0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Имам син на 6 години, който е роден чрез секцио, което се наложи в хода на раждането.
След като вчера бях на преглед при лекар в клиника по стерилитет, предвид факта, че нямаме успех с правенето на второ дете, ми беше казано, че е възможно при секциото да е засегнато нещо, което да окаже влияние на сегашното ми незабременяване.
Това на думи ми звучи логично, но на практика малко пресилено.
Някой знае ли за конкретен случай, в който е имало секцио и последващото незабременяване да се е дължало на именно на тази коремната операция?

Не и хареса лигавицата на матката ми и насрочва хормонални изследвания, което е ок.
Иначе поне изобилие от фоликули има, макар и да не е ясно имало ли е овулация.
*
Re: Връзка между секцио и вторичен стерилитет
« Отговор #1 -: Април 09, 2010, 15:54:30 pm »
На моя първичен преглед в клиника по стерилитет ме попитаха дали съм претърпяла някакви коремни операции.Вероятно всяка хирургическа намеса в коремната област може да има отношение, с това мога да ти помогна.
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #2 -: Април 09, 2010, 16:24:29 pm »
според мен, като лаик, евентуалните сраствания след коремна операция, каквато е секциото, биха могли да се отразят на проходимостта на тръбите. на друго не виждам как може да се отрази секциото.
лекарката не конкретизира ли какво точно би могло да е засегнато и как смята да провери тази възможност?

а какво ще рече "има изобилие от фоликули"? ти на кой ден от менструалния цикъл беше на преглед? как тъй хем много фоликули, хем не е ясно дали е имало овулация?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #3 -: Април 09, 2010, 16:49:24 pm »
jam, беше на 16 ден от МЦ.
бях започнала да правят тестове за овулация от 14 ден, все отрицателни. Миналия месец първи положителен тест за овулация ми беше на 16 ден, а и аз я усетих. Нямах такива признаци този месец (и до сега нямам), но евентуално да съм я изпуснала.
Нямам идея какво значи изобилие от фоликули и невъзможност да прецени дали е имало овулация.
Питах я-има ли фоликули-тя каза да-6-7 и ми ги посочи. Каза, че със сигурност овулация не предстои, има течност някаква вече (това не го разбрах) , не можела да каже дали въобще е имало овулация. Лигавицата на матката не и харесва, което я насочва към евентуален хормонален проблем.
Яйчниците били добре, няма кисти,  въобще това, което вижда било добре, като изключим това, което каза за лигавицата.
А да, имам миома, но нея си я знам от години, не ми е създавала проблеми, според нея не е проблем и сега.
Каза, че предвижда проверка за проходимост на тръбите.
За разлика от Кацаров, каза, че спермограмата е много лоша, беше почти учудена че имам едно дете от този мъж, но това все пак е било преди 6 години.
Каза да направим 2-ра спермограма, обикновена.
Пак ще я направим в клиника София, защото там цената е точно 2 пъти по-ниска.
Нямаше проблем с признаването на спермограмата.
Иска съпругът ми да направи още един преглед при андролог в "Щерев", което според мен сега е безсмилено, защото до 10-ина дни той ще замине в чужбина и ще се върне след 4 месеца.
Спермограма ще направим, защото и аз искам да видя дали много варират стойностите.
Май това беше за прегледа.
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #4 -: Април 09, 2010, 17:29:20 pm »
:D щом има течност някаква значи е имало овулация
имало е доминатен фоликул, от който се е отделила яцеклетка и то скоро, щом се вижда течност, останалите малки ще регресират
виж, тънката лигавица може да е проблем, но все пак ако ти каже някакви мерки за дебелината няма да е зле, по принцип тя се удебелява след овулация под въздействието на прогестерона
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
« Отговор #5 -: Април 09, 2010, 17:51:28 pm »
благодаря ти, мини, аз реших, че това с течността не звучи много добре, но явно не е толкова страшно.
май този месец сме изпуснали овулацията, но това е положението.
« Отговор #6 -: Април 14, 2010, 00:43:48 am »
Чакай че нещо не захапах.Как така миомата не била проблем?
Та то си е доказано,че точно миомата пречи на забременяването.И не съм запозната защо ,но знам че тя е една от причините за стерилитет.И що за лекар е тази-като не може да ти каже-имала ли си овулация след като си имала наличие на течност или не .И това "изобилие от фоликули" как е било-всичките 6-7 на единия или на двата яйчника?Какви са им били размерите приблизително.Питам защото има вероятност да става въпрос за начален стадий на поликистозни яйчници и точно тогава има наличие на тънка лигавица.А ти не я ли пита колко ти е тънка лигавицата?И между другото ако аз съм на твое място не бих й вярвала и бих предпочела друг по-компетентен лекар пред нея.
« Последна редакция: Април 14, 2010, 00:59:54 am от iliyanas »
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #7 -: Април 14, 2010, 15:09:51 pm »
Малка миома на задна стена, примерно, не би била пречка за не забременяване или износване. Виж поражения в/у тръбите след коремни операции е доста често срещано явление.
Така че правилно, първо цветна снимка, като се върне съпруга ти - спермограма и т.н.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
« Отговор #8 -: Април 14, 2010, 16:24:10 pm »
Здравей!
Имам цветна снимка през май 2004 г.
По време на раждане октомври 2005 г. се наложи секцио по спешност.

