0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

кафето?
« -: Май 07, 2006, 13:43:46 pm »
Не знам дали темата е за тук-моля модераторите да я преместят ако преценят.
Много съм чела за кафето по вестници и списания,но не знам колко достоверна е информацията от медицинска гледна точка.На няколко места пишеше,че намалява възможността за забременяване с 20-30% и се шашнах - и без това не става,а аз още да преча,но пък четох и че 1-2 чашки стимулират отделянето на прогестерон?!Спрях го,но ми е много ниско кръвното и сутрин се чувствам зле без нито едно кафе.Та има ли някой по-достоверна информация по въпроса - например Мели?И ако кофеина е виновен,значи и колата пречи?
Re: кафето?
« Отговор #1 -: Януари 25, 2007, 10:26:41 am »
Сега виждам темата... Значи кафето помага отделянето на прогестерон?  :) Иде ми да се зарадвам, защото и кръвното и прогестеронът ми са ниски. :) Надявам се да не е толкова вредно кафето, но наистина, ако някой знае нещо по въпроса да каже. Знам, че "отмива" част от витамините и минералите в организма, а те както знаем са важни.  :wink:

*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #2 -: Януари 25, 2007, 10:37:10 am »
Я, си пийте кафе в разумни количества и не го мислете. :lol:
*
« Отговор #3 -: Януари 25, 2007, 11:04:37 am »
Ооо, то стара тема това! Как сме я пропуснали да не я сдъвчем!  :D

Момичета, преди няколко месеца четох статия точно "проблемно забременяване и КОФЕИН". И там пишеше, че да-кофеинът пречи на забременяването, когато е поет в големи количества. Даже имаше една табличка да се изчисли дали това, което ти на ден поемаш от шоколад, кафе, Кола и т.н., не е над нормата на здравословното...Сега ако се сетя и къде точно го четох, ще съм много полезна, нали?

Това, което си спомням е че едно кафе с мляко на ден, 2-3 шоколадови бонбона и малка чаша кола (200 мл) е в рамките на нормалното към допустимия максимум. Но всичко друго над това може и да пречи на забременяването.

Аз тогава много се натъжих, защото пиех по 2 литра лайт и съм имала периоди в които съм яла по една кутия бонбони на ден.

Та не прекалявайте с кофеина! Това е. По малко може, но по много-не е добре.
Alexandra
« Отговор #4 -: Януари 25, 2007, 11:10:41 am »
Никога не съм се замисляла дали прекалявам. А явно го правя с кола и шоколад.  :lol: Вземам си бележка и свеждам източниците  си на кофеин до едно кафе на ден.  :)

« Отговор #5 -: Януари 25, 2007, 11:56:36 am »
Пиех по 2 кафета сутрин едно след друго... всичко прекалено е вредно, а 2 кафета на ден не са страшни.
Много пъти съм повтавяла, ще го кажа пак - момичета, не се вманиачавайте!
Успех!
*
« Отговор #6 -: Януари 25, 2007, 12:29:28 pm »
Ей я статията (на английски):
http://preconception.com/resources/articles/caffeine.htm

Барабар с калкулатора:
http://iparenting.com/resources/articles/caffeine.htm

Мели, харесваш ли я? Да взема да я преведа ли...
Alexandra
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #7 -: Януари 25, 2007, 12:33:04 pm »
Харесвам я. Виж първо дали не сме я превели в тъмното.  :lol:

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
« Отговор #8 -: Януари 25, 2007, 12:46:52 pm »
    Не знам дали кафето влиае само при жените,но моят мил сладурчо, за закуска изпива по 2 чаени чаши кафе.До края на деня изпива по 2 литра кола.Той всъщност вода почти не пие,купуваме по 2 стека кола като ходим да пазарим.Освен това си хапва и по 1 шоколадче,а за цигарите няма и да споменавам! :?Твърди ,че се чувства прекрасно и дума не може да стане поне да намали едно от всичките тези неща!Много ме е яд на него!Ама поне алкохол не пие,че тогава......   :fighting:
  Ще се радвам да прочета статията и ако има нещо в нея за мъжката част, ми се ще да му я споделя  :twisted:
« Отговор #9 -: Януари 25, 2007, 13:38:33 pm »
Супер тема! От акушерка знам, че две кафета на ден /както вече е споменато/ не пречи. Дори на бременни жени не им забраняват. Като лежах април за задържане /но не задържах/ на момичето, с което даля стаята му падна кръвното препоръчаха му по една чаша кафе сутрин. Като добавиха, че в разумни количества кафето е полезно.
*

лили

• 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
« Отговор #10 -: Януари 25, 2007, 15:41:05 pm »
Аз тогава много се натъжих, защото пиех по 2 литра лайт и съм имала периоди в които съм яла по една кутия бонбони на ден.

