0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Промени в Кодекса на Труда
« -: Януари 05, 2010, 13:44:56 pm »
Момичета пускам въпросната тема, в която да обсъдим последните промени в кодекса на труда, които засягат и жените в ин витро процедура. Нека дружно да разберем до каква степен тези промени ни облагодетелстват и са в наша полза.
Слагам линк към държавен вестник, броя който ни интересува е 103 от 29 декември 2009 година, а изменията са публикувани на 13 страница http://dv.parliament.bg/DVWeb/broeveList.faces
Ето и линк към обновения кодекс на труда http://lex.bg/laws/ldoc/1594373121
« Последна редакция: Януари 05, 2010, 13:51:51 pm от kata_kata »
*

crow

• 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
Re: Промени в Кодекса на Труда
« Отговор #1 -: Януари 05, 2010, 14:06:50 pm »
Ннаправих си труда да извадя за какво става дума. Малко е дълго, но не е сложно. Ето го:

чл.140,ал.4.т.2 Нощният труд е забранен за:
... бременни работнички и служителки както и работнички и служителки в напреднал етап на лечение ин-витро;

В чл. 147, ал. 1, т. 2
 Не се разрешава полагане на извънреден труд от:
...бременни работнички или служителки както и работнички и служителки в напреднал етап на лечение ин-витро;

В чл. 157, ал. 2
Работодателят е длъжен да освобождава от работа бременна работничка или служителка както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро за медицински прегледи, когато е необходимо те да се извършват през работно време. За това време на бременната работничка или служителка както и на работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро се изплаща възнаграждение от работодателя в размера по чл. 177.

В чл. 307
Чл. 307.  Работодателят не може да възлага, както и да задължава бременни жени и кърмачки както и работнички и служителки в напреднал етап на лечение ин-витро да извършват работа, която излага на опасност или застрашава сигурността и здравето им.

(2) Бременната жена или кърмачката както и работничката и служителката в напреднал етап на лечение ин-витро може да откаже изпълнението на работа, която е определена като вредна за здравето на майката или детето или за която след оценка на риска е определено, че представлява съществен риск за здравето на майката или на нейното дете.

(3) Списъкът на работите и условията на труд по ал. 1 се определя с наредба на министъра на труда и социалната политика и министъра на здравеопазването.

В чл. 308
Стаи за жени
Чл. 308. Работодател, при когото работят 20 и повече жени, е длъжен да обзаведе стаи за лична хигиена на жените и стаи за почивка на бременните и работничките и служителките в напреднал етап на лечение ин-витро по ред, установен от министъра на здравеопазването.

В чл. 309
Чл. 309. (1) Когато бременна жена или кърмачка както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро изпълнява неподходяща за състоянието й работа, по предписание на здравните органи работодателят предприема необходимите мерки за временно приспособяване на условията на труд на работното място и/или работното време с оглед премахване на риска за безопасността и здравето им. Ако приспособяването на условията на труд на работното място и/или на работното време е технически и/или обективно неосъществимо или не е оправдано да се изисква поради основателни причини, работодателят предприема необходимите мерки за преместване на работничката или служителката на друга подходяща работа.

(2)  Предписанието на здравните органи е задължително за изпълнение от бременната, кърмачката, работничката и служителката в напреднал етап на лечение ин-витро, както и от работодателя. До изпълнението на предписанието за преместване тя се освобождава от задължението да изпълнява неподходящата за състоянието й работа, а работодателят й изплаща обезщетение в размер на получаваното брутно трудово възнаграждение за месеца, предхождащ деня на издаването на предписанието.

(3) В случаите по ал. 1 работничката или служителката получава трудово възнаграждение за изпълняваната работа. Когато то е по-ниско от трудовото възнаграждение за предишната работа, има право на парично обезщетение за разликата в трудовите възнаграждения съгласно отделен закон.

(4) Работодателят съвместно със здравните органи определя ежегодно длъжности и работни места, подходящи за заемане от бременни жени и кърмачки както и работнички и служителки в напреднал етап на лечение ин-витро.

