В стандартните трудови договори има клаузи за конфиденциална информация - между другото размерът на заплатите е подобна информация. В случая вашата счетоводителка е нарушила клаузата за конфиденциалност, разгласявайки на всеки ( а не само на шефа, на когото е длъжна да предоставя информация) диагнозата в болничния.
Има обаче едно нещо по отношение на болничните, с което аз съм принципно несъгласна, а именно - вписването на прекалено обща, т.е. неточна диагноза (информация), което дава повод за всякакво тълкуване, вкл. и оспорване реалността на болничния. Не може да се пише диагноза стерилитет и да се дават 30 дена болничен. Тогава е логично всяка една жена, която има проблеми със зачеването да има право на 30 дена болничен, когато си реши (което сумарно е 150 млн. лева годишно, които НОИ би следвало да плати). Трябва да пише - пункция на фоликули, стимулация и т.н., т.е. точната диагноза или точната причина за даване на болнични.
Аз понеже имам проблем с фиктивните болнични, изисквам при предоставяне на болничен да се представи и рецептата и касовата бележка от аптеката за закупеното лекарство. Иначе народа си ходи на море уж болен от ангина и уж на антибиотик, а пък от аптеката фиша няма нищо общо с цената на антибиотика... Знам, звучи круто, но смятам за много по-справедливо парите от медицински и социални осигуровки да отиват за лечение на наистина болни, за Ф.А.Р., но не и да плащат като платен отпуск морските ваканции на глезани и глезанчовци. И понеже не съм политик, и не пиша аз законите, и не мога да вляя директно за опазването на държавния бюджет, мога индиректно, почвайки от малкото, се старая във фирмата, която управлявам, да се ограничат злоупотребите с НОИ.
А delfinche, идея си нямаш колко много хора има, които изпитват удоволствие от това да гледат някой, че се мъчи. Или пък, от скука и скудоумие, защото не четат книги и даже нямат реални проблеми в живота си, одумват другите само и само да си имат тема за разговор. (Аз затова съм "привърженик" на сапунените сериали, които никога не гледам: защото те дават на хората тема за разговор, кого и какво да обсъждат, вместо да се занимават с чаршафите на съседката).