0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

при последният преглед при д-р Стаменов той предложи да помисля за използване на донорска програма за яйцеклетки, след два неуспешни опита - при последният много добра стимулация - и резултата при пункцията 6 некачествени яйцеклетки и само 1 зряла - вярно оплоди се, но резултата беше отрицателен. Малко се стресирах от това предложение, но сега като помисля може би е добро предложение
Има ли някой който се е възползвал или интересувал от такава програма. Как се кандидатства, колко се чака и т.н.
Аз същто се интересувам,но като донор.Нищо няма написано по-въпроса.
*
Mary_13 мен също ме ориентираха към тая програма и при последното ми посещение в клиниката (което беше през януари) попитах какво трябва да попълня или направя, за да кандидатствам. Оказа се , че трябваше да взема от секретарките информираното съгласие , което попълваме преди процедура , само че се попълват мисля , че бяха 21 и 22 страница.Отделно ми дадоха и един лист (на който едва разчитам какво пише , тъй като явно мастилото им е свършило)с изисквания към донорския материал.Това са : възраст,фенотипни признаци,физиологичен показател и социален статус.Казаха ми да попълня декларациите и да ги подам в клиниката.Скоро ми предстои биопсия и тогава мисля да подам документите.  Много ще се радвам , ако има по-вече момичета ,които да споделят в темата.
« Последна редакция: Май 19, 2010, 18:11:16 pm от doniss »
Много тъмнина има в тази работа.По-този въпрос трябва ясни правила,и ясни позиции.Това не е шега с донорството.Бих го направила,но при ясни условия,а никаде невидях такива.
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Кое е тъмното.
Ина си изисквания съм донорите, това ще го разберете в клиниката, в информираното съгласия, нотариално се заверяват някои от тях, таймират се циклите и това е.
Обикновнно ако и донора прави процедура - ресипиента поема разходите по стимулацията.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*

deep

• *
  • 2887
  • believe in YOU
Много тъмнина има в тази работа.По-този въпрос трябва ясни правила,и ясни позиции.Това не е шега с донорството.Бих го направила,но при ясни условия,а никаде невидях такива.

Ще ти е "тъмно" до момента, в който не зададеш въпросите, които те вълнуват към клиника по Асистирана репродукция.

Тук трудно ще намериш отговори, изключая ако някой е минал и реши да сподели.

Аз лично съм ставала свидетел на донорска процедура, момичетата бяха напълно спокойни и щастливи.  :D

Хиляди гори са скрити в един малък жълъд. Р.У. Емерсън
Все пак благодаря на всички.
Миличка, защо не опиташ преди донорството да събирате яйцеклетки на естествен цикъл и да опитвате с тях да ти ги върнат наведнъж?
*
 Момичета, здравейте !
И мен ме вълнува тази тема, т.к.съм с изчерпан яйчников резерв.Засега пробвам на спонтанен цикъл.
Преди няколко дни гледах филм по БТВ и бях изумена от факта, че у нас в България няма закон за дарителство на яйцеклетки, което силно затруднява всички, отчаяно нуждаещи се от тях. Оказва се, че поради липса на такъв закон, клиниките са длъжни да унищожават всички неизползвани след стимулацията яйцеклетки,ако двойката не желае да ги замрази за собствени нужди на по-късен етап. Бях потресена,толкова много жени поради различни причини минават през какво ли не ,за да изкарат и последното, което могат за оплождане. Вероятно ,има и жени, които биха желали да дадат радост и на много други като тях.
Благодаря на двойките, които даряват, и на лекарите, които застават зад нас и нашето желание за нов живот.
Успех на всички ни ,независимо с наши или донорски яйцеклетки.
*

dess_dess

• 2328
  • станах двойна мама
Момичета, здравейте !
И мен ме вълнува тази тема, т.к.съм с изчерпан яйчников резерв.Засега пробвам на спонтанен цикъл.
Преди няколко дни гледах филм по БТВ и бях изумена от факта, че у нас в България няма закон за дарителство на яйцеклетки, което силно затруднява всички, отчаяно нуждаещи се от тях. Оказва се, че поради липса на такъв закон, клиниките са длъжни да унищожават всички неизползвани след стимулацията яйцеклетки,ако двойката не желае да ги замрази за собствени нужди на по-късен етап. Бях потресена,толкова много жени поради различни причини минават през какво ли не ,за да изкарат и последното, което могат за оплождане. Вероятно ,има и жени, които биха желали да дадат радост и на много други като тях.
Благодаря на двойките, които даряват, и на лекарите, които застават зад нас и нашето желание за нов живот.
Успех на всички ни ,независимо с наши или донорски яйцеклетки.
Къде узна това?  8O Наредба има, където всичко е ясно и конкретизирано относно дарителството на яйцеклетки. Там има подробно и законово регламентирано кой и как може да стане донор на яйцеклетки. Има развитие и по въпроса със сурогатството дори ...  очакваме закон и там!  :wink:

*
Това го чух от филма, при това се коментираше от лекар. Вероятно наредба има, но не и закон. А къде може да се прочете тази наредба,за да се запозная с подробностите?
*

dess_dess

• 2328
  • станах двойна мама
Това го чух от филма, при това се коментираше от лекар. Вероятно наредба има, но не и закон. А къде може да се прочете тази наредба,за да се запозная с подробностите?
Нормативните актове в РБ са кодекси, закони, наредби и пр. А въпросната е Наредба № 28 мисля, само да не бъркам номера и  8O Чрез Гугъл можеш да я намериш или в Lex.bg