В чл. 310
Чл. 310.  Работодателят не може да командирова бременна жена, работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро и майка на дете до 3-годишна възраст без нейното писмено съгласие

В чл. 313а, ал. 1
Бременната работничка или служителка както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро ползва права по чл. 140, ал. 4, т. 2, чл. 147, ал. 1, т. 2, чл. 157, ал. 2, чл. 307, 309, 310 и чл. 333, ал. 5 след удостоверяване на състоянието си пред работодателя с надлежен документ, издаден от компетентните здравни органи.

В чл. 333, ал. 5

Бременна работничка или служителка както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, 7, 8 и 12, както и без предизвестие на основание чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6. В случаите на чл. 330, ал. 2, т. 6 уволнението може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда.

В § 1 от допълнителните разпоредби
се създава т. 13:
„13. „Работнички и служителки в напреднал
етап на лечение ин-витро“ са работнички и
служителки, които са в етап на лечение чрез
методите на асистирана репродукция, включващ
периода от фоликуларната пункция до ембриотрансфера,
но не повече от 20 дни.“

Параграф 3б от преходните разпоредби
се изменя така:
„§ 3б. От 1 януари 2010 г. до 31 декември
2010 г. след предварително съгласуване с пред-
ставителите на синдикалните организации и с
представителите на работниците и служителите
по чл. 7, ал. 2 периодът, за който се въвежда
непълното работно време по чл. 138а, ал. 1,
може да бъде удължен с още три месеца.“
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
*
« Отговор #2 -: Януари 05, 2010, 14:08:57 pm »
Мерси Кроу  :bighug:
« Отговор #3 -: Януари 05, 2010, 14:31:05 pm »
Тъкмо правех същата извадка, но Crow ме изпревари. :good_post:
Браво, че най-после са се сетили и за нас.
Два факта обаче ми правят впечатление и ме навеждат на размисъл.
- Обхванат е периода от пункцията до трансвера, а периода на стимулациите?
  Убийствено е да пътуваш всеки ден (особено ако си с обществен превоз), а дори и
  през ден на 300-400 километра за стимулации и следене на ултразвук, в случая
  много от жените си пускат отпуск през това време и се пренасят близо до
  клиниката, като си немат хотел, квартира или отсядат при роднини.
- Според чл.328, ал.1, т.12 могат да те уволнят с предизвестие поради невъзможност
  за изпълнение на трудовия договор - честите отсъствия не се нравят на голяма
  част от работодателите и те винаги могат да изпозват т.12 като предлог да се
  освободят от работничката.
 osi_10
*
« Отговор #4 -: Януари 05, 2010, 15:18:18 pm »
Мда пускайки тази тема ми беше идеята някои който е запознат добре с Кодекса на труда да обясни по какъв начин тези промени ни защитават, и как може да се предпазим от това което казва къртиче, а именно да си намери повод работодателя да се освободи от служителя  :oops:
*

isho75

• 533
  • Вярвай в чудеса
« Отговор #5 -: Януари 05, 2010, 15:33:12 pm »
Много полезно.
По принцип нямам проблеми със шефката тя даже е по ентосиазирана и от мен,но за всеки случай не е лошо да си знам какви права имам.
 :balk_81: :balk_81: :balk_81:
Да заповядаш на себе си е най-голямата власт
http://misli.hit.bg/thedreams.html
*

dess_dess

• 2328
  • станах двойна мама
« Отговор #6 -: Януари 05, 2010, 15:37:00 pm »
Аз, по-скоро искам само да вмъкна, че когато си в процедура(IVF/ICSI)или ти предстои такава, Си пускаш (обикновено) молба и излизаш в платен/неплатен отпуск.
Та как и по-точно откъде (ако разбира се сам не му кажеш) работодателят ти, ще разбере, че го ползваш /отпуска/за подлагане на инвитро процедура, а не си на почивка примерно? За да може за теб да важат цитираните промени в КТ, разсъждавам си само ...