а това как го постигаше бе жена :lol:
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*
« Отговор #11 -: Януари 25, 2007, 16:37:36 pm »

а това как го постигаше бе жена :lol:

Ми вместо вода, и аз като мъжа на Перошинка. И имах чувството, че не мога да се събудя без нея. За добро утро изливах в стомаха Кола (кафе и чай не пия). Как не си докарах някои стомашни проблеми, не знам. А бонбоните-ох, омитам всичко! Да не ми е пред очите. Мани, мани! Не е работа това! Нищо прекалено не е добро.

Не ме гледай на снимки от това лято. Това лято, кво ми стана и аз не знам, свалих изненадващо почти 8 кила! Май беше от големите дози фолиева и прегнила + гледахме едно лудо куче за 1 месец и подивяхме и ние около него. Ако пратя по-стари снимки, ще ме видиш със сланинки. Ама да не съм луда да пратя стари, разбира се, че ще пратя само нови и джиджини... :wink: 8)
Alexandra
*

лили

• 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
« Отговор #12 -: Януари 25, 2007, 16:43:12 pm »
тарикатка :lol:
прати и от старите. сигурна съм че си също така хубава :D
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #13 -: Януари 27, 2007, 09:48:44 am »
« Отговор #14 -: Януари 27, 2007, 10:04:10 am »
Преди известно време четяхме статии колко е вредно кафето, сега се оказа даже по-полезно от колкото вредно.  :lol: Иди, че разбери учените... Наскоро четох статия за това, че дори чаша червено вино на ден е вредна, защото се доказало, че и най-малката доза алкохол увреждала мозъчните клетки. А се знаеше, в малки дози е изключително полезно - запазвало ни млади и здрави и завиждахме на французите за хубавия им навик да изпиват по една чаша вечер. ... :lol: :)

« Отговор #15 -: Януари 27, 2007, 11:21:22 am »
И аз последно в нет инфо /там май беше/ четох `откривателска` :P статия за ползата от пиене на кафе, но отново става дума за чаша-две.Така че аз съм привърженик на `дозата прави отровата` :lol:.

Кофеинът по време на бременност – един спорен въпрос
-----------------------------------------------------------------
Безопасността от консумацията на кофеин по време на бременност е спорна тема. Някои проучвания казват, че пиенето на до две средноголеми чаши кафе дневно носи минимален риск за ембриона, но други не са съгласни. По-убедителни доказателства има за това, че големи дози кофеин по време на бременността могат да увеличат риска от спонтанен аборт, преждевременно раждане и раждане на бебе с ниско тегло, но и тук няма сериозни доказателства.

Общи ефекти от кофеина
Въпреки липсата на доказателства за вредата от кофеина, големите дози кафе по време на бременност, е по-добре да бъдат избягвани, казват учените.
Кофеинът е стимулант, който се добива по естествен начин от различни растения. Естествен или добит по синтетичен път, кофеинът присъства в много храни и напитки, както и в някои лекарствени продукти.
Кофеинът обикновено въздейства на централната нервна система (ЦНС) до 15 мин. след консумацията. Той леко увеличава стойностите на кръвното налягане и пулса. Кофеинът има и диуретично действие, като така съдейства за намаляване на водния баланс на организма – ефект, който се смята за нежелан по време на бременност, когато е важно приемането на достатъчно количество течности.

Кофеинът в кафето, чая и други продукти
Съдържанието на кофеин в кафето или чая зависи от самото кафе или чай, от количеството на напитката и начина й на приготвяне. Средноголяма чаша варено кафе съдържа около 150 мг кофеин. Черният чай съдържа около 80 мг , а зеленият – по-малко. Безалкохолните с кофеин съдържат между 30 и 60 мг кофеин.
Други източници на кофеин са шоколада, какаото и някои медикаменти. Съдържанието е различно. По принцип шоколада и какаото съдържат много малко кофеин. Лекарствата, съдържащи кофеин, включват някои болкоуспокояващи, медикаменти за мигрена, обикновена настинка, тези, с диуретичен ефект и за забавяне на съня.

