0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Здравейте момичета,
моля ви отново за мнение:
Преди месец изследвах кръвна захар /от пръста/ със стойности:
1 проба:  4.2 mmol/L
2 проба:  6.3 mmol/L
3 проба:  5.4 mmol/L
Сега повторих изследването с инсулин /от вената/:
кръвна захар:                          
1 проба: 4.57 mmol/L                 /от 3.8 до 6.1 /
2 проба: 3.37 mmol/L                 /не е дадена/
3 проба: 3.97 mmol/L                 /от 7.8 до 11.1/

инсулин:                                    
1 проба: 8.5 mkU/ml                   /от 5 до 20/
2 проба:26.0 mkU/ml                  /от 5 до 20/ ???
3 проба:  18.0 mkU/ml                /от 5 до 20/  ???

Смятате ли, че е възможно след обременяването кръвната захар да е по_ниска отколкото преди това?! И 26mkU/ml   не е ли много висока стойност на инсулина след обременяването, тия референтни стойности изобщо не ми помагат да се ориентирам. Може ли да се говори за инсулинова резистентност според вас? Днес ще ходя на лекар и ще видим какво ще каже, но ми се искаше да разбера и вашето мнение.

И още един въпрос: изследвах хормони на щитовидната жлеза, моят доктор каза, че ако с тях всичко е  наред, не е необходимо да се изследват TAT и MAT, как смятатe?
Стойностите са:
T4: 14.66 pmol/l    /от 12.00 до 22.00/
TSH: 2.42 uU/ml    /от 0.27 до 4.20 /
Във форума четох,  че TSH трябва да е дори под 2, дали моят е висок?
Предварително ви благодаря!!!
Sorry, za latinicata...
Spored men ni6to, 4e hormonte na 6titovidnata sa ti v norna, trqbva da izsledva6 TAT i MAT... predpolagam znae6,4e tova sa antitela sre6tu 6titovidnata. Vyzmojno e FT4 i TSH da sa v ref. granici, a TAT i MAT da sa zavi6eni...
Dano vsi4ko pri teb da e OK!
Kysmet!
*
Цитат на: elly
.

И още един въпрос: изследвах хормони на щитовидната жлеза, моят доктор каза, че ако с тях всичко е  наред, не е необходимо да се изследват TAT и MAT, как смятатe?

ТАТ и МАТ се правят ако има съмнения за проблеми с щит. жлеза.Те показват само дали причината е автоимунен процес или е друга. Лекаря, който те преглежда най-добре може да прецени.
Хормоните са ти в ред. Ехография правиха ли ти?
Ели, и при мен хормоните на щитовидната жлеза са си съвсем в норма, а имам силно завишени МАТ антитела (600 при норма до 34 8O ). Мисля, че е добре ги изследваш въпреки всичко. Понякога може и да нямаш оплаквания, или поне не такива, за които да се сещаш (лесна уморяемост например - аз като се замисля съм си я имала, но съм го отдавала на проблеми, претоварване с работа и т.н.), а да има процес в жлезата. Добре е да направиш и ехография (ако имаш антитела или някакви оплаквания).
*

manhattan

• 1439
  • Друго нe трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."
Ели, добре ти е ТСХ, за момента. като забременееш го изследвай веднага и ако трябва тогава ще го смъкваш малко :)
анелка, тук случаите станаха много и утвърдиха правилото, че ТАТ и МАТ се изследват задължително, а не само при проблем с ТСХ.
припомням и случая на Лили, на която всички те са в норма, но ехографията показва тироидит на Хашимото :idea:
*
Много благодаря на всички, които ми отговориха!

Май наистина ще си изследвам и антителата, за да съм спокойна.
А относно кръвната захар и инсулина можете ли да направите някакъв коментар? :roll:

Благодаря!
*
Цитат на: manhattan
Ели, добре ти е ТСХ, за момента. като забременееш го изследвай веднага и ако трябва тогава ще го смъкваш малко :)
анелка, тук случаите станаха много и утвърдиха правилото, че ТАТ и МАТ се изследват задължително, а не само при проблем с ТСХ.
припомням и случая на Лили, на която всички те са в норма, но ехографията показва тироидит на Хашимото :idea:

man, аз може би не се изказах правилно. По-скоро изхождах от финансовата страна на нещата. Знаеш, че всички изследвания са скъпи. Затова говорех първо за ехография, която показва точно нещата и после ако лекаря прецени ТАТ и МАТ.  :lol:
*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
Когато става въпрос за стерилитет или някакво съмнение за неправилна функция на щитовидна жлеза задължително трябва да се изследват всички хормони ,включително ТАТ и  МАТ!!!!!!

Миналата есен ми направиха някои хормонални изследвания и всички бяха наред освен ТСХ беше малко под нормата.Лекарката реши да ми пусне допълнително само Т4 и то беше в норма.Така тя стигна до извода че явно всичко е наред и има лаб.грешка за ТСХ.И така оставихме нещата.
Но изведнъж се оказа че нямам редовна ову.и че явно има проблем при щитовидна жлеза.Пуснаха ми пак хормоните и ТСХ още малко е паднало.(Така че не е лабор.грешка ми явно има някакъв проблем.)
Другата седмица имам час при ендокринолог и сега ще настоявам да се изследва всичко ,включително ТАТ и МАТ.