« Отговор #7 -: Януари 05, 2010, 15:53:54 pm »
Dess_ dess, за да разбере твоя работодател, то ти трябва да го информираш според разпоредбата на чл.313а, ал.1 от КТ - т.е. да му предоставиш документи удостовереващи състоянието ти и тогава ще се ползваш от "авантата". :lol:
При мен - цялата фирма знае, че правя инвитро и за сега ми се размина съкращението.
 :wink:
*
« Отговор #8 -: Януари 05, 2010, 16:00:54 pm »
Дано по-вече работодатели спазват новия КТ, записвам се да следя темата. :)
Само тук не ми е ясно, може ли малко разяснение:
За това време на бременната работничка или служителка както и на работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро се изплаща възнаграждение от работодателя в размера по чл. 177.
« Отговор #9 -: Януари 05, 2010, 16:13:15 pm »
Дано работодателите да спазват промените.
*

crow

• 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
« Отговор #10 -: Януари 05, 2010, 16:35:19 pm »
Дано по-вече работодатели спазват новия КТ, записвам се да следя темата. :)
Само тук не ми е ясно, може ли малко разяснение:
За това време на бременната работничка или служителка както и на работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро се изплаща възнаграждение от работодателя в размера по чл. 177.

Ето член 177:
Заплащане

Чл. 177. (1)  За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от начисленото при същия работодател среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни.

(2) Когато няма месец, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни при същия работодател, възнаграждението по ал. 1 се определя от уговорените в трудовия договор основно и допълнителни трудови възнаграждения с постоянен характер.

"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
*

dess_dess

• 2328
  • станах двойна мама
« Отговор #11 -: Януари 05, 2010, 16:36:29 pm »
Пак нещо неразбрах обаче извинете за което :oops: В чл. 313а, ал. 1
Бременната работничка или служителка както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро ползва права по чл. 140, ал. 4, т. 2, чл. 147, ал. 1, т. 2, чл. 157, ал. 2, чл. 307, 309, 310 и чл. 333, ал. 5 след удостоверяване на състоянието си пред работодателя с надлежен документ, издаден от компетентните здравни органи.

Какъв ще  е този надлежен документ, който да предоставя на работодателя си?
Когато правя съответната процедура, коята сама си заплащам/т.к не съм по фонда/, какъв документ ми издава съответното мед. заведение, където я правя 8O, освен, че дава протокола, по който да се стимулираш?
Ако има някой, който е по-наясно или запознат, нека се включи ...

*
« Отговор #12 -: Януари 05, 2010, 16:42:39 pm »
Когато правя съответната процедура, коята сама си заплащам/т.к не съм по фонда/, какъв документ ми издава съответното мед. заведение, където я правя 8O, освен, че дава протокола, по който да се стимулираш?
Ако има някой, който е по-наясно или запознат, нека се включи ...

Дес, мисля, че ако от клиниката ти издадат една епикриза и в нея опишат какво са ти правили това е достатъчно.

*

pimpa77

• 284
  • pozitivnata misal pravi jivota 4udesen!!!
« Отговор #13 -: Януари 05, 2010, 16:43:52 pm »
Десче от клиниката могат да ти извадят епикриза и това мисля,че е достатъчно за надлежен документ,но все пак да даде мнение някой по компетентен.
*
« Отговор #14 -: Януари 05, 2010, 16:44:42 pm »

Клиниката, в която се лекуваш може да ти издаде удостоверение при поискване от твоя страна. В него се описва от какво лечение се нуждаеш.
« Отговор #15 -: Януари 05, 2010, 17:52:47 pm »
Нека дружно да разберем до каква степен тези промени ни облагодетелстват и са в наша полза.
Ако говорим за ползи, то те са изцяло на основа добри взаимоотношения работодател-служител.
Няма закон, кодекс или друг нормативен акт, който да гарантира безусловна закрила.
Ако моя служителка реши да се ползва от промените, то ето как ще изглежда това :

-тя разполага с 20 дни платен годишен отпуск, за цялата година, по правило разрешаван от работодателя.
С новите изменения, тя - доказва с документ, че е в процедура, а работодателят разрешава този отпуск да бъде ползван, вече не по своя воля (до тук добре), но :

-идва лято, а тя вече го е ползвала. т.е. от моята добра воля и от нашите добри взаимоотношения зависи, дали ще позволя ползване на неплатен отпуск, за нейната лятна почивка. Това в добрият случай.
В лошия, решавам, че на 21 ден , след завръщането й от отпуск , е включена в списъка на предстоящите съкращения.

