здравейте, Деница!
бих искала да науча примерни менюта за здравословна и балансирана закуска на малки деца (3-6 години). обедите и вечерите са ми горе-долу ясни, но не съм напълно сигурна в правилността при съставяне на закуските.
и втори въпрос - какво количество млечни продукти за 1 ден на тази възраст и в каква форма?
Привет !
Кое те смущава при закуските?
Бих хранила дете в тази възраст 5 или 6 пъти ,в зависимост от личните му нужди.
По принцип държа в къщи набор от естествени ,пълноценни храни(месо ,пълномаслено мляко и сметана ,яйца,масло ,плодове и зеленчуци;напоследък домашен пълнозърнест хляб;домашни колбаси;сирене и кашкавал;мед)
1.попара (сух хляб,масло,сирене ,мед,лимон,чай)
2.всякакви сандвичи (с масло+сирене ;масло +месо;фъстъчено ,бадемово ,лешниково масло-напоследък се намират натурални)
3.всякакви яйца ,със или без зеленчук
От скоро големият ми син (9г.) иска овесени ядки-кисна ги от вечерта във вода ,и сутринта ги бъркам със сметана ,стафди и мед.
Идеята за такива закуски е налчието в тях на пълноценни протеини ,есенциални мазнини ,и някакво количество въглехидрати(в идеалния случай -с повечко фибри)
Големият ми син е гледан в подобна схема(честно казано ,интересът ми към храненето
се появи след като родих)Малкитя обаче е хранен много по-свободно-разчитах на изборът му за всяко ханене ,и той е много по-адекватен що се касае до апетит ,глад ,и избор на храни.(повтарям , от естествени храни)
млечните-прясно мляко(домашно или поне пълномаслено ,кисело,сирене и кашкавал ,сметана-колкото и когато искат.Моите младежи пият сега по литър прясно на ден.(така или иначе избират от вода ,мляко или много рядко -фреш портокал)
за зеленчука и плодовете ще пиша в отделна тема-защо всъщност малките деца не обичат зеленчук ,и защо трябва да уважаваме това