Епидуралната упойка е с продължително дейстивие като позволява на жената да е в пълно съзнание. Упойката се вкарва чрез катетър в епидуралнто пространство извън мембраната която обвива гръбначния стълб. Упойката обикновено е комбинация от локален анестетик и наркотик. Локалния анестетик блокира чувството за болка, пипане, движение и температура, а наркотика изтъпява болката без да афектира способността да се движат краката. Използвани заедно, те осигуряват добра защита срещу болката без да се загубва чувствителността в краката и с много по-малка доза.
Спиналния блок се различава от епидуралния в две основни неща: Поставя се директно в гръбначната(спинална) течност, а не в пространстовто заобикалящо гръбнака и е еднократна инжекция, а не продължителна чрез катетър. В резултат на това, облекчението от болката е много бързо и изцяло, но действа само няколко часа. Вашият доктор може да ви препоръча спинална упойка, ако вие поискате болкоуспокояващо, когато вече сте в много напреднал стадий на раждане или пък самото раждане протича много бързо и се очертава, че ще родите мого по-бързо отколкото се очаква и няма време за епидурална.
С други думи, епидуралната изисква от 5 до 20 мин. да подейства и дозата може да се намалява или увеличава според чувствителността на всяка жена. При спиналната има случаи на силно главоболие в продължение на дни като страничен ефект.
Момичета да не си помислите, че съм някакъв експерт просто бърз превод от английски.
Не съм раждала с епидурална, но сега мисля да го направя. Секциото също се прави с епидурална тука, поне при тези, с които съм говорила, отдавна не се прави с пълна упойка. Първото ми раждане беше в България и имам много горчиви спомени и бях в страшни болки. Сега ще видим тука как ще е и ще ви докладвам. Пък и акушерката все ми викаше "Боли нали, ама като го правеше не те болеше", пълна идиотка.
Съжалявам за дългия пост, просто се опитвам да бъда полезна.
Успех на наближилите великия момент, а на останалите като мен безпроблемно доближаване до финала.
уф, много писах. Хайде със здраве