Апропо,по време на ползване на ПГО , абсолютно всеки човек сключил тр. договор е защитен от уволнение.

От друга страна, последната цитирана промяна, приета заедно с поправките, касаещи закрилата на жени в АРТ-процедури, която е и миналогодишна едновременно, в "§ 3б", ми дава право да направя работния ден на служителите си непълен (т.е. да преминат на 4 часов такъв), което намалява наполовина плащането на осигурителната тежест за мен, но не за 3м (както е по КТ без тази поправка), а за цяло полугодие (6м).
За служителят означава, наполовина платени болнични и отпуски за известен период от време.

Това разбира се е мярка срещу последиците от кризата и опит да се намали безработицата ... но за нечия радост и друго съжаление, балансът е в полза на интереса на работодателя.

Та, ако прочитът ми на тези промени е верен, то възползвайте се от тях, но най-вече поддържайте добри отношения с онзи, сложил подписа си до вашия на листа хартия, наречен трудов договор.

« Отговор #16 -: Януари 05, 2010, 18:18:23 pm »
БРАВООООООО, аз не съм имала такива проблеми - ние сами сме си работодатели. Ноооо многото момичета в клиниката имаха сериозни притеснения. Това е голям успех.

Дълбок поклон д-р Александров,
 за професионализма,
 за всеотдайността,
 за човечността,
 за честността,
 за това, че ни върнахтее вярата
 в хората и в живота.
Благодаря.
*
« Отговор #17 -: Януари 05, 2010, 18:36:25 pm »
Съгласна съм с Ефирче напълно. Добрите отношения с работодателя са най-важни. Тази промяна третира жената след пункцията като бременна и това е прекрасно. Тоест получава защитата си за бременност още преди да е направила тест. Но, за съжаление, ако тестът е отрицателен - защита вече няма по този закон и той вече може да я третира като всички останали. Затова аз лично си го представях малко по-различно този закон, но и това е една голяма крачка напред. Преди изобщо думата ин витро не фигурираше в КТ, затова това дори и малък е голям успех при това постигнат само за един месец!

Ефирче, аз лично нямах отпуск за почивка на планина (морето е до нас), нито финанси за това - всичко отиваше в АРТ-а ...
*
« Отговор #18 -: Януари 05, 2010, 19:41:28 pm »
Eфирче, принципно си права. А какво става в случаи, като моят, н-р, където платена отпуска ти се разрешава, само през ваканциите и само, ако работодателят ти разреши? Питам и отговор не искам!  :wink: :lol: Вземам си болничен, нали? Той по принцип моят лекар дава 7 дни от пункцията нататък, така че от мен се иска да намеря още поне 7 дни преди пункцията и 2-3 дни неплатен отпуск за пътувания за прегледи. Съжалявам за малкия спам, разбира се, че съм благодарна за направените промени в кодекса, дано някой се възползва от тях. На нас, струва ми се, повече ни трябва защита и отпуска по време на стимулацията, защото за след пункцията лекарите се грижат. Искам отново да уточня, че не умаловажавам изобщо постигнатото, това е огромна крачка напред.
А, за добри отношения с шефа си трябва само да мечтая или някой от нас двамата да си смени работата!  :lol:

*
« Отговор #19 -: Януари 05, 2010, 19:43:51 pm »
Мисля, че се практикува издаването на болничен лист след фоликуларната пункция. Обикновено е за около 2 седмици. Ако отношенията служител-работодател, както казва Ефирче, са добри, то представянето на болничен според мен може да се счита равносилно на уведомяване на работодателя, че си в процедура.
Говорила съм с жени, забременели спонтанно. Обикновено си мълчат до края на втория месец и казват, че са бременни чак в третия месец. Тогава и представят документ (обясниха ми, че е като болничен лист, в който пише, че са бременни).
Всъщност бременната служителка/работничка не е длъжна да уведоми работодателя. Тя може да го уведоми, за да ползва някои права. Намесени са притеснения, суеверия и т.н.

А промените в законите (не само в КТ) намирам за голям успех. Почти като малката крачка на Луната.  osi_9
« Последна редакция: Януари 05, 2010, 19:49:28 pm от rtfrtf »
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг