hriska,те в общи линии всичко са ти казали момичетата, но да се намеся и аз, че кърменето ми е болна тема.Не е необичайно на тази възраст детето да суче по един час и много начесто. Наистина е възможо да имате някакъв технически проблем и оттам тя по-трудно да изсуква необходимото й количество, а може и просто да има нужда от гушкането и допира до теб. Ако има поне 1-2 изхождания по голяма нужда, 10-тина напишкани памперса без остра миризма или тъмен цвят и ако е наддала за първия месец над 500-600 гр., най-вероятно проблем нямате. Не бързай с добавката- пробвай да й даваш толкова често, колкото иска- някои деца бързо се отбиват като свикнат с биберона- на моя красавец му отне точно месец да разбере, че има и лесен начин за хранене и да започне да отказва малко по малко гърдата- вече едвам-едвам избутваме с 1-3 кърмения и цедене, та дано добутаме до заветните 6 месеца.
Ако се окаже, че действително кърмата ти е малко, ще въведеш добавка- докато може.Българският лактогонен чай, билка жабляк, орехи, варено жито, протеинова храна(особено месни супи), достатъчно-поне 2л. течности, сън- всичко помага. На мен ми помагаше и чаят на Хип. Но нещото, което наистина влияе е положителна нагласа, спокойствие, зобравяш за часовника и....сукане- най-добрият стимул. Действително изключително рядко е да има автентичен недостиг на кърма- само си помисли, че аз все още имам , а съм с Хашимото и инсулинова резистентност,за която не си пия лекарствата, потеже се отделят в кърмата.
И...кърменето е страхотно нещо, супер е за детето, но....не може, не бива да се превръща в самоцел и тормоз за майката или детето- ако става- страхотно, ако не- има вече доста добри алтернативи. Нашите деца тук са твърде изстрадани и дълго чакани, за да свеждаме отглеждането им само до кърменето или липсата му. Струва ми се ,че това е лукс за хора, чиито деца са им дошли просто така отгоре и няма за какво друго да се тормозят.
Дано да преодолеете кризата и да се чувствате добре и двете!
Поздрави на всички с пожелание за здрави деца и страхотни разходки в слънчевото време!