0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

лили

• 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
селен от 50 мкг и неофолик форте
« -: Април 29, 2006, 14:50:56 pm »
пускам нова тема, защото е важно. ако някой от модовете прецени може да го направи като съобщение или важна теме или да смени подфорума...

селена от 50 микрограма отново е по аптеките. сменили са му опаковката просто и предполагам за това го е нямало дълго време.
неофолик форте има със сигурност в поне 2 аптеки в района на красно село.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*

z22

• *
  • 3293
  • мама на слънцa
« Отговор #1 -: Април 29, 2006, 15:07:01 pm »
аз също си купих преди 2 дни неофолика,а вчера поръчахме в аптеката и селена.Една мацка вчера търсеше в аптеката и много се зарадва като и казах,че го има. :D
<br />
« Отговор #2 -: Април 29, 2006, 17:45:36 pm »
А селена за какво се пие? Извинете за невежеството  :oops:
*

лили

• 2151
« Отговор #3 -: Април 29, 2006, 22:04:43 pm »
заради проблеми с щитовидната жлеза по лекарско предписание. иначе като хранителна добавка може да се пие също по упътването от листовката
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
« Отговор #4 -: Април 29, 2006, 23:09:55 pm »
Цитат на: Lilly
заради проблеми с щитовидната жлеза по лекарско предписание. иначе като хранителна добавка може да се пие също по упътването от листовката

Ясно. Благодаря ти, Лили  :)
*
« Отговор #5 -: Април 30, 2006, 16:38:13 pm »
Мисля, че не само тогава. Аз нямам проблеми със щитовидната жлеза, а ми е изписан от Тодорова.
*

лили

• 2151
« Отговор #6 -: Април 30, 2006, 19:14:50 pm »
възможно е. на мене ми е изписан заради хашимото.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*
« Отговор #7 -: Май 02, 2006, 08:52:12 am »
Момичета с позволение на  manhattan-чето ще споделя една информация с Вас. Аз също съм с проблеми на щитовидната жлеза, както често съм споменавала - хиперфункция и Тиреодит на Хашимото така че при мен се налага ежедневен прием на селен. Преди време, когато от пазара изчезна селена на Валмарк Man беше открила в Интернет американски селен. За всички момичета, които искат може да си го поръчат от тук:
http://store.yahoo.com/herbal-remedies-usa/41081.html
Ако се поръчат повече опаковки даже излиза по на сметка от този на българския пазар.
Благодаря още веднъж аз лично на Man за информацията :balk_21:
*

лили

• 2151
« Отговор #8 -: Май 02, 2006, 12:31:21 pm »
да де ама там става въпрос за 200 мкг. а не за 50. или аз нещо не разбирам. ако има от 50 мкг с удоволствие бих си поръчала опаковка с 100 табл. вместо предлаганите в бг 30 табл в опаковка
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*
« Отговор #9 -: Май 02, 2006, 13:29:52 pm »
Доколкото аз знам селена е минерал и не може да се предозира.Дневната му доза е 100мг.Аз съм с автоимунно заболяване и ендокриноложката ми каза, че няма проблем да си пия вместо 100мг 200.
« Отговор #10 -: Май 02, 2006, 13:49:45 pm »
Цитат на: vkas
Доколкото аз знам селена е минерал и не може да се предозира.Дневната му доза е 100мг.Аз съм с автоимунно заболяване и ендокриноложката ми каза, че няма проблем да си пия вместо 100мг 200.

Микрограма ;)
*

лили

• 2151
« Отговор #11 -: Май 02, 2006, 15:03:57 pm »
Цитат на: vkas

не е така. селена е микроелемент. може да се предозира. максималната дневна доза е 200 микрограма.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
« Отговор #12 -: Май 02, 2006, 15:55:39 pm »
Това е от една Наредба на МЗ:

Горни граници за нерисков дневен хранителен прием на минерални вещества

Групи/                Селен
Възраст                (мкг)
Деца и юноши   
1 – 3 год.                    60
3 – 7 год.                    90
7 – 10 год.   130
10 – 14 год.   200
14 – 19 год.   250
Възрастни   
Над 19 год                300
Бременност   
Над 18 год.                250
Кърмене   
Над 18 год.                250

* От всички източници (натурални хранителни източници, вода, добавки към храната, обогатени на минерали храни)

-----------------
Обаче: по-горе в документа има подобна таблица за витамините, та в нея макс. доза на фолиевата киселина е 1000 мгк, а добре знаем, че някои от вас я пият в доза 4000 мкг. Изводът е, че има ли произведено хапче, то има и предназначение. И доза от 200 мкг селен на ден за някое заболяване не е много.
*

bebe_13+15

• 2324
  • мама на две слънца
« Отговор #13 -: Май 02, 2006, 17:03:38 pm »
Аз намерих това за селена:

Селеният и витамин Е са синергисти и антиоксиданти, предотвратяващи или най-малкото забавящи остаряването и уплътнението (втвърдяването) на тъканите вследствие окисление. Мъжете имат по-голяма нужда от селений. Почти половината от количеството му в организма е концентрирано в тестисите и частите от семенните канали в съседство със простатната жлеза. Селений се губи също така и със спермата. Препоръчваната дажба е 50мкг за жени, 70 мкг за мъже, 65 мкг за бременни и 75 мкг за кърмачки.
Полезни ефекти: Съдействаза поддържане еластичността на тъканите, характерна за младежката възраст. Облекчава горещите вълни и дискомфорта, свързан с менопаузата. Помага при лечение и предпазване от пърхот. Вероятно неутрализира някои карциногени и осигурява защита срещу отделни видове рак.
Болести при недостиг: Преждевременно намалена издръжливост и жизнена сила, болест на Кешан.
Естествени източници: Бъбреци, черен дроб, ястия от морски продукти, пшеничен зародиш, трици, риба тон, лук, домати, броколи.
Токсичност: Дози от 5 мг могат да причинят токсичен ефект.
Врагове: Кулинарната обработка на храната.
Съвети: Да се вземат само умерени добавки.

Сигурно е превод от руски и за това пише "селений"  :wink:
Ако ви е интересно има инфо и за други минерали и витамини на адрес: http://healthyfood.info.bg/Minerals.html

*

лили

• 2151
« Отговор #14 -: Май 02, 2006, 23:49:00 pm »
На кого и колко ?

Смята се, че ние получаваме необходимата доза селен, употребявайки ръжено и пшенично брашно. В останалите продукти за хранене той е твърде малко. Препоръчителните дневни норми, препоръчвани от Световната организация по здравеопазване са следните:

· Деца до 1 г. - до 15 мкг
 · Деца до 10 г. - до 30 мкг
 · Деца до 14 г. - 40-45 мкг
 · Възрастни - 50-70 мкг
 · Бременни жени - 65 мкг
 · Кърмачки - 75 мкг

Учените смятат за профилактична доза 100-200 мкг на ден, дози по-високи от 300 мкг на ден при продължителна употреба могат да бъдат токсични!

Статията беше почти готова, когато излезе публикация, че селена се усвоява от продуктите само в органичен вид. т.е в състава на продуктите от растителен и животински вид. Благодарение на тази новост стана ясно, защо термичната обработка на продуктите катастрофално намаляваше количеството на усвояване на микроелементите. Аз със спокойна съвест мога да препоръчам на моите читатели - допълнете обезателно своето хранене със селен! Така ще бъда съвършено спокоен за здравето на вас и вашите деца.

http://www.nanocom-bg.com/selen.php
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #15 -: Май 03, 2006, 09:15:09 am »
по повод селена да добавя нещо, което съм чела по-отдавна - преди няколко години, когато моя колежка ме светна за този химически елемент и нуждата ни от него.
та значи, за да се появи селен в храната, той трябва да присъства в почвата. доколкото си спомням, България попадаше според един американски сайт, посветен на селена, в зона, където почвата е изключително бедна на селен или такъв изобщо липсва.
ако това е вярно, значи напразни са нашите надежди да си набавяме селен чрез храната, освен ако не ядем вносен хляб, което никой не прави :)
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #16 -: Май 03, 2006, 09:33:41 am »
Доста селен има в чесъна (нещо, което аз не консумирам...)
*

лили

• 2151
« Отговор #17 -: Май 03, 2006, 10:38:07 am »
Цитат на: jam
освен ако не ядем вносен хляб, което никой не прави :)

еми то 10 филийки струват към 3 лв. трябва съвсем да се чудя за какво да си похарча парите за да давам по 3-5 лв на ден за хляб
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*

bebe_13+15

• 2324
  • мама на две слънца
« Отговор #18 -: Май 03, 2006, 13:15:13 pm »
Цитат на: jam
по повод селена да добавя нещо, което съм чела по-отдавна - преди няколко години, когато моя колежка ме светна за този химически елемент и нуждата ни от него.
та значи, за да се появи селен в храната, той трябва да присъства в почвата. доколкото си спомням, България попадаше според един американски сайт, посветен на селена, в зона, където почвата е изключително бедна на селен или такъв изобщо липсва.
ако това е вярно, значи напразни са нашите надежди да си набавяме селен чрез храната, освен ако не ядем вносен хляб, което никой не прави :)

и аз съм го чувала това. Май имаше нещо за това, че всъщност селенът се свързва с радиоактивни елементи и ги деактивира, като по този начин предпазва от ракови заболявания. И понеже доста радиоактивни частици са се изсипали над България след Чернобил, селенът в почвата се е свързал с тях и за това го няма свободен и да може да се приема с храната.

*

bebe_13+15

• 2324
  • мама на две слънца
« Отговор #19 -: Май 11, 2006, 10:49:52 am »
Онзи ден си купих органично свързан селен - селен-метионин (така пише на опаковката). Учуди ме обаче ниската цена - 3.80 за 100 хапчета, като всяко съдържа 100мкг селен? Взех го от аптека и едва ли ще е нещо менте, ама знам ли?
Освен това прочетох, че за по-добро усвояване Se трябва да се употребява заедно с вит. Е, като взаимно се подпомагат. Даже имаше реклами на някакви комплекси от вит.А, вит.Е и селен - на Vision. Ползвал ли ги е някой от вас? Аз мисля да го съчетая с Герикапс, като давам и на милото  :wink: Пък дано да успеем да срещнем най-накрая един хубав   :sperm2: с една здрава  :eggsperm: