!! Някой път когато думи не са достатъчни или пък били в повече, и не помагат, изберете и пригответе за любимият нещо специално!!! Сладките неща без значение това са крем-карамел или изискана торта, ще прекрият и наигорчивите ви моменти!!!!  :wink:
« Последна редакция: Декември 17, 2009, 19:22:58 pm от еля »
*
« Отговор #4 -: Декември 17, 2009, 20:03:11 pm »
Много е трудно да я съхраним наистина. Според мен рецептата е много проста и много трудна за приготвяне:

1. Компромис, което означава да надмогнем вродените ни гордост и егоизъм.
2. Любов

Звучи лесно, нали. :)

*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
« Отговор #5 -: Декември 17, 2009, 23:45:34 pm »
Любовта е нещо крехко и ранимо и изиква грижи и внимание, както и усилия...и от двете страни!

Сигурно защото попаднах темата по вечерно, но като прочетох това хубаво определение и се сетих за един от любимите ми стихове, който сега ще споделя с вас... :)  Стихотворението е на Жак Превер, а превода е от Веселин Ханчев.

Тази любов

Тази любов,
толкова нежна,
толкова яростна,
толкова крехка,
и тъжна.
Тази любов,
красива като деня
и грозна като лошото време,
тази любов, толкова истинска,
толкова хубава,
толкова пълна със щастие,
с радост
и с присмех,
трептяща от страх като малко дете посред мрака,
и толкова сигурна в себе си
като човек, крачещ спокойно в нощта,
тази любов, навяваща страх у другите хора,
които бледнеят
и почват да шепнат пред нея.
Тази любов,
гонена дълго от нас,
и от нас наранявана, мачкана, бита,
                                    забранявана, пъдена.

Тази любов,
толкова жива все пак
и цяла обляна от слънце,
тя е твойта любов,
тя е мойта любов.
Онова, което за нас бе винаги ново
и което не се промени.
Тя е истинска като растение,
тръпна е тя като птица
и като лято – гореща и жива.

Ние двамата бихме могли
да си тръгваме и пак да се връщаме,
бихме могли да забравяме,
да заспиваме,
да се будим отново, да стареем, да страдаме,
да заспиваме пак,
да мечтаем за смърт,
и пробудени пак да се смеем,
за миг подмладени.
Но тази любов ще остане при нас
упорита
и жива като желание,
като памет жестока,
като жалба нелепа,
нежна като далечния спомен,
студена като късче от мрамор,
красива като деня
и крехка като малко дете.

Тя ни гледа усмихната,
тя ни шепне без думи,
и аз, цял изтръпнал, я слушам
и викам,
и викам за теб,
и викам за мен,
и я моля,
за теб, и за мен, и за всички, които са влюбени,
които са любили някога,
викам към нея
за теб, и за мен, и за всички останали,
макар непознати:
- Остани,
недей си отива!
Ние, които сме нявга обичали,
бяхме забравили вече за теб.
Но ти недей ни забравя.
Нямаме друго на тази земя освен теб.
Недей ни оставя да станем студени,
И все по-далечни, все по-далечни.
Дай ни знак, че си жива,
безразлично отгде,
безразлично кога,
дори и късно да бъде.
Излез
из леса на нашите спомени.
подай ни внезапно ръка
и спаси ни.
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #6 -: Декември 17, 2009, 23:55:26 pm »
нали знаете, че любовта трае средно 3 години?
след това съхраняваме други чувства...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

anizi

• 1806
  • Е вярно е, че сърцето ми заби извън тялото!!!
« Отговор #7 -: Декември 18, 2009, 08:43:17 am »
Ей тук обаче изобщо не съм съгласна с Jam. Ние с моето момче сме от почти 14 години заедно и да ти кажа честно още чувствам пеперудите в стомаха си, когато го видя, още ми се подкосяват краката и ми се замайва главата...... аз това все още го наричам любов!!! А каква е рецептата за това - много компромиси и още повече любов!!!
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #8 -: Декември 18, 2009, 13:53:34 pm »
е, anizi, можем само да ти честитим подобна емоция в отношенията. :)

апропо, много ми е интересно, откога е навлязъл в българския език този английски идиом за пеперудите в стомаха? в рамките на 1 ден го прочитам за втори път във връзка с темата.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #9 -: Декември 18, 2009, 15:19:29 pm »
То има различни видове любов, но конкретно усещането за "пеперудите в стомаха" аз по-скоро го свързвам с периода на влюбване...
Но след 14 години все още такова усещане- anzi, това си е направо за завиждане. :lol: :lol:
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #10 -: Декември 18, 2009, 15:36:40 pm »
Butterflies in the stomach is a medical condition characterized by the physical sensation of a "fluttery" feeling in the stomach. This sensation can be a physical sensation related to the body's fight or flight response or it can be an ineffable experience related to the psychology of true love or nervousness.

Some believe that this is caused by the release of epinephrine (adrenaline) when one is nervous, pulling blood away from the stomach and sending it to the muscles. This reduced blood flow, in turn, causes the stomach to temporarily shut down, and possibly the reason for reduced appetite during love sickness.

Condition as a Psychological ResponseButterflies in the stomach is most often experienced prior to important events, related to nervousness and can be experienced in situations of impending danger.

It is common for one to feel butterflies in the stomach when in the early stages of a relationship. It can be caused by nervousness and fear of the unknown. Butterflies in the stomach are often seen as a positive and harmless sign of subconscious feelings for romantic interest and are caused by the release of mood altering endorphins. They are especially frequent in teenage romances and studies show that this symptom is more frequently experienced by females than males. Many adults who have experienced multiple relationships themselves tend to experience this feeling more frequently at the time of an important life event. Sometimes just sitting back, relaxing and taking deep breaths can help to relieve the feeling

именно към въпросните ендорфини, отделяни при вида на конкретен дразнител, мозъкът привиква средно за период от 2-3 години.

*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
« Отговор #11 -: Декември 18, 2009, 15:48:18 pm »
Аз също често имам прилив на силни чувства - не знам, пеперуди ли са, що са...  :lol: ... но при нас май е на периоди...

Нямам рецепта за съхраняване на любовта, но ще цитирам мнението на един много уважаван от мене човек, във връзка с брачните отношения и любовта:

"Любовта е да си отговорен за щастието на другия"...  
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

« Отговор #12 -: Декември 20, 2009, 17:28:19 pm »
нали знаете, че любовта трае средно 3 години?
след това съхраняваме други чувства...

не знаем  :D
любовта и обичта е хубаво да траят цял живот ...
вече влюбването и химията на бушуващите хормони влизат в тези 3 години  :D

за пеперудите, не знам, аз нямам нервен стомах  :D ... засега поне не съм го докарала да ми се повдига от половинката  :lol:, което си е жива любов  :lol:

иначе аз не свързвам любовта със съхранението, тя се генерира ...по-скоро я асоциирам с производството на електроенергия  :D ... няма как да ги затворим в бурканче ...

а понякога след влюбването и любовта изчезва ... и няма защо да се изтезавме взаимно ... рецепти няма - има чувства  :D

П.П. И "усещането за пеперудите в стомаха", и "ето къде е заровено кучето" и "родените със сребърна лъжичка в устата" и други, други интересности - все са за друга консервирана тема на джем - Неделно училище ...
« Последна редакция: Декември 20, 2009, 17:39:20 pm от mmary »
*
« Отговор #13 -: Декември 20, 2009, 17:58:00 pm »
Любовта или я има или я няма!  :lol:
Не се съхранява, а вечно се подклажда!  :lol:
Да живее любовта!  :lol:

*

isho75

• 533
  • Вярвай в чудеса
« Отговор #14 -: Декември 20, 2009, 18:46:46 pm »
Рецептата за вечната любов е много компромиси и от двете страни естествено,много уважениеи най-вече много повече любов,от време на време по някое подаръче,някоя малка изненада и най-вече взаимно разбирателство.така стоят нещата при нас и да си помагаме взаимно в добри и лоши моменти,а стерилитета се оправя благодарение на докторите.С Надежда раждаме живот.Мисля,че такъв им беше девиза.
Да заповядаш на себе си е най-голямата власт
http://misli.hit.bg/thedreams.html
« Отговор #15 -: Декември 21, 2009, 15:48:10 pm »
Според мен, човек трябва да вярва в любовта. Трябва да се научи да прощава и да прави компромиси. Нито за миг не съм спирала да вярвам в истинската любов, която трае цял живот /колкото и банално да звучи/. Никога не съм спирала да вярвам в ценностите на които ме е научила баба ми.
Аз съм с мъжа ми малко повече от 6г. Минали сме през какво ли не. Мъжа ми обожава децата, но за съжалени се борим със стерилитета от 4г. Причината е в мен. За периода през който сме заедно не сме се делили за повече от два дни. Страстта между нас никога не е угасвала. Е 6 г. не са много, но аз съм забравила какво е било преди това. Ако не вярвах в любовта сигурно живота ми щеше да е много еднообразен.
Да живее любовта!

*

Filadelfia

• **
  • 122
  • ...бих продавал познайте какво?Надежда за всички!
« Отговор #16 -: Декември 23, 2009, 11:11:15 am »
Chandra, стихотворението е прекрасно.Благодаря!
Весели празници, момичета.Нека ги посрещнем с повече вяра, повече устрем и топлина.Нека не оставяме празнината в нас да помрачи любовта ни към хората, които обичаме. Светли празници настъпват, нека ги посрещнем със светли чувства.
Желая на всички много коледно настроение.

*
« Отговор #17 -: Декември 24, 2009, 12:13:11 pm »
Дали успяваме ...
*

isho75

• 533
  • Вярвай в чудеса
« Отговор #18 -: Декември 25, 2009, 15:42:43 pm »
Силно се надявам,че успяваме,защото любовта в едно семейство е много важна.Ако и тя изчезне просто не виждам смисъл двама души да са заедно.Поне аз мисля така и правя всичко възможно да запазя любовта и се надявам,че чувствата са взаимни.Особенно по празниците си проличава, а и с делата.
Честита Коледа и весело посрещане на Новата година и най-важното не спирайте да се обичате.
Да заповядаш на себе си е най-голямата власт
http://misli.hit.bg/thedreams.html
*
« Отговор #19 -: Декември 28, 2009, 15:33:04 pm »
Уважение
Търпение
Прошка
Свобода