Ефектите от кофеина върху плодовитостта
Някои проучвания намират връзка между консумацията на високи дози кофеин от жените и трудното зачеване. При
тези, които консумират повече от 300 мг. кофеин дневно е имало два пъти по-голяма вероятност да заченат с година и повече закъснение. Друго изследване също свързва употребата на кофеин със забавяне на зачеването, но при жени, консумиращи 500 или повече мг. дневно (около 4 чаши кафе на ден).

Ефектите от кофеина върху плода
Кофеинът лесно преминава от майката към плода чрез плацентата. Развиващият се ембрион може да има значително увеличени нива кофеин в кръвта, в сравнение с майката, заради недоразвития метаболизъм. Няколко изследвания показват, че дори умерената консумация на кофеин засяга честотата на ударите на сърцето на емриона и движенията му. Тъй като метаболизмът на бременните се забавя с напредването на бременността, някои от ефектите от кофеина могат да се увеличат в по-късен етап на бременността.
Някои изследвания показват, че бременни жени, които консумират големи количества кофеин (5 или повече чаши кафе дневно) са изложени на два пъти по-голям риск от недоизносване на бременността от тези, които консумират по-малко.

Ефектът от кофеина върху новоредените
Прекомерната употреба на кофеин по време на бременност може да предизвика преждевременно раждане и да бъде причина за ниско тегло на новороденото. И двата ефекта не са толкова значителни по отношение на дните на недоносване и грамовете, но могат да са важни за бебето, вече изложено на риска от ограниченията на преждевременното раждане и развитие в утробата. Подобни ефекти не се свързват с умерената консумация на кофеин.
Кофеинът се пренася с кърмата от майката към бебето. Високите дози по време на кърмене могат да направят детето раздразнително и да доведат до нарушения в съня му. Подобен ефект не е наблюдаван след нормална употреба на храни и безалкохолни, съдържащи кофеин.

/копирано от здраве.бг/
*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
« Отговор #16 -: Януари 27, 2007, 18:42:44 pm »
Аз си мисля ,че всичко е полезно в умерени количества! :D :D :D
« Отговор #17 -: Януари 27, 2007, 20:35:36 pm »
Аз си мисля ,че всичко е полезно в умерени количества! :D :D :D

Ами да, нали затова се казва, че няма вредна храна, а вредни количества!
=http://www.[urlmamaibebe.com][/url]
« Отговор #18 -: Януари 30, 2007, 05:08:47 am »
Здравейте мили момичета.Прочетох с голямо внимание постинга и направо ми идва да се  :BangHead: :BangHead: :BangHead:Защото аз сутрин като стана кафенцето си го пия с бакичката.И при това толкова силно че лъжичката права може да стои. :lol:И цигарката пуста опустяла си върви в комплект.Тя мама ми я чете тая статия ама аз нали съм Тома неверни амиии хич не повярвах.И кръвнато понеже ми е доста нисичко си казвах,че кафенцето ще го оправи.Вярно знам,че е диуретик но при първата бременност акушерката като я питах каза -по 1 кафе на ден и по 1 кола може но да не ги пия заедно.Сега се чудя как да го намаля до минимум а и цигарите ако мога да спра ще съм много щастлива.Чудя се дали с лепенките да не опитам а на кафето слагам лимит.Повечеот 2 кафета на ден ще се опитам да не пия.Че то у нас все гости и аз с всеки по едно като му цапна става малеееее.Стискайте палци да устискам на ограничението с кафето и цигарите.Много се радвам че Ви има и мога да си споделямс вас.Успех на всички и  :balk_21: :bighug:
Това,което не ме убива ме прави по силна!
*

peti_pati

• 746
  • Обещах на Марианче-догодина на днешния празник
« Отговор #19 -: Януари 30, 2007, 09:16:39 am »
Стискайте палци да устискам на ограничението с кафето и цигарите.

Заменяй кафенцето със сокче, а цигарката с ябълка например.
Кураж - ще успееш! Целта си заслужава жертвите :D.
Намерихме нашето синче.