През 2008 г. нова цветна снимка - резултат, идентичен с първия.

Опити за първото ми забременяване - 2 години
Опити за второ бебе вече 3 години - без резултат.

*

evro

• 5167
« Отговор #9 -: Април 14, 2010, 22:44:49 pm »
Мъжки фактор?
Хормонален статус?

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
« Отговор #10 -: Април 15, 2010, 08:28:11 am »
Мъжки фактор?
Хормонален статус?
Това към мен ли е?
 :wink:
Ако е към мен - проблемът е тубарен.
Дясна запушена. Активен десен яйчник
Лява пропусклва, но е нагъната. Ляв яйчник мързелив.

*

evro

• 5167
« Отговор #11 -: Април 15, 2010, 10:30:36 am »
Клиника по стерилитет и там непременно нова цветна снмка. 3 години са достатъчно дълъг срок за чакане.

Те осмислят живота ни!

« Отговор #12 -: Април 16, 2010, 11:28:54 am »
Чакай че нещо не захапах.Как така миомата не била проблем?
Та то си е доказано,че точно миомата пречи на забременяването.И не съм запозната защо ,но знам че тя е една от причините за стерилитет.И що за лекар е тази-като не може да ти каже-имала ли си овулация след като си имала наличие на течност или не .И това "изобилие от фоликули" как е било-всичките 6-7 на единия или на двата яйчника?Какви са им били размерите приблизително.Питам защото има вероятност да става въпрос за начален стадий на поликистозни яйчници и точно тогава има наличие на тънка лигавица.А ти не я ли пита колко ти е тънка лигавицата?И между другото ако аз съм на твое място не бих й вярвала и бих предпочела друг по-компетентен лекар пред нея.

По принцип се води доста компетентен лекар от клиника по стерилитет. Нямам все още впечатления от нея, ще изчакам още няколко прегледа, за да си създам мнение/доверие.
Аз не знаех какви въпроси да задавам-питах основни неща-има ли признаци на овулация, има ли фоликули, има ли проблем с миомата.
на следващия преглед ще я попитам за размери на фоликули, какво не ми е наред с лигавицата, вижда ли нещо обезпокоително като цяло.
Миомата не ми е пречела до момента и не е пораснала толкова много за 6-те години, когато я видяха за първи път. Мисля, че фоликулите бяха и на двата яйчника, но не каза нищо за поликистоза.

Не съм наясно-винаги ли, когато има течност е имало овулация?
Разбрах, че наличието на течност означава минала наскоро овулация, но е факт, че ден преди това тестовете за овулация показа отрицателен резултат-т.е.не предстоеше. В тази връзка колко е това "наскоро".
Този месец ще ходя по-рано на преглед и ще пускам хормони.
« Отговор #13 -: Април 16, 2010, 15:09:27 pm »
Аз също имам "малко миомно възелче", което по никакъв начин нямало да ми попречи на износването и раждането / цитирам лекарката/. По принцип с този проблем забременяването е по-трудно, но не невъзможно - аз съм пример за това. :lol: След 5 месеца опити - работата стана. Успех!
« Отговор #14 -: Април 16, 2010, 19:53:43 pm »
То да беше само миомния възел:)
Още сме съвсем в началото на изследванията моите проблеми, които тепърва ще се изясняват.
Спокойна бременност ти пожелавам и едно здраво бебче на финала)
« Отговор #15 -: Юни 03, 2010, 22:57:52 pm »
Имел, и аз бях пуснала подобна тема. След секцио ми се случи извънматочна бременност и казаха, че има голяма вероятност нещата да са свързани. Тъкмо заради срастванията. Според екипа, който се погрижи за мен тогава и отстрани тръбата ми, всяко отваряне на корема крие рискове от проблеми, свързани със стерилитета. 
Стискам ти палци!
*
« Отговор #16 -: Август 05, 2010, 16:00:11 pm »
претърпяла съм две коремни операции за премахване на кисти...Въпреки това тръбата,която мие останала е проходима.срастванията биха могли да се доведат до минимум.Частнността на секциото е,че е рязана матката,не толкова корема.и както каза доктора ми "колкото и добър да е опертора,на закърпеното винаги остава възел "
Именно ипо тази причина,миомния възел който имах,въпреки,че е в стената на матката педимно,го борихме с хистероскопия

Така че моето мнение е Да,възможно е секциотот да е довело до вторичен стерилитет