И този спор се беше вихрил веднъж - за "спонтанен" (демек с малко лекарства) и "напълно естествен" (т.е. въобще без лекарства) цикъл. Както и да е - извинявам се на всички засегнати за подвеждащата информация, не знаех, че има промяна в това отношение. Когато разговарях с доктора, мен ме интересуваше точно такъв ЕЦ - без никаква стимулация - защото доказано реагирах много зле на ниски дози лекарства, а същевременно имах спонтанна овулация и хормоните по време на месечния цикъл си ми бяха ок.
Държа да отбележа обаче, че в никакъв случай изказването ми не е било критика - в световен мащаб много клиники отказват да правят ин витро на напълно естествен цикъл - по различни причини: намаляване на общата успеваемост на клиниката, заради ниската успеваемост на самата процедура, заради това, че отнема повече време - средно 3-4 завършени цикъла, за да има успех и т.н. Всеки лекар и всяка клиника има право да избере начина, по който да процедира с пациентките си и, съответно, пациентките избират клиниките си въз основа на практиките, упражнявани там. Дори лекарите, които прилагат тази практика, по принцип не я предпочитат (по мои лични наблюдения) - липсата на контрол не е малък фактор.
Друго, което ми беше направило впечатление, когато търсех информация точно за ЕЦ, беше, че в чужбина най-вече се прилага при жени, които са poor responder, често и със съмнения за ИЯР (не задължително с ИЯР, но понякога - знаете - пациентките не отговарят на стимулацията по очаквания начин).
На никого не искам да давам акъл, но лично аз бих се пробвала на напълно ЕЦ, ако имам спонтанна овулация, преди да прибягна към по-драстични мерки. Проблем е времето, което в много случаи е решаващ фактор, за съжаление.