0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте, момичета.  Имам нужда от помощ, за да се ориентирам в административно-финансовата джунгла на родното здравеопазване. Правих преди 2 месеца изследвания на ФСХ и ЛХ, с направление.
Сега ми се налага да ги повторя.
 Имам ли право на направление за втори път за  същите хормони? :?:
*

лили

• 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
хормонални изследвания, покривани от НЗОК
« Отговор #1 -: Май 04, 2006, 11:48:36 am »
според мене имаш право да повториш изследването след 1 месец минимум, обаче дали ще успееш да убедиш и лекаря в това е съвсем друг въпрос.
моя личен като съм ходила при него за направление за едно и също нещо (напр. за гинеколог) ми е казвал че трябва да има поне 30-31 дни от последното направление.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
« Отговор #2 -: Май 04, 2006, 12:26:40 pm »
Аз от GP-то ще си взема за гинеколог, но от гинеколога се съмнявам дали ще успея да взема за хормони.
Затова питам.
« Отговор #3 -: Май 04, 2006, 14:09:37 pm »
Вчера говорих с моята лична лекарка точно за направленията. Минимум след месец можеш да вземеш ново направление..........
*

Starlet

• 1937
  • Добротата ще спаси света!!!
« Отговор #4 -: Май 04, 2006, 14:43:01 pm »
Цитат на: pgzenga
Вчера говорих с моята лична лекарка точно за направленията. Минимум след месец можеш да вземеш ново направление..........

Да така е защото всяко направление важи един месец. Тоест ако ти се наложи да посетиш гинеколога повече от веднъж в месеца не е нужно ново направление, а важи старото все още.
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!
« Отговор #5 -: Май 04, 2006, 15:18:19 pm »
... и се сетих, че  с едно направление ендокринолога или гинеколога може да те консултира 2 пъти.  Поне така ми казаха..
*

Starlet

• 1937
« Отговор #6 -: Май 04, 2006, 15:20:39 pm »
Цитат на: pgzenga
... и се сетих, че  с едно направление ендокринолога или гинеколога може да те консултира 2 пъти.  Поне така ми казаха..

Ми то това е същото което съм написала по-горе аз, ама както и да е!
*

лили

• 2151
« Отговор #7 -: Май 04, 2006, 19:31:16 pm »
е тогава как моя личен всеки месец ми даваше направление за гинеколог при положение че може 1 на 6 месеца. колкото и да е благороден съм сигурна че няма да допусне да го "закъса" заради мене като ми дава неправомерно направления.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
« Отговор #8 -: Май 04, 2006, 21:42:55 pm »
Само да допълня информация: 1 направление в момента важи 45 дена!
2 с това направление имаш право на 2 прегледа
3(ако има някакъв проблем при двата прегледа и се нуждае от още един за долекуване то специалист (примерно гинеколог)може да издаде вторичен лист и да направиш още един преглед безплатно.
(но това е по негово желание ,зависи от него) :lol:
« Отговор #9 -: Май 05, 2006, 08:39:03 am »
Фанта, нещо май си в грешка. Направления би трябвало да ти издават, когато поискаш. Няма ограничение за едно направление на 6 месеца.
*

лили

• 2151
« Отговор #10 -: Май 05, 2006, 10:11:49 am »
твойто джи-пи яко те пуска по пързалката. сменяй го.
мойто НИКОГА не ми е отказвало направление за изследвания или един и същи специалист стига да са минали 30 дни от предишното направление. в последните 3-4 години това е доста редовно. колкото и да е пич нима наистина мислиш че ще рискува глоба заради мене - и той семейство храни.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*

denito

• *
  • 1007
  • моята сбъдната мечта
« Отговор #11 -: Май 05, 2006, 11:34:34 am »
Всеки месец имаш право на ново направление при един и същи специалист /напр. гинеколог/.

*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #12 -: Май 05, 2006, 12:29:31 pm »
На всеки 30 дни можеш да си взимаш направление от GP, а почти всички полови хормони се поемат от касата. Тях ти ги пуска или гинеколога или ендокринолога. А да не забравиш, че юни месец можеш да си смениш GP-то.  :rockon:

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
« Отговор #13 -: Май 05, 2006, 21:38:50 pm »
А някой може ли да каже дали някъде в НЗОК пише по колко направления се полагат и къде. Защото аз също имам проблеми с джипито и искам черно на бяло да  го имам.
*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
« Отговор #14 -: Май 05, 2006, 22:26:19 pm »
Това че имаш право на 1 направление на 6 месеца -това са глупости!!!!
за един и същпециалист можеш да вземаш направление на всеки 45 дена!!!!!!
преди беше на 30 но сега го направиха на 45 дена. :lol:
*

лили

• 2151
« Отговор #15 -: Май 07, 2006, 12:07:49 pm »
Цитат на: danydany
А някой може ли да каже дали някъде в НЗОК пише по колко направления се полагат и къде. Защото аз също имам проблеми с джипито и искам черно на бяло да  го имам.

смени си джи-пито. каквото и да му покажеш черно на бяло като е решил да увърта все ще си намери причина.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*
« Отговор #16 -: Май 08, 2006, 12:18:50 pm »
В един месец можеш да вземеш например 2 направления за 2ма различни специалисти /друг е въпроса, че не дават GP-тата, но принципно имаш право/. Всяко направление включва 2 безплатни посещения при съответния специалист.
Гинеколог може да даде талони за половите хормони и направление за ендокринолог, който пък за щитовидните хормони.
Ендокринолог пък може да даде за всички хормони /щитовидни и полови/.
Следващо направление може да се вземе след 1 месец.
Само веднъж поема касата хормоните в годината за здравно-осигурени лица.
*

manhattan

• 1439
  • Друго нe трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."
« Отговор #17 -: Май 08, 2006, 12:54:17 pm »
за направление за хормони най-добре отидете при ендокринолог, а не при гинеколог. ендокринолозите по-добре разбират нещата и са по-склонни да пускат повече хормони. аз знам, че за съжаление хормони по касата ни се полагат 1 годишно :!: ако няма промяна или аз съм в грешка :cry:
*

Starlet

• 1937
« Отговор #18 -: Май 08, 2006, 13:48:06 pm »
Цитат на: danydany

Виж в рамковия договор за 2006 година. Там са уточнени тези подробности ако въобще има такова нещо. Щото джипитата се правят на луди в голяма част от случаите дори и да си близък познат с него пак се прави на луд. Така че не е гаранция че като се познавате и сте приятели да речем с джипито не ви лъже.
направление за хормони
« Отговор #19 -: Май 19, 2006, 12:59:34 pm »
по въпроса с направленията, момичета ходете в началото на месеца преди да са свършили - иначе имате право. Аз си правя почти вс. месец изследвания на пролактина и процедурата при мен е следната: личната ми лекарка ми дава направление за ендокринолог, а той ми дава направление за хормоните. Ако ви кажат, че намат направления и не е фатално просто изчакайте началото на др. месец.
А за направление за ЯМР понеже трудно ги отпускат моята лекуваща лекарка ме изпрати на консултация при д-р Захариева, коато ми дава препоръка за такова изследване и вече два пъти ми го отпускаха без проблем - само си плащам контрастното вещество.

yahoo_17